Ад и в Кабул! Жертвите на експлозията станаха 61

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава"
23 юли 2016 17:39,
33

 Снимка: Reuters

Най-малко 61 души бяха убити и 207 са ранени при две експлозии насред масова демонстрация в Кабул, съобщи афганистанското министерство на здравеопазването, цитирано от БТА и Франс прес.

По-рано бе съобщено за най-малко 29 души са загинали и 142 са ранени при нападението срещу протестно шествие на хиляди етнически хазарейци в афганистанската столица. Според организаторите на проявата в нея са участвали най-малко 10 000 души.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, като се позовава на информационната агенция на джихадистите Амак. "Двама бойци от "Ислямска държава" детонираха пояси с експлозиви на сборище на шиити в Кабул", съобщила агенция Амак.

Демонстрантите настояваха планиран далекопровод в страната да минава през две провинции, населявани предимно от бедното хазарейско малцинство. Хазарейците са шиити от монголски и ирански произход, които говорят на език, близък до фарси и съставляват около 9 процента от населението на Афганистан. 

Още по темата

Снощи полицията премести камиони и контейнери, за да блокира основни пътища и да попречи на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец. Магазини и друг вид бизнес дейности бяха принудени за затворят, а движението около 4,5-милионния град бе силно ограничено, посочва Асошиейтед прес.

Представители на най-голямото етническо малцинство в Афганистан за втори път протестират срещу новия маршрут на регионален електропровод за милиони долари. Предишната демонстрация през май привлече десетки хиляди хора, също затваряйки централната търговска зона.

Днес значително по-малкото демонстранти се придвижваха пеш или на велосипеди от западните квартали, населени предимно с хазарейци.

Участниците скандираха лозунги срещу президента Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. "Смърт за дискриминацията" и "всички афганистанци са равни" гласяха някои от лозунгите.

Демонстрантите настояваха да бъдат спазени първоначалните планове от 2013 г. и 1222-километровият далекопровод (TUTAP), който трябва да пренася електроенергия от Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, в крайна сметка да премине през провинция Бамиан. Предишното правителство реши да пренасочи 500-киловолтовото съоръжение.

Афганистан изпитва отчаян недостиг на електроенергия, като под 40 процента от населението са вързани към националната мрежа, според данни на Световната банка. Близо 75 на сто от електричеството се внася, припомня АП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кабул ли??? Я не ни занимавайте с глупости!!! Хората в Германия страдат!
15
0
 
8
 
! Отговори
Илия преди 7 години
Що за кошмар? Навсякъде по планетата ли проблемите ще се решават с тероризъм?
14
1
 
9
 
! Отговори
Ужас! преди 7 години
Горките хора.
13
0
 
1
 
! Отговори
Аврам преди 7 години
До Петьо еврейЗащо питаш?Нали сте с общи семитски корени и съответно требва да знаеш!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега да видим колко хора ще си сложат знаменца във фейса аз съм кабул, или аз съм афганистан? Дали ще се говори цяла седмица за това, но едва ли, утре ще бъде забравено. В германия и франция живеят първа категория хора. За какво им е да се напрягат за някакъв си афганистан? Президента ще бъде ли дълбоко засегнат и потресен?
11
5
 
6
 
! Отговори
Петьо еврей преди 7 години
Ама нали религията им пропагандира мир защо так!!!!
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами никой друг освен Вович не ни проглуши ушите със хвалби как за 3 месеца ще унищожи змията. Мина почти година и какво постигна? Едно голямо нищо. Другите не бяха толкова оптимистични и казваха, че нещата не са толкова прости колкото им се струват в Кремъл. Ама от де пипе я?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хазарейци??? Може би искате да кажете етнически хазари... Да почиват в мир убитите, а за ***, който се опитва да остроумничи за войната на Путин срещу ИД - ми дай да видим целия останал свят какво прави и тогава да се подиграваме... Ние какво сме направил инапример? А американците (освен създаванеот и финансирането на ИД, де.. )?А Европа какво направи? А?
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе картун намбър Севън, кой пое отговорност за атентата? Срещу кого се бори Вовачка в Сирия? Два кратки въпроса с един отговор, каква география какви 7 лева?
7
0
 
11
 
! Отговори
Барак Акбар преди 7 години
JE SUIS КАБУЛ
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само в Япония няма проблем с исляма, що тъй?най-добра агентура или най-добро образование?
5
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали уж Вова ги победи тези? Нали уж им стовари цялата си космическа мощ?
4
0
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Евроатлантически ценности.
3
1
 
17
 
! Отговори
помак преди 7 години
Наистина,когато умират Муслумани никой не коментира,никой не се трогва от хилядите убити деца,явно за някои "хора"муслиманите и техните деца са родени да бъдат убивани,защото са "от другите" :(
2
2
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
След 15 минути никой няма да помни...
1
3
 
12
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Целта е самите мюсюлмани да си намразят религията. Няма да стане от раз , но в течение на времето.