След 7 г. война: Как живее едно семейство в сирийския град Хомс

Нужни са много усилия за съживяване – не само на сградите, а и на душите на хората
19 яну 2018 20:30, Елка Василева
82
След 7 г. война: Как живее едно семейство в сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Сумая Байрути вървеше по изоставени улици, осеяни с кратери от снаряди и заобиколени от редици разрушени сгради, а от време на време се катереше по огромни пясъчни барикади, преди да стигне до апартамента на родителите си в някога контролирания от бунтовниците квартал Баб Дрейб в централния сирийския град Хомс.

38-годишната учителка по английски език, която работи в Дамаск, идва с автобус в Хомс веднъж седмично, за да прекара два дни с родителите си, които живеят сами в своя наскоро ремонтиран апартамент в силно разрушения и предимно безлюден район, пише Асошиейтед прес.

Почти четири години минаха, откакто последните бунтовници и цивилни напуснаха крепостите в древното сърце на Хомс през май 2014 г., предавайки на президента Башар Асад един окървавен град, наричан някога "столица на революцията". Малко хора са се завърнали, а големи части от някога кипящия от живот стар град все още са изоставени и разрушени, като че времето е спряло, откакто оръжията са спрели да гърмят.

За семейството на Байрути най-голямата скръб остава загубата на нейния най-малък брат Рабих през 2015 г. Той бил убит от бунтовниците в контролираната от тях северозападна провинция Идлиб.

"Това беше най-голямата загуба. Нито загубата на къщата, нито на работата или на някое друго нещо беше толкова болезнена, колкото загубата на Рабих", каза тя.

Домът на семейството в Баб Дрейб е в сърцето на някога контролираните от бунтовниците райони на Хомс. Улиците са толкова надупчени от снаряди и разрушени, че колите не могат да се движат, а най-близкия район с магазини и автомобили е на 20 минути път пеш.

Когато влезе в двустайния апартамент на своите родители на втория етаж, Сумая видя баща си, който седеше на пода до нафтова печка, ядеше пържен карфиол и хляб за обяд и гледаше футболен мач по телевизията, а майка й седеше наблизо.

Тя обясни, че семейството трябвало да смени жилището си осем пъти от избухването на сирийския конфликт преди седем години, след като основният им дом бил разрушен.

През 2012 г. семейство Байрути избягало в Дамаск, след като кварталът им бил превзет от бунтовниците. Година по-късно се завърнали в Хомс и живели под наем в няколко жилища, преди да се преместят в дома на дядото и бабата на Сумая по майчина линия през октомври 2016 г., малко повече от две години след като правителствените сили си възвърнали целия Хомс.

След като семейството се нанесло в поредния си апартамент, ООН им помогнало да му направят ремонт, при който били поставени нови прозорци и врати и били затворени зеещите дупки в стените.

По-малкият брат на Сумая щял да навърши 18 през 2015 г. и искал да се премести в Турция, за да си намери работа и да избегне задължителната военна служба.

Семейството се свързало с роднини в контролираното от бунтовниците село Саракеб в Идлиб, които обещали да му помогнат да се премести в Турция.

Байрути и майка й Тамадор Шилар казаха, че техните роднини предоставили сведения за него на свързаната с "Ислямска държава" екстремистка групировка "Джунд ал Акса", като й казали, че той и семейството му са поддръжници на правителството.

След няколко дни младият мъж бил изправен от групировката пред т.нар. съд, който го осъдил на смърт за това, че е поддръжник на правителството, и постановил наказание на по-голямата му сестра, преподаваща в управлявано от правителството училище.

Няколко седмици по-късно семейството получило документите за самоличност и личните вещи на Рабих от таксиметров шофьор, правещ курсове между контролираната от бунтовниците провинция Идлиб и Хомс. В писмо се казвало, че той бил убит, защото не се присъединил към "свещената война" срещу правителството, казаха Шилар и Байрути.

Шилар каза, че не може да се отърси от чувството на скръб.

"Това е чувството на всяка жена, загубила сина си, а той не беше виновен", каза тя, бършейки сълзите от лицето си. "Негодниците се отнесоха несправедливо с него."

Бащата на Байрути Мохамед Риад каза, че са късметлии, че имат дом, и добави, че сега имат електричество по 12 часа на ден и питейна вода по два часа. Той ходи пеш около половин час всеки ден, за да стигне до пазара и да купи хранителни и други продукти.

При продължаващата гражданска война никоя западна страна не е предприела действия, за да помогне за финансирането на възстановяването на Сирия.

Губернаторството е обновило стария покрит пазар, както и някои от старите църкви на града, а известната джамия "Халед бин ал Уалид" в града се ремонтира. Повечето квартали обаче все още са в развалини.

Жителите, които малко по малко се завръщат, използват собствени пари или помощ от ООН, за да поправят домовете си само колкото да може да се живее в тях.

Губернаторът на Хомс Талал Барази заяви за Асошиейтед прес, че са се завърнали 21 000 семейства - или 30 процента от първоначалното 1,2-милионно население на град Хомс.

Риад каза, че се надява да си намери работа, щом започне възстановяването. 70-годишният мъж е бил строителен работник през по-голямата част от живота си.

"Положението като цяло е добро, но главният ни проблем е, че тук няма транспорт", заяви той, докато гледаше футболния мач по иракски канал.

Шилар каза, че се тревожи за бъдещето и мисли, че дори Хомс да бъде възстановен, помирението ще отнеме доста време.

"Градът се нуждае от много усилия, за да се съживи отново . . . Става въпрос не само за сградите (които са били разрушени), а и за нашите души", каза тя. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: войнаСирияХомс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
7
 
! Отговори
Възмущение преди 6 години
До ДжендарХайде да не се правим по-нещастни от сирийците! България може да е обезлюдена, но хората които са я напуснали са тръгнали ДОБРОВОЛНО, а не защото са им падали бомби и снаряди на главите! Има голяма разлика и дано никога не се налага да я усетим.
73
7
 
7
 
! Отговори
ДЖЕНДАР преди 6 години
До АнонименЧЕ ТО БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВОЙНИ Е ОБЕЗЛЮДЕНА....НАПРАВО Я ПРЕВЪРНАХА В ПУСТИНЯ ДЕМОКРАТИТЕ...
72
1
 
7
 
! Отговори
Fate преди 6 години
Защо наричате "бунтовници" американските терористи?
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74Май не си чувал за сарказъм, но пък ако случайни си чувал, нямаш никаква идея какво е това.
70
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
73 Трябва много да ти се обяснява и пак няма да разбереш , такава ти е природата , ти не си виновен
69
2
 
25
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Доколкото разбрах от статията, нормалните сирийци не са искали да се бият срещу правителството и затова били убити от "бунтовниците", които са обучавани, финансирани и въоръжавани от САЩ, СА и други "демократични" държави.Само не разбрах, защо продължавате да наричате главорезите-идилци - бунтовници?!
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито на Хилъри и пука, нито на черничкия нобелов лауреат. Та нали те лично я започнаха тая война там. Защо на мене трябва да ми пука? А на Тръмп пък още по - малко. Руснаците си проведоха практически курс за генералите и офицерския състав, тестваха си новите оръжия и набраха малко популярност в района. На кой за какво трябва да му пука?
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"малко хора са се завърнали" - има няма 30% от 1 200 000 си е 360 000 човека, никак даже не са малко! Колко български градове са с население в пъти по-малко?
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сирия основни доставки на хуманитарна помощ изпращат руснаците, а ООН на САЩ подкрепяше хибридните терористи от идил-ал-кайда-ал-нусра, набедени за опозиция от медии и западни дипломати...Хомс беше столица на радикално мюсюлманските терористи в Сирия изпращани от Саудитска Арабия.Не сме забравили как като орлица ООН на САЩ бдеше наТая статия трябва да навежда на мисълта, да се допусне Запада да се облажи финансово от възстановяването на Сирия. Нали от комай време Макрон държи такива речи.
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, но не намерих статии за това как живеят в Ирак, Либия, Афганистан?!В крайна сметка войната в Сирия приключи относително скоро, никой не очаква изведнъж животът там да стане приказка.Но, войните в Ирак и Афганистан приключиха преди 4-6 години, а там не изглежда да живеят по-добре от сирийците.
64
1
 
23
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Вечен срам и позор за агресорите и техния пъклен план причинил толкова смърт и страдания на хората
63
1
 
6
 
! Отговори
Веднага преди 6 години
Очаквам доларът да стане 30 стинки. За 60 кинта ше земем Ryzen 7.
62
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Башар Асад: Плановете на САЩ срещу Сирия се провалиха благодарение на Русия иИран.
61
5
 
30
 
! Отговори
Барак Обама преди 6 години
Светът спря да вярва на говедарските лъжи и пропаганда от 11.09.2001 година. Тогава беше поставено началото на края на Империята на Злото от самата нея поради прекомерна алчност.
60
4
 
26
 
! Отговори
Гай Юлий Цезар преди 6 години
САЖД загубиха войната за Сирия, бяха унижени пред света, а статутът им на свръхсила компроментиран завинаги. Горко на победените.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
63 Щом гледаш Марвел си ясен
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
59, аз гледам всякакви продукции, тъпанарюююю. Демократ съм, не дискриминирам изкуството по национален признак, за разлика от теб очевидно....
57
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 Кое им е фиаското , това че превзеха Мосул или Ракка
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че няма за какво да ни драскат клечката...иначе отдавна да сме се оакали
55
4
 
22
 
! Отговори
Долу САЩ преди 6 години
СЛЕД СИРИЙСКОТО ФИАСКО САЩ ИЗГЛЕЖДАТ ПО-ЖАЛКИ И БЕЗПОМОЩНИ ОТ ВСЯКОГА