Кой се страхува от интернет?

Контрол над свободата
Bulgarian Land @bulgarianland.blog.bg 12 дек 2012 11:22
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
2
1604
Какъв е шансът подобен документ да бъде приет? Отговорът гласи: "99.99 процента." А обяснението за това е следното: Новите предложения са пуснати броени дни преди началото на конференцията. Защо ли? За да няма време за реакции. Ако това се беше случило например преди шест месеца, по въпроса вече щеше да има милиони коментари", казва председателят на българското "Интернет общество".

На всички е известно, че в света и сега има редица държави, които контролират интернет-съдържанието на своя територия, например Китай. Ако обаче на конференцията в Дубай се стигне наистина дотам, че подобен държавен контрол бъде легализиран, то това би довело до още по-голямо потискане на свободата в интернет.

"Правителствата ще могат да се позовават на международния документ и да въвеждат например лицензиране - със заплащане на такса от операторите. Да вземем България – там има 2000 оператори. Ако се сложат високи такси, няма да останат много. Или пък ако един сайт публикува неудобни за властта материали, тя ще може да му наложи много високи такси, които той сигурно няма да може да плаща".

Aко бъде въведен подобен държавен контрол, България например би могла да наложи на Фейсбук такса за присъствие в българското интернет-пространство. "Те едва ли ще искат да плащат и в такъв случай в България Фейсбук просто няма да има".
Българите могат да дишат спокойно

Българите обаче не би трябвало да се притесняват за "живота си" във Фейсбук, защото ЕС (което означава и България), САЩ, Канада, Япония и други страни са против приемането на предложението за държавен контрол. Дори и подобен документ да бъде приет (все пак някои страни просто не разбират за какво става дума; а в конференцията участват и държави, чиито граждани дори не знаят, че съществува такова предложение), той няма да бъде ратифициран от всички – от ЕС и САЩ например, съответно промените нямат да важат на тяхна територия. Така че ще има страни, в които интернет ще се контролира и регулира, и такива, в които няма да се стигне дотам. "Ще се издигне една нова Желязна завеса, този път обаче невидима. За щастие България ще бъде от другата страна на завесата".

В понеделник едно от най-опасните предложения беше оттеглено от дискусиите. Но, според "Вашингтон пост", опасността далеч не е избегната, тъй като на дневен ред са останали други предложения, които също се застъпват за повече държавен контрол върху интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Тариакт преди 11 години
Изтребете балъците и тарикатите ще умрат сами. Писна ми, ментално ощетени субекти да ***, че били измамени. И дайте да контролираме и броя на вдишванията. *** се чувства сигурен само когато има контрол. Контрол над действията му. Контрол над мислите му. Просто е твърде мързелив за да мисли. Къде по лесно му е да е контролиран. Но *** е комплексиран. Дълбоко в себе си усеща незначителността си и държи и всички други да са контролирани. Пфу. Гнус.
1
3
 
0
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Защо всички скачат кота чуят думата контрол?Не ка да има контрол.Да интернет е хубаво неща но кажими нямали и гадни неща.Ти дето врякаш за свобода ако те преметнат теб или твои близки друга песен ще запееш.