Скоро може да прекратят огъня в Алепо

Лавров се срещна със специалния емисар на ООН Стафан де Мистура
11
Скоро може да прекратят огъня в Алепо
Снимка: БТА

Режим на прекратяване на огъня в сирийския град Алепо може да бъде въведен в близко време, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров след разговора със специалния емисар на ООН за Сирия Стафан де Мистура, предаде ТАСС.

Още по темата

Сега завършва съгласуването между руските и американските военни за обявяване на прекратяване на огъня в град Алепо. Надявам се, че в най-близко време, дори в близките часове такова решение ще бъде обявено, каза Лавров.

Благодарение на военните от двете страни тези дни беше прекратен огънят в Латакия и в Източна Гута за няколко дни. Нашата обща цел е да продължим този режим и да го направим безсрочен, каза дипломат номер едно на Русия, добави Лавров.

Руският външен министър не изключи възможността в обозримо бъдеще да се състои среща на Международната група за поддръжка на Сирия. Лавров изключи варианта да се внасят промени в условията за уреждане на сирийския конфликт, представени в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

Министърът каза, че Руската Федерация призовава САЩ да изпълнят обещанията си за разграничаване между терористичните групи и опозиционните организации в Сирия.

За да може да заработи режимът на прекратяване на огъня, за да може той да бъде всеобхватен, нашите партньори трябва да направят всичко необходимо, за да бъдат изтеглени умерените сирийски опозиционни групи, които се ползват със западна поддръжка, от позициите, които са заети от терористите, каза Лавров.

Той съобщи, че Русия и САЩ в близките дни ще открият център за наблюдение на спазването на прекратяването на огъня в Сирия. Центърът ще заработи в Женева. Лавров изрази благодарност на ООН за оказаната логистична подкрепа.

Руският външен министър каза, че Москва осъжда действията на Турция по отношение на Сирия.
Русия е обезпокоена от действията на турската страна, свързани с обстрел по сирийската територия. Русия е обезпокоена от това, че Турция продължава да иска да се създаде в Сирия зона за сигурност. Да не говорим, че сме обезпокоени от все по-често отправяните призиви за подготвяне на военна операция, каза Лавров.

Ние сме убедени, че с такива призиви излизат онези, които не са заинтересовани от действително политическо уреждане на сирийската криза и които залагат на решението със сила, каза Лавров.

Министърът определи като неприемливо поведението на Висшият преговорен комитет (обединяващ представители на сирийските опозиционни групи) на преговорите в Женева. Лавров определи позицията на комитета като неконструктивна.

От своя страна Стафан де Мистура заяви, че е необходимо режимът за прекратяване на огъня в Сирия да стане по-ефективен, предаде ТАСС.

Той каза, че трябва да се създаде по-надежден механизъм на съблюдаване на този режим.
Де Мистура изрази надежда, че подновяването на режима на прекратяване на бойните действия може да допринесе за напредък на междусирийските преговори.

Днес има надежда, че ние отново може да въведем този режим и това е много важно. Това има ключово значение за междусирийските преговори, каза емисарят.

Не е важно как ще се нарича този режим, дали ще е режим на тишината или ще се нарича по друг начин. Важно е, че сирийците разбират под подобен режим, че няма да има никакви бомбардировки, никакви ракети, никакви касетъчни бомби, каза Де Мистура.

Той припомни, че резолюция 2254 за Сирия на Съвета за сигурност на ООН предвижда произвеждането на президентски и парламентарни избори под наблюдението на ООН.

За мен ръководният документ за решаване на сирийската криза е тази резолюция. В нея ясно е начертан пътят, който трябва да следваме, каза Де Мистура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4 Ислямските главорези- агресори е по-добре от руски освободители, не е тя?
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нашата обща цел е да продължим този режим и да го направим безсрочен, каза дипломат номер едно на Русия, добави Лавров"Като знаеми, че това което казва Лавров означава точно обратното, значи - войната продължава
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bezochlivostta mu izbila na surata na toya,turcite ot 2 denA udrqt islqmistite s artileriya i na rusnaka mu stanalo losho ot tova che mu udrqt chedoto narecheno IDIL ILI DAES
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vun ruskite agresori ot SIRIA,ne na krustonosniya pohod
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОЖЕ .....АМА НЕ Е СИГУРНО...!!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сутрин Джебхат-ан-Нусра извърши артилерийски обстрел на християнски квартали в Алепо.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ползващите се със западна поддръжка умерени сирийски опозиционни групи са заедно с терористичните групировки и това пречи на руснаците да се разправят с Идил, заяви Лавров.