Експерт: Държавата Ливан сега е държавата на Хизбула

Традиционната връзка на Ливан с Франция е много важна
14 авг 2020 12:34, Елка Василева
3
Експерт: Държавата Ливан сега е държавата на Хизбула
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на миналия век стълбът на държавността в Ливан бяха християните, а мюсолманите стояха около тях. Това обаче се промени, а стълбът стана контролираната от Иран Хизбула. Държавата Ливан сега е държава на Хизбула, а взривът в Бейрут беше капакът на бездействието и корупционните схеми. Това каза арабистът Владимир Чуков в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Чуков посочи, че, стремейки се да не прекъсва връзките с Ливан, Европа приема, че има разлика между политическото и военно крило в страната, което определя като терористично. "Хизбула обаче създадоха много силно политическо крило още през миналия век", коментира експертът.

По негови думи част от проблемът е разцеплението между християните, което позволи на Мишел Аун да купи част от тях, създавайки "Свободно патриотично движение".

Още по темата
Според Чуков сформирането на ново правителство в Ливан ще е много сложно, защото там външният фактор е много важен.

"Традиционната връзка на Ливан с Франция е много важна, защото френската държава създаде ливанската -  нейната конституция, начина на функциониране на институциите", обясни арабистът.

Той обаче посочи, че Хизбула най-вероятно ще се насочи към преговори със САЩ, защото в тях се адресират много други проблеми, включително иранското ядрено досие и сигурността на Израел. "Санкциите на САЩ срещу Ирак и Ливан са важен фактор - те бяха причината тези две държави да се срутят", изтъкна Чуков. 

"Франция гледа национално, САЩ гледат регионално. Преговорите за създаване на следващо правителство в Ливан ще са много трудни", каза още Чуков.

По думите на арабиста друго предизвикателство по отношение на новото правителство в Ливан е фактът, че там са представени всички общности на Близкия изток, а отражение върху тях имат външните фактори. "Франция подкрепа маронитите, Иран - шиитите, а Саудитска Арабия - сунитите", добави Чуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 години
До Анонименизтече му времето на тоя
2
4
 
6
 
! Отговори
LBN преди 3 години
Този от коя уахабистка дупка изпълзя!? Нека си завре мнението в пещерата на Али Баба. ***!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашата дъжава е Бойколандия.