ООН: 100 хиляди афганистанци са загинали за 10 години

През 2019 година 10 хиляди цивилни са пострадали
25 фев 2020 08:36,
16
ООН: 100 хиляди афганистанци са загинали за 10 години
Снимка: БГНЕС

Повече от 10 хиляди цивилни са убити или ранени в хода на конфликта в Афганистан през 2019 година, съобщават от Организацията на обединените нации, цитирани от базираното в Брюксел издание New Europe.

Още по темата

Според доклад на мисията на ООН за помощ в Афганистан общият брой на жертвите през последното десетилетие е над 100 000. Докладът идва на фона на договорено седемдневно намаляване на насилието между САЩ и талибаните, което се очаква да проправи пътя за прекратяване на 18-годишната война, допълва "Фокус".

Според доклада, 3 099 цивилни са убити, а 6 989 са ранени през 2019 г. Голям брой цивилни са станали жертви при сблъсъците на въоръжените сили във войната. Докладът също така установява 21% увеличение на жертвите на цивилни от талибаните и 18% ръст на жертвите, на подкрепяните от САЩ афгански сили, които хвърлиха повече бомби през миналата година, отколкото през всяка година от 2013 г. насам.

Тадамичи Ямамото, специалният представител на ООН за Афганистан заяви, че „почти никой цивилен в Афганистан не е избегнал да бъде лично засегнат по някакъв начин от продължаващото насилие“.

Докладът обаче установява, че през 2019 г. талибаните предприели „положителни стъпки“, разследвайки твърденията за набиране на деца от техните командири.

Миналата седмица президентът на Афганистан Ашраф Гани заяви, че обявлението на споразумение между САЩ и талибаните ще бъде направено след седмица до десет дни. Досега афганистанското правителство поиска да участва по-активно в преговорите за мир между САЩ и талибаните в Доха, но талибаните отхвърлиха идеята, тъй като не признават правителството.

Анализаторите казват, че най-трудната част ще бъдат вътрешноафганските преговори, тъй като Кабул все още се бори да излезе с единна позиция срещу талибаните. И Германия, и Норвегия предложиха да бъдат домакини на преговорите, които трябва да започнат около 10 март, но място все още не е избрано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Синя каска Талибан преди 4 години
Правилно ли разбрах ? САЩ се сражават срещу някакви талибански племена на Афганистанска територия вече 18 години а правителството на Афганистан плахо е предложило да бъде посредник между воюващите страни. И талибани и американци избиват афганистански граждани а правителството само предлага посредничество ???А аз си мислех че от нашето правителство няма по -наведено... по-лакейско...по-безгръбначно .. по-марионетно правителство дето не му пука за народа му .
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голем праз! И 100к германци, и 100к бразилци. Новина ли написахте мв интересува?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали половината от тях не са загинали от бомбардировки, докато мирно са си седяли на сватТбената трапеза?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има информационно затъмнение към народите на Европа.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"100 хиляди афганистанци са загинали за 10 години"Те са повече от 32 милиона. Сигурно повече измират всяка година от естествена смърт.
8
0
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Там не пазеха ли "демокрацията" и мира -САЩ,в последните десет-двадетест години или пазят нещо другО там !?
7
1
 
10
 
! Отговори
ХIX legion преди 4 години
За тези мюслимски общности, които се плодят като мишки това не е проблем. Бълха ги е ухапала.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е производство на мак(опиум/хероин) да върви.
5
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тезикоито искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!Страхувам се,да не станем втора Украйна!Моля ви,спасете България!
4
6
 
11
 
! Отговори
Млад социалист преди 4 години
Оставка на Фандъкова и Борисов!!!!!!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда... голяма част от тях с бомба и картечница в ръка.Колко са в Афганистан ?200 милиона коча? Еми 100 к на 200 милиона не изглеждат нещо кой знае какво.0.1%
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никога да забравя ковчезите на немските войници,покрити със знамена,загинали в тези войни и погребението им,излъчиха по немската телевизия церемониала!Това са едни безсмислени войни.Не знам какво е спечелила Германия от тази война,но загуби синовете си.
1
1
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Проблем има ли?