Кюрдите градят държава върху руините на "халифата"

Сирийски отряди с подкрепа от САЩ в офанзива срещу Ракка
Обновена: 27 май 2016 07:06 | 26 май 2016 21:55, Елка Василева
181
Кюрдите градят държава върху руините на "халифата"
Снимка: архив, Reuters

Съюзени сирийски отряди, подкрепени от САЩ, започнаха офанзива срещу неофициалната столица на забранената в Русия терористична групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия - град Ракка. Коалицията Сили на демократична Сирия (СДС), оглавила похода, включва кюрдски милиции и арабски формирования. Ако Ракка не издържи на натиска и падне в ръцете им, градът може да влезе в състава на бъдеща кюрдска държава, пише Евгений Медведев в "Независимая газета".

В кампанията се включиха "десетки хиляди" души - те могат да завладеят града с щурм и да изтласкат оттам терористите, съобщи РИА Новости, цитирайки кюрдски източник. Според Би Би Си в настъплението участват към 30 000 бойци.

Значителни сили се насочиха от крепостта Тел Адяд към Айн Иса - град, разположен на 60 км от Ракка. Сирийският център за наблюдение на правата на човека регистрира битки в околностите на "столицата", предаде Ройтерс. Агенцията добави, че няма никакви признаци за подготовка за щурм на града. Кюрдският представител отказа да потвърди целта на мащабната офанзива. Според говорителя на СДС Талал Сило военната операция, започнала в сряда сутринта, цели да се превземат територии северно от Ракка, но не и самата "столица".

Западната коалиция, командвана от САЩ, прикрива милициите с авиация. Настъплението започна след скорошната визита в Северна Сирия на генерал Джоузеф Воутъл, началник на Централното командване на въоръжените сили на САЩ - най-високопоставения американски служител, посетил страната от началото на войната през 2011 г. Генералът остана доволен от видяното и отбеляза, че местните сили "демонстрират инициатива", че опитът и уменията им ще съдействат за промяна в ситуацията на фронта.

Русия вече даде сигнал, че е готова да подкрепи освобождаването на Ракка. След заседание на външните министри от страните членки на ШОС първият дипломат на Москва Сергей Лавров заяви: "Разбрахме се с американските си партньори - не отведнъж, а преодолявайки техните размисли, съмнения и дори съпротива - да преминем все пак от размяна на данни към съгласуване на действия за борба с тероризма".

Според Лавров Ракка и Мосул ще може да бъдат освободени по-бързо, ако военните започнат да си сътрудничат. "Ръководим се от това, че авиацията на руските Въздушнокосмически сили и авиацията на коалицията начело със САЩ трябва да работят синхронно, координирано и да подпомагат онези, които реално действат срещу терористичните отряди "по земя", подчерта той.

По-късно говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър потвърди пред журналисти, че Вашингтон и Москва са обсъждали евентуални общи операции, но изрази съмнение в този контекст да е било разисквано освобождаването на Ракка. Говорителката на Пентагона Мишел Балданза посочи, че "за момента" отбранителното министерство на САЩ не планира никакви съвместни действия с Русия в Сирия. Балданза обаче призна, че Русия "се фокусира вече върху атаки срещу ИД в Сирия, изпълнявайки споразумението за спиране на огъня".

Потвърждават го и последните изявления на министерството на отбраната в Москва. Независимо че миналата седмица то анонсира удари по джихадистите, предвидени от руската авиация "едностранно" за 25 май, бомбардировки на този ден нямаше. По молба на ред въоръжени формирования от провинциите Алепо и Дамаск ВКС отлагат следващите полети, заяви говорителят на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков. Сирийските въстаници помолиха министерството на отбраната да изчака, докато се разграничат от Джебхат ан Нусра (терористична организация, забранена в Русия), и ведомството откликна.

Наблюдатели хранят големи надежди, свързани с щурма срещу "столицата" на джихадистите. "Ракка може да стане началото на края за ИД", забеляза Джошуа Уокър от германския фонд "Маршал", цитиран от "Ал Джазира". Експертът по Сирия Чарлз Листър предположи в Тwitter, че ИД ще отвърне на атаката с удари в кюрдски райони. Конгресменът Адам Шиф изрази съмнения, че Ракка може да падне бързо - но фактът, че ИД "губи почва под краката си", става все по-очевиден, а дните на терористите "са преброени", добави той.

При все че кюрдските милиции станаха основна ударна сила в СДС, присъствието на араби в коалицията е от принципно значение с оглед арабското население на региона. Позовавайки се на Ей Ар Ей нюз, в. "Телеграф" писа, че Ракка може да влезе в състава на бъдеща кюрдска държава или федерален регион от Северна Сирия, формиран като кюрдски кантон. Това заявили според агенцията кюрдски служители, пожелали анонимност.

Специалистите обаче приканват да не се бърза с прогнозите. Научният сътрудник в Центъра за Азия и Близкия изток към Руския институт за стратегически изследвания Арсен Хизриев заяви пред "Независимая газета": "Нека изчакаме официални изявления от говорители на сирийските кюрди. Дори от гледна точка на Пентагона присъствието на кюрди в Ракка не е "особено обосновано", както заявиха военните през ноември с аргумента, че кюрдите никога не са воювали на арабска земя. По същата причина Пентагонът бе заложил на сирийските араби, но днес гледната точка на Вашингтон май е различна".

Заради "кюрдския фактор" започналата офанзива далеч не бе подкрепена единодушно. "Местното население се обяви против присъствието на СДС, страхувайки се от етнически чистки, както показват постове в социалните мрежи. Някои естествено твърдят, че става дума за пропаганда на ИД", отбеляза Хизриев.

Експертът е убеден, че иракските кюрди няма да подкрепят настъплението на сирийските си събратя. "Не бива да чакаме от иракските кюрди дейно участие - те си имат собствен проблем с Мосул и Киркук. И няма да поемат тежки ангажименти като настъпление срещу Ракка. Нещо повече, представители на Иракски Кюрдистан казваха, че през годината не се предвижда настъпление срещу Мосул", посочи той.

В Ракка, превзета от ислямистите през август 2013 г., може да има около 5000 техни бойци. Според АФП при отбрана джихадистите използват мирни жители като жив щит.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А върху руините на Ердогановия халифат кои държави ще възникнат.С погребване принципите на Мустафа Кемал той ще свърщи като всеки тиранин.
99
1
 
8
 
! Отговори
Машалла преди 7 години
Честит Кюрдистан на Реджеп Ердоган!
98
0
 
0
 
! Отговори
hahahah преди 7 години
daje v nikakuv sluchai ne govorim za Iran , shtoto tam sa veche persita :D
97
0
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 7 години
Kurdistan vkluchva chasti ot Turciq , Syria i Irak..za Iran ne sym sig
96
0
 
13
 
! Отговори
Старецът Паисий преди 7 години
Чух,че няма туристи тази година в Турция,а в близко време няма да я има и Турция.
95
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Самостоятелна Кюрдска държава е най-лошата новина за Турция
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не искат да им дадат на кюрдите да си създадат държава ще има още атентати из Турция и региона, а може да има и износ за Европа. Много тарикати станаха и кой през кой все по-умен и накрая така става.
93
8
 
3
 
! Отговори
elturko преди 7 години
Туркофобията е дело на русофили от 18век
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятния сценарий е този при който след настъпването на относителен мир след чувствителното намаляване на населението на Сирия тюркмените които Турция предвидливо прибра и запази да се върнат и поискат автономия. Автономия ще поискат и иракските кюрди които имат топли отношения с Турция и САЩ, но не се разбират със сирийските. Тюркмените със сигурност ще се присъединят към Турция, това вероятно ще направят и иракските кюрди.
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Създаването на кюрдистан е свързано с разпокъсването на Сирия,Ирак,Иран и Турция. Непосилна задача дори и за Русия и щатите. Имаше едно такова недоносче което не просъществува и година. По-вероятно е само Сирия да се разпокъса и раздели между местните кюрди и тези в Ирак(въпреки, че те не се разбират по между си) , СА, Иран и Турция. Най-вероятно кюрдистан ще си остане мокър русофилски сън.
90
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята за кюрдистан винаги излиза на дневен ред когато кюрдите трябва да бъдат стимулирани да свършат някоя черна работа. Така хем жертвите са от тях, хем поизтребват и от терористите. После ги забравят. Така ще стане и сега.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 161Стрелочник пизда, что ли? А мамаша русская стерва!
88
8
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
На ушанките препоръчвам да разгледат картата на бойните действия за последната година. Като се изключи Палмира, за която се разбра, че Асад се е договорил с Даеш да я отстъпят, руснаците и силите на Асад не водят бойни действия срещу Даеш. Руснаците ще започнат да бомбандират Даеш по принуда едва, когато Кюрдите изтласкат Даеш отвъд р. Ефрат
87
3
 
8
 
! Отговори
777 преди 7 години
До има бъдеще; Когато турците са бивали натиснати от изток, винаги са се премествали на запад.Така,че внимавай какво ще си пожелаеш.След "прехвърлянето на територий на кюрдите в югоизток" може да се погледне на запад и да се сетят,че Джумая и Баля(Благоевград),Пашмаклъ(Смолян)Кърджаали, Хаскьой(Хасково),Филибе(Пловдив),Татар Пазарджик(Пазарджик),Ески заара(Стара загора),Силистре(Силистра),Шумну(Шумен)Хръзград( Разград),Хаджъоглу Пазарджик(Добрич)....може да се окажат в други граници по същите с
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смехорани на война: Подкрепата е като им продават оръжие.
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 150Не се оплакваме блядуха. А Жужи да не би да свърши парите, че си толкова злобен?
84
5
 
14
 
! Отговори
Така трябва преди 7 години
Незнам дали цялото инфо е истина(защото обикновенно са просто лъжи) Но виждам как Путин яко нареди Ердоганя-вече в Москва има офицялно представителство на кюрдите.Отделно Русия засилва поставките на оръжие в региона.Така че,амбициите на Ердоган за османлийска империя се изпаряват тотално...-а самият той губи почва под краката си в политическите структори на Турция.
83
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До доктора Руски фелдшер си и руски частушки пееш. В момента Русия е най-големия враг на България и се опитва да ни дестабилизира. С помощта на *** и национални предатели-русофили като теб.
82
10
 
21
 
! Отговори
доктора преди 7 години
По отношение на българия-ние сме малка държава и географски имаме два избора или русия или турция.Предвид християнско-православната ни култура и родството ни със славянските народи аз лично предпочитам русия.Чисто от прагматична гледна точка тя е единствената заинтересована страна да я има българия.За западна европа сме просто една територия(знам работя в германия).А за комшийте във форума-комшу германия си призна и се извини за холокоста.Време е и турция да се извини за робството
81
2
 
8
 
! Отговори
има бъдеще преди 7 години
Разпарчетосана и раздадена за помен,а най-голямото парче дар за Кюрдистан-така вижда бъдещето на Турция Великия бял баща!