"Че" - лента на вятъра?

Какъв е смисълът в първата част на филма за Че Гевара и трябва ли да гледаме втората
11 авг 2009 15:35,
61
"Че" - лента на вятъра?
Снимки: Александра филмс

От jedi.blog.bg

Филмът, като кинематография, е добър. Натуралистично заснет и без украшения.

Камерата е типична, холивудска, със съответните ракурси и "повдигащи" пинизи в подкрепа на ситуацията.

Играта на актьорите е също изчистена на максимум, в стандартния документаличстичен стил.

За мен голяма роля във филма прави актьорът, които играе Фидел Кастро - все едно, че гледаш запис на истинския. И позите и маниера, и тембъра. Много е добър.

Звукът е перфектен - особено пушките и калашниците - не са преекспонирани като малки експлозии, ами си плякат като истински.

На моменти монтажът е дразнещ. В старанието си да подсилят ефекта на документализъм, са се получили много остри преходи. Някои дължини са отрязани повече от необходимото и при прехода в следващия епизод ти трябва малко време, за да направиш логичната връзка.

Но, както казах, това са само няколко момента, така че в общи линии е ок и се е получил желаният цялостен ефект.

До тук добре. Само има едно основно нещо, което аз не мога да си обясня: „Защо филм за Че Гевара?

И тук, игнорирайки цялата си нетърпимост към партизани, комунисти и всякакви революционни елементи, аз не мога да се отърва от натрапчивото усещане за ненужност.

А това е продукция, за който са вложени адски много усилия и средства, за да постигнат такъв реализъм - това са десетки консултанти, историци и изчетена литература - само сценаристите са трима!

Но аз пак да попитам: защо филм за Че Гевара?

Единственият отговор, който ми идва на акъла, е контра въпросът: а защо не? Аз, за себе си, не намирам друга логика. Какво толкова има в този човек, че чак такъв филм? А и в две пълнометражни части, отгоре на всичкото.

Не е вариантът, в който авторите на лентата ни разказват дадена история и оставят посланията да се получат от само себе си.

Тук има голяма доза пристрастност към личността на главния герой. Изразните средства на режисьора са недвусмислени в това отношение.

А пък от друга страна има следният парадокс: периодът от живота на Гевара, който би могъл да внесе повече колорит и цвят - този от преди партизанщината - тотално липсва.

Директно ни спускат в джунглите на Куба и се започва революцията. Има няколко пресечки с речта му против капитализма на събранието на ООН и толкова. Грубо казано, филмът протича в пури, другарски прегръдки и шумкарщина. 

На мен ми беше адски скучно.

Дори и да бях комунист с фетиш към партизанщината, пак щеше да ми скучно.

Идеята ми е, че ако някой наистина държи да научи нещо за този човек, преспокойно може да отиде в библиотеката и да си задоволи нуждите.

Този филм не показва кой-знае каква нова светлина на нещата. И образът на главния герой не предизвиква някакво по-особено отношение. Съвсем отделен въпрос е, че е пропусната и немаловажна част от историята - екзекуциите след взимането на властта и гоненията на нелоялните другари.

Което отново ме връща на главния въпрос.

Защо Че, а не Нелсън Мандела, например? Кое в аржентинеца е по-кинематографско? Възход и падение? Драматичен образ? Харизма?

Тц, нищо подобно.

Просто авторът ни казва: ще ви разкажа една история; ще позатъркам с гумичка лошите неща, но пък няма да я украсявам, гланцирам и подслаждам, за да изглежда по-искрена и безпристрастна.

А във втората част ще видим как "големият" Ернесто зарязва родина и дом(пет деца), за да прави революция в Боливия.

С филм или без - случаят е класически нарцисизъм.

Лента на вятъра...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
14
 
! Отговори
mmm преди 14 години
Много читаво ревю, много ме замисля дали да го гледам изобщо :)
59
0
 
14
 
! Отговори
kapyccino преди 14 години
Наставленията да учат, да се образоват, защото невежият човек е най-податлив на манипулиране. Но като цяло филмът за мен беше муден.
58
0
 
14
 
! Отговори
kapyccino преди 14 години
Много ме дразните всички! Всеки човек си има право на мнение - на един филмът му харесва, на друг - не. Авторът само е изказал своето мнение, не ви кара да го споделяте. Освен това кога за последно сте виждали Че Гевара, че да знаето колко добре Бенисио Дел Торо се превъплащава в образа му?! Аааа, или това може би сте го прочели в някой чужд коментар?! Не съм чела нищо за Че, признавам не съм запозната подробно с живота и делото му, но от филма ми харесаха много наставленията му към останалалите
57
0
 
14
 
! Отговори
misho преди 14 години
ti kakva si iva ot kade si
56
0
 
14
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Хей, 23-ти, теб за нещо друго бива ли те, освен да цитираш и рецитираш в болшевишки делириум фрази на психопато? Някоя своя мисъл може ли да измъдри кухата ти главица???
55
0
 
14
 
! Отговори
23 септември преди 14 години
"Колко близко и светло би било бъдещето, ако върху глобуса разцъфтят два, три, много Виетнама с техния всекидневен героизъм, с техните дялове в смъртта, с огромните си трагедии, с техните непрекъснати удари срещу империализма, принуждавайки го да разпръсква силите си под камшика на растящата омраза на народите от целия свят!" (Че)
54
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 14 години
Да направиш филм за убиец, морално разложен и побъркан психар, е абсурд, който за жалост съществува. Както за жалост на цялото човечество, съществува маса от бездарни, злобни и мързеливи хорица, които обичат т.нар. "Че", защото е станал известен без да полага никакъв труд за обществото. Трябва да си последния изгнил ***, за да си издигнеш за идол такава ***.
53
0
 
14
 
! Отговори
о преди 14 години
това българина е страшно нещо, само му дай тема за дискутиране и му гледай сеира:)))
52
0
 
14
 
! Отговори
ppancho преди 14 години
Филма е безумо ***.Мяза на "Чип и Дейл" на Дисни.пък и ернесто бая здраво го опукаха накрая...каквото търсил-намерил....бандита му с бандит-сега в бг щеше да е мутра: )))*** е умряяяяяяяяяяяяяяяяяллл: )))))
51
0
 
14
 
! Отговори
недоволен преди 14 години
надявам се на автора на тази статия да му излезнат камъни в бъбреците, надгробни плочи на децата си да прави с тях.
50
0
 
14
 
! Отговори
brigante преди 14 години
бях забравил,че ще излиза този филм:) ще го потърся из торентите хах:) че си е че батьовци:) добре,че едно време са немали нет,че щяха да правят революцийки само по форумите:) и блогчааттъ:)
49
0
 
14
 
! Отговори
Фидел Кастро Рус преди 14 години
Човека решил да изнася революция, но вместо това го изнесли с краката напред....П.П. За незапознатите Рус е еврейската фамилия на дедо Фидел.
48
0
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 14 години
Преди да пишеш каквото и да било за когото и да е било, първо прочети някоя друга книга или документ и ако ти влезе нещо в главата дай мнение
47
0
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 14 години
Бездарници, като автора на тази статия не трябва да се докосват до такива личности като Че.Обидно е да се четат такива писания.Що се отнася до актьора Бенисио Дел Торо,то това е поредното му великолепно превъплащение в образа на Че.На екрана е ,като чели живия Гевара и не случайно в Кан 2008г. той получи награда за ролята си.Нека автора на тази статия да се пробва в някаква друга област.
46
0
 
14
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Антифа, сори, че те пропуснах, как можах ... няма да си го простя ;) :))) Не, не съм Овчаров, не съм и адвокат. Стойчев, Свилен Стойчев ;), приятно ми е! :) Едно мартини? Или кубинска пура? :)
45
0
 
14
 
! Отговори
Yavor преди 14 години
До 42. Злобните коментари няма да променят факта, че главния герой във филма е международен престъпник, прикриващ нечовешките си действия зад удобните идеи на свободата. А що се отнася до САЩ би следвало хора като теб да се радват и да признаят, че този филм е прекалено безпристрастен. Ако не беше би следвало да се покажат всичките гнусни извращения на героя
44
0
 
14
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Хммм, българин се пише, а пък българин не знае как се пише, тцтцтц, ... дори няма да броя правописните грешки. Валерианче, другарю, ако не подейства - диазепамче, че като гледам май сте си пропуснал днес дозичката.
43
0
 
14
 
! Отговори
Observer преди 14 години
Брейййй, каква е тази злоба бе другарю!?!?!?Много си агресивен!
42
0
 
14
 
! Отговори
bulgarin преди 14 години
Майната ти *** капиталистически, дано умреш ти и твоята статия. Майната и на тая *** дупка америка дето защитаваш, колелото се върти *** и всичко се връща. Мразиш комунистите а ? е естествено ти никога не си и виждал такива в българия, тва в булгарисатан е зган от *** и крадци надявам се турците като ви залят тоя път руснаците да не идват да ви спасяват. Ше чакате братята американци да ви спъсят срещу съответната сума разбира се
41
0
 
14
 
! Отговори
антифа преди 14 години
Свилен75 - ти да не би да си небезивестният адвокат Свилен Овчаров?