Асад категоричен: Химическа атака в Дума? Фарс!

Сирийският президент обвини САЩ, че подкрепят терористите
10 май 2018 11:45, Елка Василева
27
Асад категоричен: Химическа атака в Дума? Фарс!
Башар Асад. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо нападение, извършено през април от неговия режим срещу бунтовническия бастион Дума, предаде Франс прес, цитирайки публикувано интервю в гръцкия в. "Катимерини".

Тези обвинения "са фарс, театрална постановка, много елементарна, целяща само да отправи нападки срещу сирийската армия", както и "да повиши бойния дух на терористите". Режимът на Асад определя всички бунтовници срещу режима му като терористи, припомня АФП.

Причината е, че "САЩ, Франция, Великобритания и техните съюзници, които искат да дестабилизират Сирия, загубиха една от основните си карти", когато бунтовниците загубиха битката в средата на април. Асад подчертава, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 година.

Още по темата

Ако в Дума беше извършено химическо нападение, трябваше да има стотици и дори хиляди жертви, а не 45, както съобщават спасителните служби, добави сирийският президент. Той отбеляза, че не вижда защо неговият режим би използвал химически оръжия едва в края на битката.

Асад определя като фалшиви записите, направени на място от спасителните екипи. Той подчерта, че предполагаемото нападение изглежда е убивало само жени и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни облекла, остават живи и здрави. Освен това жертвите изглежда се възстановяват само след измиване с вода, посочи сирийският президент.

Тези записи са направени от Белите каски, подчерта Асад, определяйки ги като спасители доброволци, "финансирани от британското външно министерство".

Сирийският президент заяви, че няма информация какво всъщност се е случило този ден в град Дума, разположен на изток от Дамаск. Възможно е бунтовниците нарочно да са извършили химическо нападение, да е избухнала експлозия, или "да не е имало никакво нападение".

Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха Сирия на 14 април, седмица след предполагаемото химическо нападение. Те обаче достигнаха Дума едва след седмица. Официалните причини са свързани със сигурността, отбелязва АФП. В петък ОЗХО обяви, че нейните експерти са приключили с вземането на проби. Очаква се анализът им да отнеме 3 до 4 седмици, като се основава предимно на резултатите от ексхумираните тела на жертви.

Единствената мисия на САЩ в Сирия е да подкрепят терористи, независимо от имената им и към коя група принадлежат, заяви още Асад в интервюто за в. "Катимерини", цитирано от ТАСС. Той добави, че не се опасява от започването на трета световна война в Сирия, "защото, за щастие, Русия има мъдри лидери".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Единствената вина на Асад е, че оказа съпротива на чуждестранната интервнция и се съпротивлява на това Сирия да бъде погълната от насилствената Глобализация и превърната в покорен Васал на Запада
22
3
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Надявам се този ИЗР0Д асад да е доволен, за това докъде доведе страната си, само затова, че нормалните хора поискаха избори...режимът на диктаторите асад управлява Сирия от 1971 година и тъпанарa явно е решил, че държавата му принадлежи. Е, дано е доволен сега, когато я превърна в опитен полигон всички държави да си изпитват оръжията. И ако си мисли, че ще запази целостта й, значи е и голям шапшал. Сирия ще бъде поделена, а тъпанарa какво ще получи, не се знае...
21
1
 
16
 
! Отговори
do 1 преди 5 години
Чудовищните лъжи на Запада за Сирия / благодаря за видеото което си открил , нека го изгледат и привържениците на краварите за да разберат че винаги са биле лъгани , нека това видео достигне до колкото се може повече държави и всеки да разбере че не Америка е носител на демокрацията а носител на тероризма в световен мащаб
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19, съгласен съм, но сериозният въпрос тук е - колко време още ще се задържи на премиерския пост, за да може да осигурява финансиране? Аз съм готов да се обзаложа, че съвсем скоро кралицата ще и поиска оставката, като провалила очернянето на Путин.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ненавиждам Тереза Мей, която днес обяви в Брит. Парламент, че ще продължава да финансира Белите Каски. Отвратителна жена, просто нетърпима е!
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално как иначе запада да се оправдава за хвърлените ракети пълни с демокрация и евроатлантически ценности.
17
3
 
52
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Асад е мъдър и демократичен президент на суверенна Сирия,която бе въвлепена в Отечествена война. Сащ и компания пратиха своето творение Идил срещу тази иначе просперища държава.. Запада е двуличен колонизатор какъвто е бил винаги и ще бъде..
16
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...защото на първо място тези терористи дори не са сирийци."______________________________________Една от най-големите лъжи за Сирия е, че там се води гражданска война. Не!Сирийците са нападнати от външни интервенти под етикета на умерена и неумерена опозиция.
15
0
 
25
 
! Отговори
към 2 преди 5 години
Много просто, Карла ОртизВъзможно е, ако терористите от Ал Нусра са твои неформални войници.
14
3
 
48
 
! Отговори
Дановски преди 5 години
За щастие на цял свят, Русия има мъдър лидер. Той е наясно с шесте висши приоритета на концептуалното управление, владее ги и няма да допусне Русия да бъде въвлечена в най-нисшия, шести приоритет - силовото въздействие или войната.
13
2
 
44
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Темата за белите каски - джихадисти от всички фракции с бели каски и камери монтирани филми и пропаганда клипове по нета и нищо доказано както в англия хайли лайкли новичок и всичко скрито покрито
12
1
 
57
 
! Отговори
факт преди 5 години
САЩ са държава терорист и агресор създател на терористични организации те са заплаха за човечеството....
11
1
 
42
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Първо бе нападнат ирак и обесен садам причината искаше да продава петрола в евро следва либия причина кадафи искаше да финансира африкански спътник също убит сирия нападение след отказа катарската тръба да премине през сирия измислените поводи хим. Оръжие . Спонсорите на всичко са катар оман бахреин и саудитите иран , първо свалиха шаха реза пахлави после запада си хапе *** с режима който е на власт а персите не се огъват древен народ и умеят да воюват .
10
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нещо,което смятам,че е важно понеже сирийският въпрос е толкова голям,защо не бих помислила,че Асад е направил тази химическа атаказащото той печелеше войната,с конвенционални оръжия, и единственото,което би поставило цялата международна общност срещу него,беше използването на химическо оръжие в този район,който беше напълно освободен и бяха останали само джихадистите и все още имат съвсем малко граждани в своя власт. Мисля, че трябва да започнем да си задаваме въпроси. "
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върнем отново на умерените бунтовници,които ЦРУ подкрепяАл Нусра,Ал Кайда,ИДИЛ. За тях говорим. Хора извън страната, които идват в страната като терористи, за да свалят Асад и са подкрепяни от Саудитска Арабия и ЦРУ.Те ни използват като защитен щит и никой не може и да си помисли да си тръгне, ако някой посмее да каже нещо, те го взимат и го екзекутират. А през това време ние нямаме надежда. Ако ни дадат храна, ядем, ако не ни дадат,гладуваме.УМОЛЯВАЛИ СМЕ ГИ ДА НИ ДАДАТ ДА ЯДЕМ.
8
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От времето на Хитлер когато пропагандата беше на висота , човек ще си помисли, че ще се е развила малко тази наука ... *** НА ... По не скопосана пропаганда трудно се намира .Да бяха направили нещо от рода на кацането на луната .... Смешни са с техните обвинения ... Америка надроби кашата , Русия им я оправи, Сащ толкова ли са велики ,че не могат да се правят с ИДИЛ ??? Оказва се ,че не че не могат а не искат ... За какво са ги създавали , пък сега да ги морят?!?!
7
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След битката за Алепо, в която Алепо пада и Алепо гори, нито една медия не направи нов репортаж какво се случва след това в Алепо. Нека ви кажа какво стана в Алепо. Близо 800000 души се върнаха в Алепо от всички съседни държави и от вътрешността на Сирия. Християните най-накрая можеха да сложат коледно дърво, след 4 години и да отидат на църква. Ето какво стана хората бяха на улицата, развяваха знамената си, жените сваляха хиджабите, след като бяха покрити насила и тук е част от видеото.
6
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно, че така наречената химическа атака в Дума беше 100% постановка на CNN и другите зорошки медии.Все пак, който дава парите - той поръчва и музиката.
5
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асад няма абсолютно никакъкъв интерес да ползва химически оръжия Асад ако имаше такива оръжия щеше да ги ползва срещу ИД.
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Ние сме виждали видео, в което хора в клетки са разкарвани с камиони и ти говориш за това? - Точно така. Терористите се движат с цивилни граждани в клетки. Ако сте от малцинството, особено ако сте християнин, или алауит, защото на първо място тези терористи дори не са сирийци. И това е първото недоразумение, което повечето хора не знаят. Тези терористи са наемници от всякакви други страни, но не и от Сирия. Така че, първите жертви на тероризма тук са самите сирийци.