Нима САЩ готви либийски сценарий за Сирия?

Америка не желае разделена Сирия... Но ще постигнае ли нещо?
Обновена: 23 авг 2016 08:59 | 22 авг 2016 22:10,
146
Нима САЩ готви либийски сценарий за Сирия?
Снимка: архив Reuters

Американците в Сирийската арабска република (САР) предприеха конкретни действия срещу войските на Башар Асад, подкрепяйки негласно сепаратистките стремежи на кюрдите. С оправданието, че брани свои специални части, Пентагонът употреби срещу сирийската авиация два многоцелеви изтребителя от пето поколение Ф-22 Раптър, пише БТА.

Миналият петък американците изтласкаха от въздушното пространство над град Хасака (Североизточна Сирия) два получени от Русия бомбардировача Су-24 на сирийските военновъздушни сили, които се сражаваха срещу подкрепяните от САЩ отряди на кюрдските милиции Сили за защита на народа на партия "Демократичен съюз".

Американците разпространиха информация за инцидента. Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис от ВМС на САЩ съобщи, че сухопътни сили от американската армия в стремеж да опазят свои командоси, обучавали в Хасака кюрдски опълченци, уж се опитвали да контактуват с ВВС на Сирия. За което информирали руските си партньори, използвайки каналите за връзка по повод сигурността във въздуха. Отговор от Дамаск обаче нямало.

Какво е отговорил руският военен щаб в Сирия - не се знае. Във връзка с инцидента обаче Джеф Дейвис почти веднага заяви, че САЩ засилват присъствието на свои бойни самолети в този район. Американците отправиха недвусмислен сигнал, че няма да допуснат авиация на САР да действа срещу подкрепяните от тях кюрдски полицейски части "асаиш" и отрядите за самоотбрана СЗН в провинция Хасака.

Тези въоръжени формирования, съюзени с бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК), са най-боеспособната сила, действаща срещу терористичните групировки в САР. Фактически те контролират цяла Североизточна Сирия, включително границата с Турция. Доскоро отрядите на Силите за защита на народа съжителстваха мирно в земите, освободени от кюрдите, с представителите на режима в Дамаск. Миналата седмица обаче това петгодишно спокойствие бе нарушено. Според арабски медии "в бойните сблъсъци, започнали на 16 август, кюрдските опълченци убиха над 30 военни, а други 33 са пленени, включително 12 офицери от правителствените войски".

Военното командване на Сирия заяви в петък, че конфликтът в Хасака е провокиран от кюрдските въоръжени формирования. По данни на телевизия "Ал Маядин" в тази връзка сирийската авиация два пъти (на 18 и 19 август) е нанесла удари по позиции на кюрдите и очевидно действащите заедно с тях американски спецчасти. Засега обаче се е разминало без сериозни инциденти с американските ВВС. А успоредно със заплахите на САЩ да въведат зона, забранена за полети, в района, където действат силите от коалицията им, продължават бойните сблъсъци на отряди от СЗН и ПКК с войските на Асад.

Сирийски медии пишат, че кюрдите настояват от провинция Хасака да бъдат изтеглени всички правителствени войски, в чиито ръце до момента остават държавните учреждения и щабовете на силовите структури, включително военните летища, гарнизоните и т. н. Това показва, че подкрепяното от САЩ ръководство на партия "Демократичен съюз" е започнало процес на фактическо отделяне на кюрдска автономия с център в Камишли от основната територия на Сирия.

Кюрдските бойци от Силите за защита на народа отдавна не крият, че някои техни бази и лагери се намират на турска територия и че водят борба с управляващия режим. Дамаск и Русия доскоро си затваряха очите за това. Военно-дипломатически източници обаче информират, че на срещата си преди две седмици в Санкт-Петербург руският лидер Владимир Путин и турският Реджеп Тайип Ердоган са се разбрали с общи усилия да възпират сепаратистките стремежи на кюрдите и да отстояват целостта на многонационална Сирия. И явно неслучайно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви в събота, че в близките шест месеца Турция се кани да участва по-активно в уреждането на сирийския конфликт, за да предотврати разделяне на страната по етнически признак.

Към тази позиция изглежда се е присъединил Иран, който също се страхува от засилване на кюрдския сепаратизъм не само на сирийска територия, но и у самия него. Ирански медии пишат, че миналата седмица са зачестили контактите между външните министри на Техеран и Анкара, Мохамад Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу, подготвящи в най-близко време посещение на турския държавен глава Реджеп Ердоган в Иран. Сред основните цели на визитата е да бъде обсъден сирийският проблем и потърсено решение за него.

В тази връзка прави впечатление видимият обрат, що се отнася до подкрепата за Асад и за действията на Русия. По-конкретно премиерът Йълдъръм заяви, че ако на Русия й се наложи да използва базата Инджирлик в Южна Турция, тя ще й бъде предоставена. Москва може да използва и втора военновъздушна база на иранска територия, съобщи тези дни министърът на отбраната на Ислямската република Хосейн Дехган.

Както е известно, САЩ неведнъж са заявявали официално, че не желаят разделяне на Сирия, но реалните им действия и опитите да създадат зона, забранена за полети, над Хасака сочат обратното. Вероятно затова е толкова трудно за Русия да договори с американците съгласувани съвместни действия на територията на САР. Според цитирани в медиите дипломатически източници от Женева в швейцарския град в най-скоро време ще има експертни консултации между военни от Русия и от САЩ, но конкретна дата за среща още няма. Засега не е и ясно кога ще разговарят по въпроса руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
1
 
! Отговори
Striker преди 7 години
До ЛермонтовАбе ка-ун, що роднините ти живеят в Америка, а не в Мужикистан?! :))) Я веднага ги натегай да ходят при хипофизното джудже от Кремлин.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да бъде първата държава разсипана от алчните кравари. Този път обаче Русия няма да им го позволи, много е близо до тяхната граница.
93
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На *** пак им срaха в ушaнките!
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на тебе! Сигурен съм, че те ще се зарадват на това.
91
6
 
26
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Вече се Достигна дори до там, че поради огромната си омраза към тази държава и хегемонистичната си и милитаристична политика която води по света, реших да прекратя дори взаимоотношенията си с моите най-близки роднини, които живеят вече там от десетилетия ! Защото отдавна съм забелязал как са си променили вече характерите и начина си на мислене и са станали досущ като новите си . . . господари !?
90
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По параграфите на международното право и ООН, ТЕ (Фашистите САЩ) са чисто и просто поредните терористи в Сирия и съвсем законно ТРЯБВА да бъдат ликвидирани от законната власт на Сирия. Но това е политиката за "националната сигурност на САЩ", тя е над правото, демокрацията и съвестта.
89
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сирия агонията на местния диктатор продължава само за това, че така руснаците взимат участие и по този начин сами се отслабват. САЩ няма за цел да пречи на Путин да се самоотслабва, докато ЕГН-то му продължава да работи против него.
88
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До коментар 100....смяната на краварските памперси.....Руснаците нямат нужда от памперси. За целта използват русофили. Те облизват, измиват и подсушават.
87
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Либия беше проведена ювелирна операция, достойна за военните учебници.Целият военен потенциал на джамахирията беше унищожен само с въздушни удари, и с НУЛА цивилни жертви. Руските фашисти безпомощно наблюдаваха как потенциалният им съюзник и купувач на военна техника за 4 млрд долара, свършва с тръба в Г3.
86
2
 
27
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
А бе шопе,тебе кога те изтърваха от лудницата?Требе там да лежиш вместо да величаеш военни престъпници.Не видя ли,че тяхната цел беше да разграбят не само музеите ами и природните богатства на Ирак?И колко хиляди загинали заради янките?Твоят кумир трябва да бъде съден за военни престъпления,мародерство и геноцид.А твоето място е обратно в лудницата ,защото си обществено опасен с тези твои съждения.
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРАВИТЕ: МУУУУУУУУУУУ
84
1
 
20
 
! Отговори
До коментар 100 преди 7 години
До Анонимен 100 Смяната на краварски памперси е занимание тихо и самотно,работодателите ти от Козяк не са ли ти го казали ?
83
3
 
23
 
! Отговори
леле преди 7 години
Готвят краварите но тоя път май ще се изправят пред руска изненада и то "полова",този път Холивудската краваро-*** армия ще сменя памперси за норматив :)
82
2
 
28
 
! Отговори
James преди 7 години
лудите крави и техните булгарупитеци-почитатели роби съвсем изтрещяха. гледайте залезът на една несбъдната империя:) Крайно време е да се трепят кравари по цял свят
81
36
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
За мене най-великият президент в новата историе е Свети Георги Буш-младши Победоносец, унищожител на агарянина и путинска *** Саддам Хюсеинович. Тикритският индианец си бършеше краката в килим с изображението на Бащата на Свети Георги, но за нула време му свиха сърмите и го обесиха като мръсно коте и цялата му фамилия даде фира.И сега няма кой да налива милиарди нефтедолари за МиГ-ове, за Т-90, С-300 и прочие росийски хлам.
80
19
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
118 В пъти повече са жертвите на диктаторите. Само в ирано иракската война падат един милион жертви а да не говорим за действията на Садам срещу кюрди шийти и кувейтчаниРазбира се световен рекордьор е Мао после Сталин после Хитлер после ПолПот и т н.включително и местните правешки величия
79
29
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Диктаторите на никого не пречеха, докато не направиха заявека да се месят в международната политика.Кадафи и Садам още щяха да си мачкат арабите, ако не бяха изявили желание да служат на Путин и реваншизма му.САЩ направиха единствено правилното при тези обстоятелства - сринаха със земята потенциалните съюзници на Фашиска *** - икономически и военни.САЩ спасиха света от фашиско робство и нефть по 200 долара за бочка.
78
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вика му се демокрация по американски :)Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, цяла Африка. Е Саудитска Арабия е друго нещо вече, ама то така или иначе е дясната ръка на Демокрацията :)
77
3
 
26
 
! Отговори
до 114 преди 7 години
Колко са жертвите на диктаторите -цифри ми дай и колко са жертвите на " демократичните сили" тръгнали да спасяват Сирия,Либия,Ирак,Афганистан и т.н. -пак с цифри ще ти кажа стотици милиони. А сега ми отговори оправдано ли е това кръвопролитие и тези жестокости.В тези страни воюват от край време на религиозна основа и ако не ги държи здраво един силен управник започват да се избиват -жени,деца,старци няма значение.И според тебе кое е по справедливо -кървава война или строг режим.Но газта !!!
76
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен А сега без "диктатура", колко са войните и жертвите???????? Това е философията на Макиавели-целта оправдава средствата! Виждал ли си Сирия преди?? Живял ли си там?? А в Ирак бил ли си?? В тези държави само много здрава ръка може да укроти различните ислямски конфликти, които ако ги пуснеш на воля дават неизброими жертви. Като не можеш да оправиш едно нещо, не го разрушавай повече. Диктатурата е лошо нещо, но като нямаш разбиране, по-добре не се меси Хайде сега спирайте бежанците.