Турската армия всеки момент ще нахлуе в Сирия

Ще се съпротивляваме, заявиха сирийските кюрди
9 окт 2019 07:22, Елка Василева
59
Турската армия всеки момент ще нахлуе в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Турската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия заедно със Свободната сирийска армия, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съобщение в Тwitter от тази сутрин на отговарящия за връзките с обществеността в турското президентство Фахреттин Алтун.

"Турските военни заедно със Свободната сирийска армия в най-скоро време ще пресекат границата между Турция и Сирия", написа той.

Алтун се обърна и към сирийските кюрди и отбеляза, че "те могат или да се предадат, или Турция ще спре опитите им да попречат на турските усилия за борба с терористичната групировка "Ислямска държава".

Още по темата

В района на турския пограничен град Акчакале, който се намира срещу сирийския Тал Абияд, очевидец, цитиран от Ройтерс, видял гаубици, разположени зад землени укрепления от турската страна на границата и насочени към Сирия.

На около 60 км на запад бяха разположени два камиона със системи за залпов огън, също зад землени укрепления, в района на Суруч, който се намира срещу сирийския град Кобане. В района беше разположена и артилерия, а войници се разхождаха из намиращ се недалеч военен лагер.

Мустафа Бали от оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили заяви, че струпването на турски военни сили, както и информацията за допълнителна мобилизация на подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, показва, че "атаката е неминуема".

Междувременно беше заявено, че кюрдските формирования, влизащи в състава на коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС), ще окажат въоръжена съпротива на турските войски, ако опитат да нахлуят в Северна Сирия. Това каза пред американския вестник "Ню Йорк таймс" командирът на кюрдите в състава на СДС Мазлум Кобани, цитиран от ТАСС.

"Ще се съпротивляваме", заяви той в отговор на въпрос за реакцията при възможна операция на Анкара. "Воюваме вече седем години и сме готови да продължим да воюваме още толкова", добави Кобани.

По негово мнение с решението си да изтеглят войските си от Северна Сирия САЩ показват двойственост в политиката си по отношение на сирийските кюрди, предаде БТА. "Не трябва да има никаква двойственост", отбеляза Кобани. Той призова американския народ "да окаже натиск на политиците и военните си, за да бъде прекратена атаката от страна на Турция".

По-рано стана известно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е консултирал "през последните няколко дни" с шефа на Пентагона Марк Еспър и председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили относно възможен турски удар в Сирия, заяви говорител на американското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

"За съжаление Турция избра да действа едностранно. В резултат преместихме американските сили в Северна Сирия от пътя на потенциалното турско нахлуване, за да гарантираме безопасността им. Не сме правили никакви промени в присъствието на силите си в Сирия към момента", каза говорителят Джонатан Хофман.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: кюрдиТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турската армия вече почна операция в Сирия
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са сирийски кюрди, не са на чужда територия а на собствена :) *** ти бавноразвиващ ли си? Кюрдските движения основно се биеха срещу Идил защото това са техни родни земи. Ако не бяха Сирисйкия режим отдавна да ги е измел. Сега сирийската армия е длъжна да се включи срещу окупатора турция, която иска да налапа кипърски газ и сирийска земя. Май ще му преседне хапката.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКюрдите не са се били срещу ИДИЛ кюрдите окупираха сирийска територия след изтеглянето на ИДИЛ. Те също с окупатори на чужда територия като турците.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Турците отдавна са вкарали части на Сирийска територия. Именно те спират сирийската армия да ичисти последните остатъци от терористите в Идлиб.
34
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Цървулята злобно си лаят и сънуват просо ,а кервана си върви, операцията започна официално вече, великите уж кюрди пак ще ядат пердаха и молят за помощ и милост както при предните две, те вече и започнаха де, с молби до Асад и Русия :)) ... То само с велики приказки и фасони не става тази работа... и с фотоси на кадъните им заели героични пози с АК и тем подобни :))
33
5
 
0
 
! Отговори
Констатнин Велики преди 4 години
Грешка на писането 1897г. Тя е 1697г. Извинете.... БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ.
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 36 е техен приятел.Друга е темата че за разлика от другите западни държави латинските винаги са били в добри отношения със всички славянски държави даже и с Русия като изключим на Наполеон подвизите естесвено.С някои от тях имаме и кръвна връзка по-точно с французите и испанците по линия на аланите народ който се смеси в едно с българите още преди да дойдат на Балканите а също и с французи и испанци по време ка Великото преселение на народите и така накрая.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 мисля че доста си прав но бих добавил че сме близки ме само с Франция ми със всички латински държави включително Испания Португалия и Италия не случайно в тези държави даже десните екстремисти който мразят всички чужденци принципно точно нас ни споменават в добра светлина заедно с още няколко народа.Точно това дразни англичаните който като повечето англосаксонци мразят славяните.А Франция винаги е била враг на Англия и вижда в нас естествен съюзник нали разбираш врага на техния враг е
30
8
 
3
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
Франция винаги е била е и ще бъде естественият съюзник на България.Гершката да бъдем срещу тях в ПСВ е огромна.Но българският народ дълбокобсе разкайва за тази война срещу френските ни братя.Нямаме нищо общо с немчугите да бъдем с тях е грешка на самозваният ни цар дошъл от австрия.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова да не ти е САЩ да пропадат в пясъка в Афганистан? Турция воюва с терористите от 30 години насам с редовна войска и познават много добре географията, геополитиката в тези райони.
28
5
 
15
 
! Отговори
TSK преди 4 години
Аскера идва тропа троап той ботуш срещу терористите. Падат глави, краки, ръце. На 1 куршум падат 3 терориста. Мачкай Ердо
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бият се за една камара камъни.
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашите партньори от сащ , защо изоставят кюрдските си партньори ?
25
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простите турци тръгнали да се бият срещу кюрдите..............но кюрдите са 20 % от населението в Турция!!!Или искат партизанска война??Ей, много прости турци..................ще отидат в Сирия като аслани, ще се върнат като............знаете сами!!!
24
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдите и армията на Асад ще набият хубаво агресивните и нагли турци,а на Ердоган-султан много скоро опозицията в Турция ще му взема главата................може още един преврат да стане, но тоя път истински, а не режисиран!!!Или по друга начин казано..............Турция е пред гражданска война!!!
23
14
 
7
 
! Отговори
Констатнин Велики преди 4 години
Здравейте Българи, вижте отдолу някакъв какви обиди пише на турски тук? Сайта би трябвало да ги трие веднага! И нека си припомни той и Вие какво стана 1683г. пред Виена с турците? И да не се ежат с имперските си амбиции, че принц Ойген Савойски е бил 1/4 Руснак! История- след Виена той ги довършва и стига до Ихтиман 1897г. с Австрийската армия! Лек ден.
22
17
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Tурските надписи трябва да бъдат забранени в Източните Родопи. Навсякъде по чешми и къщя са насвяткани надписи на турски без втори надпис на кирилица. Ако Тиквата, патландъ, не се вземе в ръце, ние един ден ще вземем нещата в свои ръце. Всичко това, дет пище тука на турски ще бъде хванато и обезглавено, а всички сгради с плочи и надписи на турски ще бъдат съборени изравнени със земята. Аамед Духан Сополя ще бъде вързан на дв аконя и разчекнат като ере! Слава на Тангра!
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия тотално загуби името си. Освен военно и морално. Така, ако ще защитава своите партньори, както защиавата Европа... Пази боже... Чалмата преди 2 години ги псува по медийте всички там... Те му носят заводи :)Успех с тоя ЕС немчетаа. Дните са ви преброени.
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждаме за пореден път жалката Европа особено в лицето на Германия. Нито звук седат и гледат... Няма сила... Няма мощ. Ако не е САЩ тоя свят щеше да тъне в тирания и диктатори. Защо Европа нетропне в крак един път за нещо? Та кой ще се изправи срещу 500 милиона и толкова богатство? До кога тея ще се крият и ще правят само заводи докато около тях всеки стреля ракети?
19
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за което говорим години стана факт. Османеца иска нови територии под формата на заселване :) Алабала алчен диктатор всички са еднакви.. Имат ли армия рано или късно започват да е използват. Успех на кюрдите, които се биха мъжки срещу Идил... Докато духанн си седеше и чешеше езика.Кюрдите не са нарушили турската граница и невиждам, защо Турция нарушава Сирийската. Асад трябва да прати също войски на север.