Погребаха Шимон Перес в Ерусалим

"Той бе велик човек за Израел, той бе велик човек за света"
30 сеп 2016 14:00, Елка Василева
24

Снимка: Reuters

Тленните останки на деветия президент на Израел, лауреат на Нобелова награда за мир - Шимон Перес, бяха погребани в Алеята на националните лидери на мемориалното гробище на хълма Херцел в Ерусалим.

За погребението на бившия премиер и президент пристигнаха президентът на САЩ Барак Обама, палестинският водач Махмуд Абас, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук и много други държавници от чужбина, между които и българският президент Росен Плевнелиев.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече бившия израелски президент Шимон Перес велик човек, направил всичко по силите си да постигне мир със съседите на Израел, съобщиха световните агенции.

"Той бе велик човек за Израел, той бе велик човек за света. Израел е в траур, светът е в траур", заяви Нетаняху на погребението.

Още по темата
28 сеп 2016 07:29
29

"Той направи всичко по силите си във всеки момент от съзнателния си живот, за да постигне мир с нашите съседи", каза премиерът.

"Това, че толкова лидери от цял свят са дошли да си вземат последно сбогом с Шимон, е доказателство за неговия оптимизъм", добави Нетаняху и изреди имената на някои от присъстващите на церемонията на националното гробище на хълма Херцел. Той не спомена името на палестинския президент Махмуд Абас.

Все пак двамата си стиснаха ръцете и обмениха няколко думи на погребението.

Нетаняху каза, че присъствието на Абас е нещо, което той оценява високо от името на израелския народ. Но тази визита на Абас в Ерусалим, намиращ се само на няколко километра от Рамала, надали ще доведе до нещо повече от това ръкостискане, отбеляза Ройтерс. Израелско-палестинските мирни преговори са замразени от 2014 г., а Нетаняху и Абас не са преговаряли лично от 2010 г.

Мирът между израелци и палестинци, за който мечтаеше покойният носител на Нобелова награда, остава непостигната цел, заяви от своя страна президентът на САЩ Барак Обама. Присъствието на палестинския президент Махмуд Абас на погребението ни напомня за това, добави Обама, цитиран от Франс прес. Президентът на САЩ определи Шимон Перес като един от гигантите на 20-и век редом с южноафриканския лидер Нелсън Мандела и кралица Елизабет.

Шимон Перес показа, че справедливостта и надеждата са в центъра на ционисткия идеал, отбеляза Обама, цитиран от Асошиейтед прес. Покойният президент се погрижи еврейският народ да има на разположение оръжията, необходими, за да гарантира свободата си, и постави основата на могъщите въоръжени сили, спечелили войните, в които участва Израел, припомни президентът на САЩ.

Държавническото изкуство на Перес се основаваше на нерушимата връзка със САЩ и други страни, добави Обама, който бе последният лидер, направил изказване на погребението. Също като останалите чуждестранни ръководители, той носеше кипа (еврейска шапка) в знак на уважение и почит.

"Критиците на Перес често казваха, че е наивен, прекалено оптимистичен мечтател. Грешаха само за наивността", заяви преди него бившият президент на САЩ Бил Клинтън, оглавявал американската администрация по време на усилията за мир в Близкия изток през 90-те години. "До края на живота ни, винаги когато пътят, по който поемем се окаже без изход, или доброто, към което се стремим, срещне непреодолима преграда, или приятелски протегнатата ни ръка бъде посрещната със студен поглед, ви моля в негова чест да си спомним светлата усмивка на Шимон Перес и "Imagine"(известната песен на Джон Ленън), добави Клинтън, цитиран от ДПА.

Погребението се състоя при засилени мерки за сигурност. Осем хиляди полицаи бяха мобилизирани за охраната на държавните и правителствените глави.

Перес почина на 28 септември в медицинския център "Тел ха Шомер" край Тел Авив, две седмици след тежък инсулт. Той бе президент на еврейската държава от 2007 г. до 2014 г. Общопризнат патриарх на израелската политика, той бе съратник на първия израелски премиер Давид Бен Гурион.

Перес бе известен с дейното си участие в мирния процес с палестинците и като привърженик на принципа "две държави за двата народа". През първата половина от 90-те с негово активно участие и подкрепа бяха сключени няколко споразумения с палестинските власти, а през 1994 г. бе подписан мирен договор с Йордания.

Същата година Перес - тогава министър на външните работи, наред с израелския премиер Ицхак Рабин и палестинския лидер Ясер Арафат стана лауреат на Нобелова награда за мир заради "усилията, насочени към постигане на мир в Близкия изток".

Шимон Перес бе признат от израелското общество и в цял свят за "последния от великите" бащи основатели на Израел; кончината му събуди известна носталгия, обединила всички политически течения в еврейската държава, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: погребениеШимон Перес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 7 години
barak o balama
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
abe toya shte go iskarate svetec
14
2
 
2
 
! Отговори
barin преди 7 години
Водеше добра от гледна точка на евреите политика; беше добре настроен към България и ни уважаваше, дълги години водеше Израел от самото създаване, заемал е различни постове и е оглавявал много министерства; все пак беше евреин, а евреите са виновни за много злини по света; мислят се за нещо повече от останалите и го изтъкват непрекъснато; само те си вярват, че са богоизбран народ.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Покойният президент се погрижил еврейският народ да има на разположение оръжия "А пък го направили "нобелов лауреат за "мир"?
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бързо му дойде билета веднага след като получи телеграмата а ариел шарон билета го чака няколко години
11
10
 
13
 
! Отговори
Чърчъл преди 7 години
Един евреин по-малко велик ден за доброто на цял свят !!!
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик екзекутор бе - прави сте!
9
7
 
10
 
! Отговори
нищо преди 7 години
За Перес - нищо.
8
0
 
3
 
! Отговори
Boyko преди 7 години
До ЯзекаЯЗЕКА, ТИ СИ НЕВЕРОЯТЕН.....ЕВАЛА ТИ ПРАВЯ
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко народ се е събрал да почете един убиец на деца. Двуличие, лицемерие и двойни стандарти са новите ценности ...
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не може да ми бъде мъчно за евреи.
5
5
 
14
 
! Отговори
666 преди 7 години
А Сорос кога?
4
6
 
37
 
! Отговори
Язека преди 7 години
Не се учудвам, че и наш Росенчо е там...С тая печална физиономия е безценен кадър при траурни церемонии. Все съм казвал, че за нищо не става, но сега ми просветна. Перфектен е за гробар Роската...
3
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво мрънкате бе, антисемити прости, ето какво е искал Перес:"Перес бе известен с дейното си участие в мирния процес с палестинците и като привърженик на принципа "две държави за двата народа". През първата половина от 90-те с негово активно участие и подкрепа бяха сключени няколко споразумения с палестинските власти, а през 1994 г. бе подписан мирен договор с Йордания."
2
0
 
4
 
! Отговори
bbc преди 7 години
До АнонименOther world dignitaries who are attending include:......Valentina Matviyenko, speaker of the upper house of parliament, Russia
1
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един противен сатанист по малко ,което веднага поражда повече надежда и повече добро в света .