САЩ търсят изход за Сирия – Башар Асад остава, ЦРУ си тръгва!?

Тръмп спря програмата за въоръжаване на умерената сирийска опозиция
Обновена: 22 юли 2017 07:47 | 21 юли 2017 22:45,
133
САЩ търсят изход за Сирия – Башар Асад остава, ЦРУ си тръгва!?
Снимка: Reuters

САЩ търсят политическо решение на кризата в Сирия и няма да настояват за незабавно оттегляне на сирийския президент Башар Асад, обяви съветникът на президента Доналд Тръмп по вътрешната сигурност и борбата с тероризма.

"Не мисля, че за нас е важно да казваме, че първо Асад трябва да си тръгне", заяви Том Босърт на Аспенския форум по сигурността - годишна среща на служители и експерти от областта на разузнаването и националната сигурност. "САЩ все пак биха искали Асад да си тръгне в някакъв момент. Това ще бъде желаният от нас резултат", допълни той.

Още по темата

Босърт каза, че е необходимо в Сирия да има политически изход, а не такъв, който е наложен с военни средства и при който няма политическа стратегия за запълване на вакуума в ръководството. Все пак той каза, че оставането на Асад на власт не предлага най-добрата надежда за мирна Сирия. Независимо дали напускането на Асад "настъпи първо или второ, или скоро след това, то ще бъде хубав изход".

Босърт направи изявлението, след като медиите съобщиха, че Тръмп е решил да прекрати съществуващата от години тайна програма на ЦРУ за въоръжаване и обучаване на умерените сирийски бунтовници, които се бият срещу правителството на Асад. Русия отдавна настоява Съединените щати да спрат програмата.

Програмата беше важен елемент, започнат от правителството на Обама, за оказване на натиск върху Асад с цел да се откаже от властта. ЦРУ започна тайната операция през 2013 г. за въоръжаване, финансиране и обучение на умерена опозиция на Асад. Според някои оценки ЦРУ е обучило около 10 000 бойци.

През октомври 2015 г. подкрепяните от ЦРУ бунтовници бяха бомбардирани при руските военновъздушни акции в Сирия. Американски служители казаха тогава, че руската военновъздушна операция има за цел да отслаби финансираните от САЩ групи и други умерени бойци, които се бият срещу силите на Асад.

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо, който по онова време беше републикански конгресмен, представляващ Канзас, каза тогава, че руснаците са напълно наясно кого атакуват и че бомбардираните места не са свързани с бойците на "Ислямска държава".

Години наред усилията на ЦРУ бяха неуспешни, а някои конгресмени предлагаха да бъде съкратен неговият бюджет. Някои подкрепяни от ЦРУ бунтовници бяха заловени; други дезертираха в екстремистки групировки. Но в края на 2015 г. подкрепяните от ЦРУ групи, биещи се заедно с по-екстремистки фракции, започнаха да постигат напредък в Южна и Северозападна Сирия.

Някои представители на сирийските бунтовници казаха, че още не са официално запознати, че САЩ спират своята програма за подкрепа на умерената опозиция.

Говорителят на коалицията Южен фронт, която включва десетки умерени бунтовнически групи и се бие срещу сирийските правителствени сили в южната част на страната, майор Исам ел Райес каза, че не са уведомени за спирането на програмата на ЦРУ, и добави, че ще коментира само когато има официално изявление.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Бих призовал застрашените или атакувани от САЩ и "приатели" народи и държави: Да не воюват на своя територия , а на тяхна. Днешните деца в САЩ и "приятели " са бъдещите им войници . Тероризмът -бомба -нож -автомобил е тъпотия ! Ако на всеки такъв "терорист" бъдат избити генетическите му роднини и унищожена джамията и имама - бая ще се замислят !!! Защо още съществуват Рака и Риад ???Ще убиват нашите деца а няма да убиваме тяхните - е.ах ги ифашистите !!!
97
0
 
5
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Асад е законен президент на Сирия.Опозицията на Асад-бандити и терористи, да се унищожават, руснаците знаят как.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те така се правят терористикогато се почувства изоставени, прекарани и единственото нещо на което са научени е как да воюваттези тайни операции, независимо коя държава ги инициира, трябва да подлежат на военен трибунал с всички последващи санцкии
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 110Скоро ще кажем чао на американските базиЩо бе? Чемодан, вакзал, масква ли?
94
0
 
13
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Можи ли"богоизбраният" народ да остане да съществува САМ на планетата Земя !!! Защо парите определят "съществуване и стандартна другите народи" ? Но забележете ДОЛАРЪТ е ЧАСТНА ПАРА! Държавният резерв на САЩ е частен ! Пет парчета ЦИОНИСТИ са собсвеници на ДРна САЩ !!! 100% не знаят разликата М/У Йехова и Йехуда и-... "4-ти юли" -не е техен празник, но "СТАТУЯТА НА СВОБОДАТА "Е ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ ,А И ВСЕКИ АМЕРИКАНЕЦ ,ЖИВЕЕЩ НА ИЗДРЪЖКАТА НА ДРУГИТЕ НАРОДИ... НЕЕВРЕИ-е тяхна собственост !!!???
93
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще кажем чао на американскитебази защото те са заплаха за националнатани сигурност.
92
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ търсят...само къде да си продават оръжието и да създават конфликти.Така е във всички точки на планетата до които са се добрали.
91
24
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 99 А руснаците са гъ.а на световния тероризъм.Нали така? Така е ...
90
32
 
5
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До Един от Северозапада Какво правят американците у нас. Ами защитават ни от Руснаците .Толково е просто да го осъзнаеш.Варшавския договор го няма , но НАТО се радва на добро здраве.Хи , хи ..!
89
7
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Един от Северозапада Ей приятел , заради такива като теб Северозапада е на този хал.Имаш ***.
88
2
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Shopp": А не разправяха ли, че воюват и срещу "Ислямска държава". Правителствената армия воюва срещу "Ислямска държава" а "умерената" опозиция воюва срещу правителствената армия. И по незнайни причини на американските джипове, дадени уж на умерената опозиция се возят джихадистите.
87
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ започна тайната операция през 2013 г. за въоръжаване, финансиране и обучение на умерена опозиция на Асад. Според някои оценки ЦРУ е обучило около 10 000 бойци.И ПОСЛЕ ПАК МИ РАЗПРАВЯЙТЕ ЧЕ С.А...Щ НЕ СА ТЕРОРИСТИ , ТЕ СА ГЛАВАТА НА СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ
86
26
 
4
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
До Един от СеверозападаНавремето, а и сега, руснацитеб бяха врагове.А Съединените щати са ни съюзници.Въпреки това не се съмнявай, че декларират всичко, което влиза и излиза в страната. Рузките с вини нямат място на Балканите.
85
11
 
3
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
До ognyanzКакво да признават бе, ***?Кога умерените са отричали, че воюват срещу правителството?Нали още отначало бунтът беше срещу Асад.
84
2
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Е, дойде време и американците да си признаят, че тази т.н. "умерена" опозиция воюва срещу правителствените войски, а не срещу джихадистите на Ислямска държава. И руснаците, и Асад им казваха това много пъти, но западната пропаганда все отричаше.
83
1
 
12
 
! Отговори
ТЕ ЩЕ СЕ ДОГОВОРЯТ преди 6 години
ТРЪМП И ПУТИН СЕ СРЕЩНАХА И СЕ РАЗБРАХА ЗА СИРИЯ.СКОРО ЩЕ ПОСТИГНАТ СЪГЛАСИЕ И ПО ДРУГИ ВЪПРОСИ.НАКРАЯ ЩЕ СЕ СПОРАЗУМЕЯТ ЗА ПОДЯЛБАТА НА СВЕТЯ, КАКТО В ЯЛТА И ТРЪМП ЩЕ ПОДАДЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ, НАПИСАНО НА САЛФЕТКА ПО ПРИМЕРА НА ЧЪРЧИЛ, И ПУТИН ЩЕ КАЖЕ - СОГЛАСЕН.
82
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМЕРИКАНСКАТА ВОЕННА БАЗА Е В НОВО СЕЛО. ТАМ Е БАЗИРАНА И АМЕРИКАНСКАТА ОКУПАЦИОННА ЧАСТ.
81
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия е готова, сега Либия ще възстановят руснаците. А безмозъчните сащенци пак ще гледат отстрани и ще пречат по всякакъв начин на възстановяването на Либия като светска държава от руснаците.
80
4
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Русофилски лъжи Момче младо, и навярно голобрадо, навярно не помниш, че Костов на времето на даде на руснаците ДА ПРЕЛЕТЯТ над наша територия, на път за воюваща Югославия???Искаше им предварителен списък, поименно, и списък на оръжията им, които да се одобрят от НС? Питам, а сега, кое народно събрание одобрява поименни списъци на войниците и оръжията им, пребиваващи у нас? Разграден двор сме, от всякъде, сега, а даже и законите ни не важат за американските воиници в България.
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубиха войната, трябва да се оттеглят засега. Може пак да опитат след време. Опитаха с фундаменталисти, те не успяха и за наказание започнаха да ги бият от въздуха.