Талибаните заплашиха със смърт медиите в Афганистан

Дадоха им седмица да спрат да излъчват "антиталибанска пропаганда"
25 юни 2019 18:20,
6
Талибаните заплашиха със смърт медиите в Афганистан
Снимка: Reuters

Радикалната ислямистка организация на талибаните в Афганистан заяви, че дава едноседмичен ултиматум на медиите в страната да спрат да разпространяват, както те ги наричат, "антиджихадистки и антиталибански настроения" или ще бъдат считани за врагове и летимни цели за атака, пише Reuters.

"Ако това не стане, журналистът или служителите на така наречените медийни организации няма да бъдат в безопасност", се казва в изявлението.

Още по темата

Гневът на талибаните вероятно е насочен към една от амбициозните медийни стратегии на правителството. То плаща на определени медии, които се ползват с добро име в страната, да показва в ефир реклами, подтикващи хората да се свържат с властите, ако имат каквато и да било информация относно предстоящи атаки на терористите или относно вече извършени такива. Също така да разкриват имената на агенти на талибаните.

Радикалистите наричат стратегията "опит на разузнаването" да използва медиите, за да "съсипят общественото мнение за талибаните".

"Подбуждат хората срещу джихада, разкриват специални телефони на разузнаването и военните, за да достигнат до населението и да го използват за собствените си цели", пише в изявлението на групировката.

Писмото завършва с предупреждението, че ако до една седмица местни радиостанции, телевизии и други медии не спрат разпространението на рекламите, бойците на групировката ще ги считат не за медийни организации, а за "гнездо на вражеския разузнавателен апарат", така че ще се превърнат в мишена, във всички региони, от всички сили на талибаните.

Това разбира се не е първата заплаха на ислямистите, които имат дълга история от нападения над журналисти. През 2016 година, при самоубийствен атентат, автомобил се вряза в микробус на афганистанската телевизия TOLO NEWS и уби 7 журналисти.

Тогава говорител на талибаните каза в официална позиция, че нападението е отмъщение за това, че TOLO се е превърнала в продуцент на американска пропаганда.

"TOLO беше нападнат за насърчаване на непристойно поведение, нерелигиозност, чужда култура и голота", бяха точните думи на изявлението.

Свободата на словото в раздираната от над 18-годишна гражданска война страна обаче е заплашена не само от талибаните. През последните години, особено след като физическите й теротории в Сирия и Ирак бяха отнети, Ислямска държава заема все по-силни позиции в региона и не се отнася по-уважително към сътрудниците на медиите.

Това важи, разбира се в по-малка степен, и за някои правителствени сили и местни племенни вождове, които не харесват как са представени във вечерните новини.

Афганистан заема първо място в индекса за опасност за работа на независимите журналисти в света, след като само за миналата година там бяха убити между 13 и 16 новинари.

Войната между радикалната ислямистка организация на талибаните и водената от САЩ международна коалиция продължава вече 18 години - от 2001 г., когато режимът на групировката беше свален от власт.

Оттогава боевете се водят с променлив успех, но през последните няколко години, радикалистите показват изключителни съпротивителни способности и към момента те владеят между 30 и 40% от цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
0
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Талибаните са национално движение на таджики, хазари и узбеки. Това са малцинства в страната. Пущуните представляват не повече от 40%. Това не е религиозна война в онзи смисъл, а по скоро национална. Властта е в пощуните. Таджики и узбеки се борят да промяна. Но световния полицая представя нещата по друг начин.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там война няма отдавна момче. САЩ влезе обезглави Бин Мангоо и всичко свърши. В момента там е повече полигон за тренировки на Армията им в тая условия. Каква война има? Ти виждаш ли арменци от талибани с танкове, пехота, самолети или друго?Невменяеммм
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиите насаждат омраза и верска нетърпимост.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Талибан - пещерен човек на който му е дадено оръжие.