Ливанските спецчасти отново контролират центъра на Бейрут и министерствата

728 души са били ранени по време на антиправителствените протести
9 авг 2020 10:48, Анисия Иванова
12
Ливанските спецчасти отново контролират центъра на Бейрут и министерствата
Снимка: БГНЕС

Няколко часа бяха нужни на ливанските специални части за борба с безредици, за да прочистят центъра на столицата Бейрут от демонстранти.

Към полунощ силите за сигурност изцяло изтласкаха агресивно настроените активисти от бизнес центъра на Бейрут и площада на мъчениците, съобщи БТА.

Управлението за обща безопасност опроверга информацията, че силите за сигурност по погрешка са застреляли жандармерист, съобщи информационната агенция "Ал Ватания".

Войници от ливанската армия се присъединиха към усилията за въвеждане на ред и поеха контрола върху сградите на няколко министерства, които бяха окупирани от демонстранти.

Министър-председателят на Ливан Хасан Диаб вчера за първи път каза, че е готов да разгледа въпроса за произвеждане на предсрочни избори, което е едно от основните искания на протестиращите. Диаб обеща да постави въпроса на утрешното заседание на кабинета.

Най-малко 728 души са били ранени по време на антиправителствените протести в Бейрут, а 19 активисти са задържани, съобщи телевизионният канал Ал Джазира.

По-рано арабските медии съобщиха за 490 пострадали, включително около 70 полицаи.

В централния Бейрут вчера се проведе антиправителствена демонстрация, която прерасна в безредици.

По-рано лидерът на опозиционната партия "Катаиб" призова за масови антиправителствени акции. Протестиращите обвиниха управляващата коалиция в корупция и поискаха предсрочни избори и независимо разследване на жестоката експлозия в пристанището на Бейрут на 4 август, при която загинаха 158 души и беше унищожена значителна част от инфраструктурата на ливанската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.