Глобални измерения на олимпиадата в Сочи

Чавдар Киселинчев @kiselinchev.blog.bg 16 фев 2014 13:02
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
31
11688

 

Президентът Обама и френският му колега Оланд, както и британският премиер Камерън отказаха да отидат на зимната олимпиада в Сочи, като форма на протест срещу политиката на руския президент Путин. Напразно западните медии се стараят да внушат, че политически Сочи е станал провал за Кремъл. Бойкотът на олимпиадата в никой случай не води до положителни резултати.

Както е известно, от времето на антична Гърция по времето на Олимпиадите са били прекъсвани всички военни действия, което говори еднозначно за мъдростта на древните, за разлика от политическото късогледство на САЩ, Франция и Великобритания.

Ръководителите на всички държави от постсъветското пространство, с изключение на грузинският лидер пристигнаха в Сочи, ръководени както от уважение към домакините, така и от откриващите се възможности за важни разговори с Путин и Медведев по въпросите на геополитиката и геоикономиката.

Отсътвието на Обама се оказа нож с две остриета. Първо, въпреки неуспешният бойкот на олимпиадата, в Сочи пристигнаха ръководителите на втората и третата икономики в света – китайският лидер Си Цзипин и японският премиер Синдзо Абе. Второ, в Сочи дойдоха ръководителите на Румъния, България, Гърция и Черна гора – т.нар.Византийско сдружение. Въпреки, че редица от тези държави са членки на НАТО и ЕС – формално отнасяни към Северноатлантическата общност, те не последваха примера на Обама, Оланд и Камерън. Защото за тях неотиването в Сочи би било крайно неприемливо от политико-икономическа гледна точка.

Имам предвид, че тези лидери разделят с Русия важни икономически интереси,  но мнозина от тях изпитват и симпатии спрямо позицията на Путин по много социални въпроси. Нещо повече, тези страни имат тесни икономически връзки с Русия, главно в енергетиката. В допълнение към това, срещите в Сочи бяха удобен повод за разширяване на връзките на бившите соцстрани с днешна Русия, която също като в тях е в процес на преход.

Тези контакти на най-високо равнище се проведоха въпреки масираната антируска пропаганда на Запад. Редица страни от Централна и Западна Европа, като Финландия, Холандия, Швейцария, Австрия и държавите от Прибалтика - Литва, Латвия и Естония, пристигнаха всеки със своя дипломатически багаж. Премиерът на Норвегия Ерна Солберг бе остро нападната от норвежката опозиция заради присъствието й в Сочи, но тя заяви, че в неофициален порядък може да повдигне някои деликатни теми при срещите си с Дмитрий Медведев. Става въпрос да бъдат разгледани проблемите между държавните енергийни компании на Русия и Норвегия, както и разработката на въглеродните залежи и рибните запаси в Арктика.

Италианският премиер Енрико Летта, въпреки политическата криза в страната му, също дойде в Сочи. Той разговаря с президента Путин в стремежа си да сключи многомилиардна сделка с Русия.

Една друга група лидери в Сочи бе представена от украинския президент Янукович и президентът на Молдова, който успешно завърши подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. В Сочи дойдоха, също така, ръководителите на Армения, Казахстан, член на Митническия съюз под шапката на Москва, както и ръководителят на Азербайджан, водещ остри териториялни спорове с Армения за анклава Нагорни Карабах.

За държавите от постсъветското пространтво, оказали чест на олимпиадата в Сочи, бе от съществено значение да разговарят с Путин и Медведев относно събитията в Украйна. Тези лидери вече бяха дошли до заключението, че западната общносот, въпреки широката медийна кампания, няма никакво намерение да похарчи време, енергия и ресурси за обновяване на евразийското пространство. В същото време Русия последователно се опитва да сглоби мозайката от държави от бившия СССР в нов тип обединение.
Отсъствието на Обама от Сочи откри удобна възможност за Путин да разговаря с ключови световни лидери, без да бъде в позицията на втора цигулка, след Америка. Така, че дори руското самолюбие донякъде да пострада от знаковото отсъствие на някои западни лидери, то на руските национални интереси не бе нанесена никаква вреда.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
ПРОЧЕТИ! преди 9 години
НА *** НАРОД - ПРОСТИ УПРАВЛЯВАЩИ !И хиляда години да минат, ние българите не ще разберем, колко заробени сме от комунистическия пролетариат! За жалост народът ни е ***, а управляващите направо за книгата на Гинес. Веднага след деветосептемврийския преврат през 1944 г. в управлението на държавата влизат буквално *** и Пульо. Като съвършени простаци, те изтребват де що интелигент има и по този начин сплашват останалата част от народа, за да го държат в подчинение. Десе
26
18
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
До АнонименПутин също има две любовници драги /едната е световна шампионка АлинаКабаева/и злепоставя жена си ,като се снима гол до кръстта и си пери ''перките'' /за да прикрие плешивостта си /-това според някои психолози е проява на прикрит хомосексуализъм,интересно как са го вербували в КГБ Путин-'' нал и знаеш -да ''свириш'' на подходящия човек-Путин си показа възпитанието ,Олимпиадата беше нормална ,нищо запомнящо се ,церемонията по откриването беше скучна
25
7
 
13
 
! Отговори
ВЪН ОКУПАТОРИ! преди 10 години
АНГЛИЙСКИ ОКУПАТОРИ! ВЪН ОТ СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ, ШОТЛАНДИЯ, УЕЛЗ, ИСПАНСКИ ГИБРАЛТАР И АРЖЕНТИНСКИТЕ МАЛВИНСКИ ОСТРОВИ!ДАЙТЕ СВОБОДА НА ТЕЗИ НАРОДИ!МИСТЪР ОБАМА! ПРИЗОВАВАМ ВИ! ОБЯВЕТЕ ВОЙНА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ОСВОБОДЕТЕ ПОРОБЕНИТЕ ОТ НЕЯ НАРОДИ!
24
13
 
4
 
! Отговори
Бойкотиращ преди 10 години
Олимпиадата не биваше да се бойкотира за да се остави Путин да се замае в мъглата на собственото си самозалъгване. Само преди дни Олимпийският Герой Путин приемаше ироничните поздравления на "световния елит" за страхотната олимпиада, а днес същия този "елит" го търкулна от пиедестала. Каква ирония...
23
9
 
8
 
! Отговори
На 24-тият преди 10 години
От 24, се вижда колко му "глобално" мисленето на Чавдар Киселинчев...*** не виждат Вятъра на съдбата..Киселенчев си е един сляп червенокож. Не случайно руската преса сега ***: "- Путин беше изигран и обиден!??" Който може да играе глобалната игра я играе. Който не може, го обиждат...Сега и зад танкове не може да се скрие фактът, че руската политика в Украйна се просна по гръб. Ще се просне по гръб и в България, и в Сърбия и в Македония, и в Гърция, и в Сирия -Украйна събаря всичко.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 10 години
След това си писание Чавдар Киселинчев трябва да си посипе главата с пепел.Защото цялото това изкуствено стълпотворение при Императора на Загиващата империя беше един брилянтен театър на сенките.Докато сенките засенчваха сцената пред Императора,зад кулисите му беше нанесен удар, достоен за епизод от шекспирова драма. Отнет му бе бисерът в короната - Украйна. Думите на говорителят на Белия дом "Сверът, който ви аплодираше в Сочи, днес ви осъжда Императоре"е сладкото отмъщение за Грузия..Чавдарее!
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз също мисля, че олимпиада не бива да се бойкотира и че тази в Сочи си беше много хубава.Само че, като чета коментарите тук, повечето са вътрешно противоречиви - същността им противоречи на съдържанието им. С прости думи, много от хората, писали коментари тук използват олимпиадата за политически цели - за русофилска пропаганда.
20
11
 
20
 
! Отговори
хаидер преди 10 години
олимпиадата в сочи поредното доказателство за възвръщаща та се колосална мощ на РУСИЯ по пътя и към ново този път столетно световно върховенство пряк намек към целият свят номерата свършиха от тук нататък безспорна доминация
19
11
 
22
 
! Отговори
ВЛАДЕТЕЛЯ преди 10 години
БРАВО НА РУСИЯ!!!!ТЯ НАПРАВИ ОЛИМПИАДАТА ПРЕКРАСНА,НЕ ТРЯБВА ПОСТОЯННО СВЕТА ДА СЕ ЗАЯЖДА СЪС РУСИЯ,ЗАЩОТО ТОВА Е МНОГО ГРОЗНО И ДОЛНО!!ВСЯКА ДЪРЖАВА НА ТАЗИ ЗЕМЯ ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ,А НЕ НА УНИЩОЖЕНИЕ,КАКТО ПРАВЯТ САЩ,ФРНАЦИЯ,АНГЛИЯ,ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ СА МНОГО ДОЛНИ И НЕОБОСНОВАНИ.ТУК В ТЕЗИ КОМЕНТАРИ СЕ ПИШАТ МНОГО ГЛУПОСТИ И ГАДОСТИ И ЧОВЕК НЯМА СПОКОЙСТВИЕ ОТ ТЕЗИ,ЗАТОВА ТЕЗИ ХОРА ПИШЕЩИ ТЕЗИ КОМЕНТАРИ СА ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ И НЕГРАМОТНИ.НЯМАШ ПРАВО ДА ЛИШИШ ЧОВЕК ОТ НОРМАЛЕН ЖИВОТ! ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е!
18
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kostadinВъпрос на възпитание! Фамилно! И на комплекси. Какво може човек със съпруга и две любовници, чиято дилема е, коя развратница да представя за първа дама на Франция, англичанин, сърдит, че мужиците на Русия не му приемат хомосексуализма, и лидер на амбициозна млада държава, сътворила жестока криза в цял свят. Нямат очи да дойдат на този най-масов и радостен форум. И те срама имат. А Меркел беше заета с инструктаж на украинския красавец, как косвено да опорачат игрите в Сочи. Тъповато.
17
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 18Знаеш ли колко държави с природни ресурси отдавна не се управляват сами? Имаш ли идея как се владее и защитава и от векове тази земя?
16
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре, че са им природните ресурси на Русия, че никъде няма да се пласират. Най-голямата и доминираща сила в момента е Китай, САЩ се крепят само на реклама.
15
7
 
52
 
! Отговори
ХИЦКОВ преди 10 години
До АнонименНаправете олмпиада в България!След това критикувайте олимпиадата в Сочи!Изхарчили 51млрд?Имали изхарчили,Вие като нямате можете само да завиждате!
14
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много точно! БРАВО!
13
7
 
2
 
! Отговори
pepi преди 10 години
ne igraia i ne sam 4ela
12
51
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците да одят да се *** у Сибир!
11
17
 
5
 
! Отговори
elzin преди 10 години
do 11 +++++++++++++++++++! do12 ---------------------------------------!
10
55
 
12
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Ей, комунистче, Киселинчев ли си, Вкисналов ли си, за какви бездънни политически игри дращиш бе, *** червено? Кога са харчени 51 МИЛИАРДА за олимпиада в базлюден балкан край море? Кога гостите са посрещани в *** ОТ НЕЗАВЪРШЕНИ ХОТЕЛИ? Кога на водещ коментатор му се е възпалявало окото от водата, та да слезе от екран? Кога в WC е имало знаци ДА НЕ СЕ ЛОВИ РИБА В ТОАЛЕТНИТЕ ЧИНИИ? Това ако не е РАЗРУХА (чел ли си "Кучешко сърце"?), какво е? "Русия" на Путин е ПО-НЕАНДЕРТАЛСКА и от СССР. ТОВА Е
9
52
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Русия на Путин и МОК - най-корумпираните институции в целия свят.Така че си пасват идеално.
8
7
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонимен...мнозина от тях изпитват и симпатии спрямо позицията на Путин ... - по-точно не мога да го кажа! И в Бг, и в Румъния, че и в другите две държави има политици с такива симпатии - особено в първите две - където те са и на власт!