Ако Европа нарича Анкара "окупатор", Турция пуска бежанците

Борисов наясно – Турция е по-близо до София, отколкото до Брюксел
14 окт 2019 18:30,
200
Ако Европа нарича Анкара "окупатор", Турция пуска бежанците
Снимка: Reuters, архив

Европа е разбрала посланието, че ако нарича Турция "окупатор", Анкара ще отвори вратите си за бежанците, заяви президентът на страната Реджеп Ердоган.

Вчера той съобщи, че Анкара иска да приключи възможно най-скоро военната операция в Северна Сирия, но тя ще се разшири към Айн ал Араб (Кобане) и Хасаке.

Още по темата

По-късно обаче стана известно, че сирийската правителствена армия се насочва към Айн ал Араб и Манбидж, съобщи БНР.

Най-сериозният отговор на посланието е дал българският премиер Бойко Борисов, е заявил Реджеп Тайип Ердоган, предават местни медии. Турският държавен глава е цитирал българския премиер, че Турция е по-близо до България, отколкото Брюксел. По думите на Ердоган Европейският съюз трябва да обърне внимание на тези изказвания.

Според турския президент кюрдските Сили за народна защита в Сирия дразнят Съединените щати и Запада с реториката, че може терористи от групировката "Ислямска държава" да избягат от плен. По думите му това е "дезинформация.“

Тези страни, които смятат, че ще възпрат Турция със заплахи за икономически санкции, се лъжат, категоричен беше по-рано вчера турският президент на пресконференция в Истанбул. Реджеп Тайип Ердоган отхвърли всички призиви за посредничество между Анкара и сирийските кюрдски формации, отправени от световни лидери.

Части на сирийската армия напредват към Кобане, за да се противопоставят на турското нападение и ще пристигнат там тази нощ. Новината беше потвърдена както от сирийската държавна осведомителна агенция САНА, така и от местни кюрдски командири. Сирийски правителствени части са се насочили и към Манбидж и Ракка.

Източници съобщават, че американските военни се изтеглят от постовете си край Кобане. По-рано вчера секретарят по отбраната Марк Еспър съобщи, че Вашингтон изтегля всички свои военнослужещи от Сирия.

Турските и сирийски сили са овладели центъра на Тел Абияд, съобщават турски източници. Военното министерство в Анкара твърди, че е била поставена под контрол и магистралата М4. Артерията е ключова, защото свързва районите в Северна Сирия по линията изток-запад.

Броят на убитите кюрдски бойци е 525 според турското военно министерство. Сирийските демократични сили потвърждават само за 76 свои убити.

64 сирийски цивилни са загубили живота си до този момент, предава Сирийската обсерватория за правата на човека. Според различните източници ранени са няколкостотин. От турска страна загиналите цивилни са 18, други 147 са били ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До българин 168 Не плюй българското име наричайки себе си 'българин'.
143
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 4 години
Do 167 Абе човек.Прекалено много започнахте.да си "лягате" и "ставате" с "мисълта" за Тръмп! Та кой е тий.Че да "забрани" На частна компания.И то ГИГАНТ В АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО Да инвестира където си пожелае? По скоро Германският концерн се замисли и вижда какво става в Турция! -:) Това е инвестиция бе човек! Ами ако тази война се проточи с години? Хайде вече стига с ъова Американско чу ч е л о! Да го споменавате за щяло и нещяло е прекалено вече!
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 166 Бомбите ще бъдат икономически. Тръмп забранява на Фолксваген да инвестира в Турция.
141
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя си га мисли, че цял живот ша га карай тай, ама в швеция неонацитта са на 15 процента вот вече, акт чувам, ще мина 30 другия път и само ще праща материал за перилни препарати ..ХХХЕХЕХЕХХЕХЕХЕХЕХЕХЕ
140
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро Тръмп ще хвърли върху Анкара едни бомби, които със сигурност нямат обеднен уран!
139
1
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Няма страшно. Бежанците си знаят. Минават през нас като китайско цунами през Русия и право при Меркел.
138
0
 
1
 
! Отговори
ogin преди 4 години
До Solar Power колко добре плащаш?
137
0
 
4
 
! Отговори
Ходор преди 4 години
Ходор, ходор.
136
1
 
6
 
! Отговори
ИИванофф преди 4 години
"В Пустинята няма нищо, и никой не иска нищо""бежанците" съществуват единствено поради добива на петрол. Когато спре добива на петрол... Е, затова ни ги наместват предварително!Кой? => :))))))))))))
135
11
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 150: Да пуска имаме нужда от евтина работна ръка и без това.В някои държави е под 3% безработицата.Аз също търся бачкатори и плащам добре :)
134
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седя и чета простащините ви.Кой щял да защити България?Еми българите, ако ги има.Никои друг няма ангажимент към България.*** то и българите нямат.Квое туй българи?
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да подават оставки предателите който не могат да се справят.Живков се справи но до сега от новите никой.СЕга да видим следващата крачка.
132
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този скоро ще го ошамарят много яко.
131
7
 
5
 
! Отговори
СС преди 4 години
Едно от предсказанията за идването на края на света е че Турция няма да съществува като държава, сами си правете изводите какво ще става и на къде отиваме?
130
1
 
5
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
4 те милиона мигранти трябва да ги пусне някъде на последните местни избори загуби Истанбул заради политиката към мигрантите-гражданите просто не ги искат.Да ги пуска в ЕС или в зоната на безопастност в Сирия-това е избора ...
129
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aко Ердо пусне бежанците към Европа,Европа може да изгони всички турци към Турция,което направо ще направи Ердо сам да си говори и ще вкара Турция в колапс
128
3
 
18
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Реджепа ще гори в Ада.Наказанието му ще е от Аллах,защото по негова инициатива има много жертви от турския аскер.Кадафито и Садан Хюсеин ще му правят компания в казана,а преди това колкото жертви има,толкова
127
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
властелина на турците се кара на ЕС.ЕС трябва да го разкара от чакалнята за влизане в съюза.
126
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
2 МИЛИОНА НЕЛЕГАЛНИ СА СЕ НАТРЕСЛИ В ЕС ЗА 2017-ТА ГОДИНА!!!А АКБАМЕРКЕЛ НЯМА ДА ОТКАЖЕ ОЩЕ 3.6 МИЛИОНА НЕЛЕГАЛНИ
125
2
 
9
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 4 години
Ми пусни ги бе, Соколе - както си засрал икономиката два милиона бачкатори назад ще ти дойдат дюшеш.