Поне 24 са жертвите на конфликта между Армения и Азербайджан

И двете страни съобщиха за жертви сред цивилните
28 сеп 2020 10:33, Ния Христова
84
Поне 24 са жертвите на конфликта между Армения и Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Поне 24 души са загинали при нови въоръжени сблъсъци между Армения и Азербайджан, които продължават и днес, предаде АФП.

Най-тежките сражения от 2016 г. създадоха перспектива за нова война между бившите съветски републики. Двете страни са в спор за подкрепяния от Армения отцепнически регион Нагорни Карабах от началото на 90-те г. на миналия век.
 
Лидерът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян заяви, че 17 арменски бойци-сепаратисти са убити, а над 100 са ранени в боевете. Харутюнян призна още, че силите му са изгубили позиции.
 
И двете страни съобщиха за жертви срез цивилните граждани.
 
"Омръзнаха ни заплахите на Азербайджан, ще се борим до смърт, за да разрешим този проблем веднъж завинаги", заяви пред АФП в Ереван Артак Багдасарян (36 г.). Той все още чака да се присъедини към редиците на армията.
 
Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити. От Баку съобщиха, че 5-членно азербайджанско семейство е загинало при обстрел на арменската армия.
 
Боевете между мюсюлмански Азербайджан и населената предимно с християни Армения заплашват да въвлекат в спора и регионалните играчи Русия и Турция. Арменският премиер Никол Пашинян вече призова световните сили да не допускат намеса на Анкара.
 
"На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ", предупреди Пашинян. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ТОВА СА ТЕ--"БРАТСКИТЕ СТРАНИ" ОТ БИВЩИЯ СССР И РУСИЯ!ДНЕС , ТЕЗИ "БРАТЯ" СЕ КОЛЯТ И УБИВАТ , ЗА ДА ПРИДОБИЯТ КОНТРОЛА НАД ДОБИВА И ПРЕНОСА НА ГАЗ, В ИНТЕРЕС НА РУСКИТЕ ГАЗОВИ И ПЕТРОЛНИ МОНОПОЛИ!ТОЧНО В ТОВА КЛАНЕ НИ КАРАТ ДА УЧАСТВАМЕ КОМУНИСТИ , КАТО ГРИПЕНЧО И др.ИМПЕКСОВА , КАТО ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРАЗИЯ!ВИЯ БЪЛГАРИ , СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА УМИРАТЕ ...ЗА РУСКИТЕ ГАЗОВИ И ПЕТРОЛНИ ИНТЕРЕСИ...??!А , ИСКАТЕ ЛИ РУСКИТЕ ПЕТРОЛНИ И ГАЗОВИ ВОЙНИ ДА ДОЙДАТ И В БЪЛГАРИЯ.....?!
71
2
 
4
 
! Отговори
Тюрк преди 3 години
До муспиХазароте са си турски евреи. В миналото тюрските народи много са се асимилирали и си променяли вярванията и религиите. В Османската Империя даже имаше турци християни, евреи. Днес също живеят в Турция турци които са християни. Това е факт както в Средна Азия така и Близкия Изток. Ние приемаме исляма през 700-те години след разпада на ГьокТурската империя а вие Българите бяхте с нас заедно но се пренаселвате и създавате империя до Черно Море и приемате християнството.
70
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Това е дъното на света, между Черно и Каспийско морета. От тази кал евреите създадоха Хазария и по късно турция, от което ние най пострадахме.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.Когато дойдоха за мен вече нямаше кой да говори."Ние мълчахме за кюрдите, за сирийците, за иракчаните, за кипърците, за гърците, за арменците. Накрая ще дойдат и за нас и няма да има кой да говори.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Нито Русия ще те защити от Турция, нито Турция ще те защити от Русия. Трябва да подкрепяме малките страни като Армения. Забравихте ли как през 14.в. осмаците завладяха Балканите? Има ли разделение след малките страни, големите ги поглъщат. Така че трябва много да ти пука за Армения, защото ти си следващата жертва. Припомни си цитата от Мартин Нимьолер.
67
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 67Клането в Батак е от башибозуци - помаци като росен плевнелиев.
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Осман Али Защо не се хвърлиш от балкона. Ей това е реалното!!
65
4
 
7
 
! Отговори
Осман али преди 3 години
Армения и Азербайджан сами да се оправят без намеса, това е реалнито.
64
11
 
8
 
! Отговори
Осман али преди 3 години
Гардаш азери удряйте по здраво тези долни същества . Армения незабавно трябва да освободи окупираните земи и да плаща за извършените геноциди срещу азерския народ . СТИГА ВЕЧЕ ЛИЦЕМЕРИЕ.
63
2
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Пише се Азербайджан невежо!
62
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро бях гледал документален филм за Азърбайджан по бг телевизията и колко бързо се развива тази държава, проведоха интервю и с посланничката на Азърбайджан, красива и интелигентна жена. Да знаете, това са пак руски мърсотии, искат да разклатят Азърбайджан за да не може да тръгне един тръбопровод през Азърбайджан и Турция за Европа, но Ердоган се усети и сега арменците ще ядът шамари.
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е Турция досега руснаците да са превърнали България във втори Крим. Дреме ми за армения, да се оправят, сами са си посяли всичко товакато са сключили сделка с дявала (Русия).
60
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Ако хипотетично българите бяха част от руската империя и се бяха надигнали, мислиш ли, че е щеше да бъде по-различно от Батак? Виж как са клали и изселвали поляци след полските възстания, а оцелелите са пращали в сибир да мрът от студ. Времената са били такива. Но цялостно османците са били доста толерантни към българите и българи и турци са живяли в мир. Честно казано големите мъки за българите идват след освобождението, национални катастрофи, комунизъм, посткомунизъм и т.н.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 63Факти има. Просто ти не искаш да ги знаеш. Геноцидът над арменците не е ли факт?
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 51Прав си. Никога не са ни правили зло. Даже от време на време са ни галили с ятаганите в Батак, Перущица, Панагюрище, Бояджик, Любенова Махала ... Списъкът е доста дълъг.Не предполагах, че има българи, които мечтаят за още такива ласки.
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен62; Няма факти доказващи "избиването на арменци". Но има телевизионни новинарски филми в които се вижда как стотици хиляди мюслюмани са гонени от бащините си огнища. Как богати западняци "ходят на сафари за мюслюмани в Босна и Херциговина". Как се обезлюдават цели региони(Крим). Как се изтребва цяло население. Всичко това е заснето и ев архивите на държавите и телевизионните компаний. Винаги се е използвала лъжата за "избити християни" за да се оправдае гузната съвест на християните
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинПак ли се каните да избиете един милион арменци?
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинАркадаш, разбирам че не се харесвате с арменците и израелците, но не може да казваш, че народи на хиляди години са измислени държави. Знаеш ли, че Армения е първата християнска държава. На мен ми се иска да се разберете по мирен път. С тази несигурност покрай коронавируса и икономическите последици от него, си мисля че никоя страна няма интерес от военен конфликт.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинВсичко, що се назовава Турция днес е Гръцка и други територии.
53
7
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До Леле до 54; Лъжеш, 15.000 град Едирне издържа цели 170 дена на българските набези през 1912-1913 г. Обсадата започва през Октомври 1912 и завършва през Март(26.03.1913) преброй колко дена са.Падна след като дойдоха сръбски и гръцки части на фронта и народът започна да умира от глад.Иначе ако беше на вашето до сега още да сте пред Едирне.За това Шюкрю паша дава сабята си на сръбските генерали а не на българските. На купола на Селимия джамия все още се личи следата от снаряда ви. Лъжец такъв.