Протести, гумени куршуми и водни оръдия в Бейрут

Втори ден сблъсъци на демонстранти с полицията
16 дек 2019 09:19, Елка Василева
2
Протести, гумени куршуми и водни оръдия в Бейрут
Снимка: Reuters

Ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия за втори пореден ден, за да разпръснат стотици демонстранти, които се събраха в неделя за протест срещу най-суровото потушаване на антиправителствените демонстрации от два месеца, съобщи Асошиейтед прес.

Насилието избухна в навечерието на среща между президента на страната и парламентарните сили, на която се очаква премиерът в оставка Саад Харири отново да бъде издигнат на поста.

Харири подаде оставка на 29 октомври след национални протести, които обвиниха целия политически елит в корупция и лошо управление в условията на най-тежката икономическа криза в Ливан от десетилетия, припомня БТА. Протестиращите заявяват, че няма да приемат Харири за президент и настояват за независим министър-председател без връзки със съществуващите партии.

Още по темата

Протестите в неделя бяха предимно мирни, но някои демонстранти хвърлиха бутилки с вода и пиратки по силите за сигурност, охраняващи парламента. След известно време полицията разпръсна демонстрантите с палки и сълзотворен газ. Части на армията бяха разположени наблизо, за да разделят демонстрантите от техни политически противници.

Напрежение възникна между демонстрантите и привърженици на шиитските групировки Хизбула и Амал, след като последната отхвърли критиките към нейните лидери.

Ройтерс съобщи, че според ливанската гражданска защита 46 души са получили медицинска помощ за различни наранявания, а 14 са откарани в болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Ливанпротестисблъсъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
диваци
1
3
 
0
 
! Отговори
Ако Сталин. преди 4 години
Беше жив, такава смехотворна работа, като гумени куршуми и водни оръдия нема да има. Изкарва танковете и трепе на ред. Т'ва е. После, а да видим кой човек ще протестира. Кой бе? Никой.