За първи път жени заеха висши длъжности в Мосад

Те са обявени като А. и К.
19 авг 2022 19:47, Йоана Цонева
9
За първи път жени заеха висши длъжности в Мосад
Снимка: Министерство на отбраната на Израел/Джерусалем пост

Исторически момент в израелските разузнавателни служби "Мосад" - организацията обяви, че е назначила две жени на висши длъжности. Така в ръководството вече има четири жени.

Първата от тях, представена като "А.", наскоро встъпи в длъжност като ръководител на разузнавателния отдел на Мосад, което е равно на нивото на ръководителя на военното разузнаване. Втората жена, "К.", е назначена за ръководител на отдела за Иран, съобщава в. "Джерусалем пост".

Разузнавателният отдел на Мосад, който понастоящем се ръководи от две жени - А. и нейната заместничка Х., се смята за една от основните опори и двигатели на растежа на организацията, допълва израелското издание. То публикува и снимка със затъмнено лице на А., предоставена от израелското Министерство на отбраната. На снимката дамата говори от трибуна.

A. е служила в разузнаването в последните 20 години е натоварен с формирането на стратегическата разузнавателна картина на национално равнище по редица теми, включително иранската ядрена заплаха, глобалния тероризъм и нормализирането на отношенията с арабския свят. Тя отговаря и за разузнаването при всички операции на Мосад, пише "Джерусалем пост". В миналото А. е работила като ръководител на един от технологичните отдели на Мосад и е получила наградата за сигурност на Израел на церемония, състояла се преди около два месеца.

Тогава тя е цитирана да казва:

"Използвам тази почетна трибуна, за да призова жените да действат, за да реализират своя потенциал и влияние в системата за сигурност, включително в бойните или технологичните части, за да оставят своя отпечатък."

Сега А. ще се присъедини към К., която изпълнява длъжността ръководител на отдел "Иран" - основната сфера на дейност на организацията. Ръководителят на този департамент система отговаря за стратегията на Мосад за справяне с иранската заплаха във всичките ѝ форми и е отговорен за ръководенето на комбинираната кампания от операции, технологии и разузнаване в шпионската агенция, заедно с военното разузнаване и всички клонове на сигурността.

"В организацията има пълно равенство между мъжете и жените", заяви директорът на Мосад Давид Барнеа. "Много жени служат на оперативни длъжности, като бойци и ръководители на агенти, и са интегрирани в ядрото на нашите оперативни и разузнавателни дейности с талант, професионализъм и находчивост."

Жената, заемала най-висок пост в Мосад, е Ализа Маген, която преди 30 години е била заместник-директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Жена също може върши работа не лошо от мъж ! Понякога по добре !
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатор Аааа. Недей така. Началничкът на Джеймс Бонд е жена. И там името е е само М.
4
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 3 Е не значи, но все пак шефът е мъж! Не съм женомразец, напротив! Нищо лошо няма жени да заемат ръководни постове.Чудя се обаче... какво се бъркат в работата на МОСАД, като нищичко не разбират?МОСАД е държава в сянка.Кажете първо нещо за Кидон - отдела за наемни убийци?Оооо, всички са чували за него! Особено го популяризира Бар Рафаели - манекенката която успя да избегне казармата!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатор Висши длъжности не значи шеф.
2
2
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Кой коту ще да си говори, директорът на МОСАД е Давид Барнеа, демек мъж.И да има жени, той им е шефът!
1
8
 
3
 
! Отговори
агент Митьо 007 преди 1 година
Я тея двете ги знам. Бил съм с тях на акции в Босна, Косово, Техеран, Багдат и Бенгази. Свестни жени. Разбират си от работата