Лидерът на Фронта ан Нусра обяви раздяла с Ал Кайда

Най-голяма джихадистка групировка в Сирия вече се казва Джебхат Фатах аш Шам
28 юли 2016 21:56, Елка Василева
9
Лидерът на Фронта ан Нусра обяви раздяла с Ал Кайда
Снимка: архив, Reuters

Клонът на Ал Кайда в Сирия - Фронтът ан Нусра, ще се отдели от терористичната мрежа и ще смени името си на Джебхат Фатах аш Шам, за да лиши международната общност, САЩ и Русия от претекст да атакуват сирийците, заяви лидерът на групировката във видеозапис, излъчен по няколко телевизии, включително Ал Джазира.

Това бе първият случай, когато Абу Мохамад ал Джолани се появи във видеоклип с непокрито лице, отбелязва ДПА.

Ал Джолани заяви, че създаването на новия фронт цели да обедини джихадистките групировки в Сирия и да сформира въоръжено цяло, което "освобождава страната и налага Божия закон на Земята".

Той благодари на командирите от Ал Кайда, че са проявили разбиране за необходимостта от скъсване на връзките, отбелязва Франс прес. Той подчерта, че Джебхат Фатах аш Шам няма да има никакви връзки с каквито и да било чуждестранни групировки, предаде Ройтерс.

По-рано днес главатарят на Ал Кайда Айман аз Зауахири допусна разрив на всички връзки с групировката в името на продължаването на бойните действия на територията в Сирия.

"Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) бе създаден през 2011 г. на територията на Сирия, а официално заяви за себе си през февруари 2012 г., като разпространи видеопослание и започна да воюва срещу правителствените сили, припомня ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Юсуф преди 7 години
Той скоро и с живота ще се раздели........
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роенето и отлюспването на кравароислямистките влечуги няма да ги спаси от термобарична см.ърт. Даже и опашките да си скъсат, пак ще изгинат изпепелени по гущерските си дупки и землянки. Вова мрази пълзящите рептили и всякаква друга г.ад.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Товя краварските маркетолози ли са им предложили? :)Ребрандират и се надяват на нови клиенти :) Като ншите мобилни оператри....
4
2
 
19
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Аааа, то така е с младите - днеска се разделят, утре пак шЪ сЪ съберат, па като му ударят и по един горещ мъжки ...екс по камиларска традиция.... шЪ станат неразделни, докато някоя Руска бомба не ги раздели!!!
3
2
 
24
 
! Отговори
Сатанаил преди 7 години
Фронта Ан Нусра се ***! Точка. Рашките ще ги бомбят до дупка. Доктора и той.
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джихадисти...!? Щели да налагат,,божият закон...! Абе бой бре !
1
2
 
29
 
! Отговори
преди 7 години
Името могат да си сменят още 10 пъти, но ДНК-то им остава същото, на бандити и главорези.