Какво правят руските военни в Африн и Манбидж в Сирия

Сложното кълбо от противоречия едва ли ще бъде разплетено отведнъж
24 мар 2017 19:51, Елка Василева
35
Какво правят руските военни в Африн и Манбидж в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Северните земи на Сирийската арабска република все по-често се споменават под името Западен Кюрдистан (на кюрдски език - Рожава). Днес новото квазидържавно образувание се налага да решава доста проблеми, идващи най-вече оттам, че по стечение на обстоятелствата Рожава попада в обсега на ред различни сили - сякаш между чука и наковалнята. Основни играчи там са Русия, САЩ, Сирия, Турция, Иран, Иракски Кюрдистан и самият Сирийски Кюрдистан.

При все че в Рожава има едновременно американски и руски войски, не спират военните действия между Силите за защита на народа (СЗН) в Западен Кюрдистан и протурските отряди на т. нар. умерена опозиция, всестранно подкрепяни от турски войски на бойното поле - до такава степен, че турски войници участват във въоръжени сблъсъци с кюрдите. В момента текат боеве край селищата Джараблус и Аазаз, пише "Независимая газета".

Американците са в Рожава вече доста отдавна, а в последно време Пентагонът прехвърли и допълнителни сили в района. Руски военни пристигнаха там скоро и се намират само в градовете Манбидж и Африн. В Манбидж впрочем има и американски войски; военните от двете страни наблюдават различни части от града. Присъствието им стана необходимо заради нежеланието на Дамаск да изпълнява споразуменията си с властите в Рожава, което предизвика въоръжени сблъсъци между части от сирийската армия и отряди от СЗН.

Според кюрдски източник е съвсем сигурно, че Москва и Вашингтон са сключили споразумение за регулиране на ситуацията в Западен Кюрдистан. А правителството на кюрдите отказва в момента да контактува с Дамаск без посредничеството и гаранциите на Москва. Онези, които твърдяха, че появата на руснаци в Африн слага край на турската операция "Ефратски щит", явно са говорили прибързано.

Анкара няма да даде заден ход просто ей тъй - тя не е склонна на отстъпки дори пред по-стария си съюзник в НАТО. Във въоръженото противопоставяне със СЗН са въвлечени не само турските войски и покровителстваните от тях умерени ислямисти, но и отрядите "пешмерга". Тоест на страната на Анкара и срещу свои сънародници воюва правителството на Иракски Кюрдистан.

Има и друга заинтересована страна, която незнайно защо всички подминават. Но рано или късно тя би трябвало да се открои в проблематиката около кюрдския въпрос. Става дума за Техеран, който не се навира засега в яко затегнатия възел между четирите непримирими страни. Преследвайки собствени интереси, Иран няма как да пропусне да участва в създаването или несъздаването на кюрдска автономия в Северна Сирия.

На този фон зловещият облик на терористичната организация "Ислямска държава" донякъде избледнява. Напъните й да просъществува още някое време в досегашния си вид изглежда не дават желания ефект. Ракка, провъзгласена навремето от ислямистите за тяхна столица, днес на практика е блокирана.

По сведения от Рожава отряди на Сирийските демократични сили и американски морски пехотинци са извършили десант край стената на язовир "Асад" близо до селището Табаках. Ако погледнем цялата линия на кюрдския боен ред, надвиснал откъм север над Ракка, ще разберем, че в Табаках СЗН са извели десния си фланг на брега на Ефрат, дъгата на фронтовата линия минава северно от Ракка и с другия фланг се опира в руслото на Ефрат на 33 километра източно от този град, в района на селището Джедидит Мехиет, току-що отвоювано - отнето от ислямистите. Доскоро ИД бе останала само с два моста през Ефрат, разположени южно от Ракка, а сега и те са унищожени от авиацията на американската коалиция.

Разузнаването на СЗН информира, че в Ракка е обявено обсадно положение. Формированията на ИД интензивно подготвят града за отбрана. Строят се на първо място инженерни, минно-взривни заграждения и защитни съоръжения. Създават се полеви складове за оръжия и боеприпаси, за хранителни продукти, оборудват се медицински пунктове. Местният гарнизон е попълнен с многохиляден контингент, отстъпил от провинцията Алепо и други места. Отбраната на града се ръководи от високопоставения полеви командир Абу Аят ал Джауфи и съратника му Абу ал Харис аш Шами.

Говорителят на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" Абд Салам Али заяви: "Бойците на джихада чудесно разбират, че ще трябва да се изтеглят от Ракка. Сега те се готвят за съпротива, но ние вече от доста време воюваме с тях, познаваме тактиката им и всички похвати, използвани от тях на бойното поле. При това градът е блокиран изцяло. Щурмът се очаква да започне до седмици".

По всичко личи, че градът ще бъде щурмуван основно от сирийските демократични сили, тоест от опълчение, в което освен кюрди се сражават асирийци, араби и хора от други етноси и вероизповедания. Засега се очертава въздушната подкрепа и общото съдействие за СЗН да бъдат поети от коалицията начело със САЩ. Възможно е впрочем да участва и иракската авиация. Русия и Дамаск изглежда просто ще наблюдават отстрани. Няма как да се предвиди всичко - какво ще се случи, времето ще покаже.

Засега - в навечерието на щурма, ръководството на Сирийските демократични сили се опитва да евакуира мирното население от Ракка. Но ако съдим по данните към момента, хуманитарната катастрофа е неизбежна. При всяко положение, дори да падне последната крепост на ИД, това още няма да сложи край на войната в региона.

Сложното кълбо от противоречия там едва ли ще бъде разплетено отведнъж. А и бъдещето на Сирия все още тъне в мъгла; твърде е вероятно участниците в днешните събития още дълго да спорят с оръжие в ръце за следвоенния й вид.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Какво правят американците в Сирия?
24
3
 
1
 
! Отговори
Антрополог преди 7 години
Пешмергетата са истинските кюрди другите са племена с неясни религии и корен сменят си вяра и етнос през 50 години-бъргуджии
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
газят краварските екскременти които овоняха света.ама от кравешкия обор
22
3
 
2
 
! Отговори
..... преди 7 години
най-гадно е че невинни хора си патят толкова деца са умряли в Сирия колкото има в цяла Б-я,а за изгубени да не говорим.Америка,Турция,Русия,ЕС са същете като преди 70 години през и след 2-та световна ама тогава бяха 3мата големи,а сега са 4мата говнени.НАй-ми е странно наще българи защо ги псуват,че са избягали от държавата си (Сирия),като през зялата война на Сирия българите ми се оправдават,че заминават в друга държава и не могат да живеят в Б-я.Ние сме тотални racists който каже че не е лъже!
21
3
 
1
 
! Отговори
. преди 7 години
До К.М.Т.Всичко ще е ок след като се направи части от Сирия някакъв кюрдистан и се осигури коридор Катар-Ирак-Кюрдистан-Турция, каквато беше и целта на войната и т.н. Ислямска държава.
20
11
 
14
 
! Отговори
К.М.Т. преди 7 години
Как какво? Защитават сирийците от американските окупатори, които искаха след Египет, Либия и Ирак, да "оправят" и тях. Видяхме им хубавата оправия! Не можем да очакваме нещо добро от страна, в която единствено се строят сатанински храмове. Не се връзва просто.
19
5
 
24
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 7 години
До 22Можем да разширим въпроса - какво правят американските войски по целия свят
18
6
 
31
 
! Отговори
borovinkov преди 7 години
Какво правят американските войски в Германия?
17
5
 
3
 
! Отговори
ор преди 7 години
До В ПотурцияТова със езиците пък откъде го измисли,работи ти въображението.
16
5
 
40
 
! Отговори
В Потурция преди 7 години
В Турция мачкат малцинствата като кюрдите наприменр, но иначе изселниците хленчат, колко зле са били третирани. Е за разлика от Турция, в България никой не е рязал езиците на говореяите собствения си език малцинства. Така че когато онзи изразително говорещият цирков артист Местан критикува, да вземе предвид политиката на поТурция срещу малцинствата.
15
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Shopp продЦелите на Путин са:1. да гарантира двете си бази в Сирия2. Сирия да е една страна по възможност защото Мулти национална и Мулти културна страна освен със СВЕТСКО(НРЕЛИГИОЗНО) УПРАВЛЕНИЕ просто няма бъдеще.3. Ако част се откъсне за Кюрдите на североизток по казуса Косово/Крим само ще продължи войната но вече между Турция и Кюрдистан подпомаган от Сирия срещу Кюрдите за да си Върне земите. САЩ и РФ няма да обуздаят ЗАВИНАГИ Турция и Сирия по този въпрос - дори след 10 години ПАК
14
3
 
21
 
! Отговори
PetyrVeliki преди 7 години
А тая сирийска опозиция, дето щяла да спасява цивилни ... ако ще го прави както в Алепо - тоест да палят автобусите, с които те реално трябва да се извозват - то по-добре даже да не се и опитват!
13
5
 
18
 
! Отговори
PetyrVeliki преди 7 години
Доста грешки има в тази псевдо-статия :DНапример - след Алепо руснаците и режима нарочно освободиха първо Палмира, за да започнат да затягат обръча около Ракка. Те не искат само да седят и да гледат.Освен това - армията на режима и кюрдите като цяло не воюват помежду си, те не са си врагове едни на други. Може да е имало спорадични конфликти, но това е всичко. А пък това кюрди да са подкрепяни от Турция - това звучи направо смешно :D
12
15
 
30
 
! Отговори
se преди 7 години
Браво на Русия.Възражда се и си заеме мястото в световната политика.Сирия е по близко до Русия нали, а какво правят янките там а и не само там.Янките си имат континент и какво правят по другите географски ширини???Русия си е у дома.
11
49
 
17
 
! Отговори
Знаят те преди 7 години
Където се е намесила Русия настъпва разпокъсване на територията и кървави конфликти между страните. Както казват: Разделяй и Владей.Ще лобират за несправедлив мир като вземат страна, за да провокират бъдещи конфликти.Справка Балканска и Междусъюзническа война. Сега гледаме на живо как са постъпили с нас.
10
21
 
45
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Правилният въпрос е "Какво правят турците и американците в Сирия без покана от законното правителство?"...ааааа сетих се разпарчетосват я....
9
2
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До 9 анонимен Е та нали за това им плащат точно заради такива обслужващи статии.
8
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето западните издания и най-вече американските пишеха колко зле е в соц държавите на изток от Рая.Как хората нямали какво да ядът,как им се нарушавали човешките права.Имаше статии за това как в България имало човекоядци и плъхове големи като кучета.Но пък пишеха,че при комунистите нямало частна собственост,всичко било общо даже и жените били общи.Ние пък показвахме кадри как ония бият чернокожите и едни големи опашки на хора чакащи за безплатна храна.Та такива ми ти работи.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя *** все такива ги пуска. ***. Това и е работата. Трафик и коментари да има. Добра е. В троленето де. Иначе за журналист не бива.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4ЕС е създаден преди 60 години. А неграмотните пишат коментари.