Бурхан от обсадения сирийски град Мадая: Дано да оцелеем!

"Не виждам повод за надежда, но не искам да напускам родината си"
Обновена: 6 окт 2016 19:30 | 6 окт 2016 19:15, Елка Василева
89
Бурхан от обсадения сирийски град Мадая: Дано да оцелеем!
Раджан Бурхан. Снимка: Дойче веле

40 000 души в обсадения сирийски град Мадая от месеци се борят за живота си. 26-годишният Раджан Бурхан е един от тях. Пред Дойче веле той разказва как се оцелява без ток, гориво и лекарства. И само с 200 грама ориз на ден.

ДВ: Мадая е обсаден вече повече от година, а преди няколко дни в града най-сетне пристигнаха хуманитарни помощи - за първи път от шест месеца насам. Покриват ли тези помощи най-спешните нужди?

Бурхан: За нас това беше истински празник. ООН ни достави захар и брашно, а това означава, че най-сетне можем да си изпечем хляб. Досега се хранехме само с ориз и булгур. Нищо друго не ни беше останало. Доставките вероятно ще ни стигнат за месец, най-много месец и половина. Опитваме се да разпределяме дажбите така, че да имаме храна колкото е възможно по-дълго. От ООН ни доставиха също така лекарства и соларни зарядни устройства за мобилните телефони.

ДВ: В началото на годината много се говореше за глада в Мадая. Съобщено беше, че десетки хора са загинали от недохранване. Какво е положението днес?

Бурхан: Животът ни прилича донякъде на този в бившия СССР: всички се храним с едно и също. На ден на човек се падат по около 200-300 грама сварен ориз или булгур, без сол, без олио. Има дни, в които изобщо не се храня. Лягам си гладен просто защото вече не мога да го гледам този ориз. Преди тренирах много, бях целият в мускули, тежах 93 килограма. Сега съм направо вейка. Страшно отслабнах.

ДВ: А имате ли лекари? Имате ли болница?

Бурхан: Болница няма, но има медицински пункт. Имаме си един зъболекар, който всъщност още следва, и един ветеринар. Двамата правят всичко, което е по силите им.

ДВ: Как протича ежедневието в обсадения град? Имат ли хората някаква работа? С какво се занимават по цял ден?

Бурхан: Нямаме нито работа, нито ток. Всеки гледа да си намери някакви занимания. Аз например се интересувам много от история и затова по цял ден чета книги. Това е единственото, което мога да правя. Много съм самотен, тъй като приятелите ми вече не са в Мадая.

ДВ: Какво от предишния Ви живот Ви липсва най-много?

Бурхан: Университетът. Така ми се иска отново да следвам. В Дамаск бях започнал да уча икономика, но през 2011 г. трябваше да напусна университета, понеже ме задържаха, след като се бях включил в протестите срещу режима. След два месеца ме пуснаха на свобода, но не посмях да се върна обратно в Дамаск. Прибрах се в родния ми град Забадани. Но ни се наложи да бягаме и от там. От две години насам живея с част от семейството ми в Мадая.

ДВ: Какво Ви тревожи най-много в момента?

Бурхан: Спешно се нуждаем от гориво. Зимата наближава, а нямаме с какво да се отопляваме и да си готвим. Вече започнахме да горим пластмаса. Зимата по тези места е много студена. Да, имаме одеяла, но без ток и дизелово гориво няма да оцелеем. От ООН ни обещаха, че скоро пак ще пратят помощи. Дано дойдат преди началото на зимата.

ДВ: Има ли някаква възможност да избягате от Мадая?

Бурхан: Обградени сме от Хизбула и от сирийската армия. Има много пропускателни пунктове, виждам ги дори от моя прозорец. Но виждам и друго: много хора се опитаха да напуснат Мадая, но бяха убити. Или пък загубиха крайниците си заради разпръснатите навсякъде мини. Може би някой ден ще бъдем евакуирани като хората от Дарая.

Но независимо от това, че не мога да продължа следването си, че живея в къща, която не е моя, че ям все едно и също, че не виждам никакъв повод за надежда - аз не искам да напускам родината си. Защото ако избягам, ще означава, че сме се оставили да ни победят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: СирияМадая
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
йенс преди 7 години
баси жалката пропаганда, на това само некви бавно развиващи се сваби или хамериканци могат да верват
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под ботуша на СССР...Ти щом си ял ориз, значи си бил богаташ, щото на другите остава само булгура.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май че интервюто си е писано в ДВ и оттам дори не могат да покажат този град на картата. Уж ОБСАДЕН, пък имат по 200 грама ориз на ден, и булгур. Ама на него не му се ядял ориз и гладувал. С ориза бил 93 кг., изтъкан от мускули. И книги има , и вестници , и от ДВ влизат и излизат в този ОБСАДЕН град. Пък уж е млад, а знае как е било в бившия СССР (т.е. преди 25 години) Ех, Дойче веле, дойче веле. Много е примвитивен този репортаж.
52
0
 
18
 
! Отговори
Бившия СССР преди 7 години
Това с "бившия СССР" направо ме просълзи... Сигурно е присъствало лично момчето, та споделя впечатления. Или пък редакторите яко редактират думите му..И в двата случая - трагичен резултат...
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
подгряват тълпата за поредния американски "приятелски" огън върху позициите на Асад
50
1
 
23
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
Евтина пропаганда на ДВ- града бил обсаден, но имало пропускателни пунктове на армията навсякъде???Щом има пропускателни пунктове, значи може и да се минава...не минават само брадатите маймуни джихадисти които са се окопали в града. Все едно ония дето гърмеше в Мюнхен преди месеци да го бяха пуснали да си се разхожда свободно. Дано по-бързо Башар си свърши работата и разчисти всичките главорези и бандити!
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Този наистина ли си мисли, че в СССР са яли само ориз и Булгур?"Всъщност отговорът е... да и не.Защото в СССР-то наистина имаше хора живеещи добре. Но други региони мизерстваха заради тях.
48
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ох и аз помня като бяхме под ботуша на СССР как ядяхме само ориз и булгур.
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този наистина ли си мисли, че в СССР са яли само ориз и Булгур? Егати пропагандата! Та аз не съм яла толкова добре откакто Съюза го няма. Този сигурно и в най-добрите си времена не е имал храна колкото хората са имали в Съюза.
46
1
 
21
 
! Отговори
KО?НЕ!! преди 7 години
Мили хора само се чудя тея от дойче веле от каде са си чекали тая информация не знам.......дано само да правят разлика между Мадая и Дарая.. ***
45
0
 
9
 
! Отговори
<><> преди 7 години
Наистина е гадно такъв живот за един български пенсионер ....
44
0
 
15
 
! Отговори
бг преди 7 години
Соломон Паси към кой клуб се е присъеденил?
43
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 7 години
Няма ли кой да обясни на краст.авата овца че еврейските ешкиназки плъ.хове са едни от основните подръжници на ИСИЛ ( ДАЕШ-обидно за пом.аците от днес.бг)?????
42
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 7 години
Кой се е срещал с Осама Бин Ладен-Владимир Путин или Збигнев Бжежински? Точка по въпроса с Алепо и кои убити (Пентагон или ЦРУ) са заровени в пясъка без масонски погребален ритуал.
41
2
 
16
 
! Отговори
бг преди 7 години
Явно мобилните телефони са по-вкусни от мусаката ( според ООН-ЦРУ).
40
3
 
24
 
! Отговори
До Spice X преди 7 години
Космически, виждам, че си много активен тук. Дай електронна поща да ти изпратя какво ми пишат мои приятели от Сирия днес. Живеят близо до Алепо. САЩ се готвят да нападнат, има хиляди командоси от САЩ, Израел, Саудитска Арабия, Катар които се бият в редиците на ИД, Нусра и другите ислямистки групировки. Той е закопавал в пясъка бели хора, някои с руси коси - убити ислямисти, някои са били с модерно въоръжение, модерна свързочна и навигационна техника - която местните не я ползват,
39
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бурханчо, само си признаваш,че си бил на страната на терористите. Затова те е страх да минеш през КПП-тата на САА, защото веднага ще бъдеш изправен пред съда в Дамаск!
38
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички "бунтовнически" групировки принадлежат към ИДИЛ. Поддържани са директно от правителствата на САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Катар и Израел, с пари, с оръжие и с "инструктори
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този пич каза че живота му бил като живота на руснаците по времето на СССР..значи не е за жалене .
36
2
 
27
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Хамериканците какво искат с тази медийна пропаганда, нещо не мога да разбера....те казват нека ислямистката *** да ви бомби, да ви убива, да ви коли...но вие нямате право да се браните народа си г-н Асад".....