Демокрация ли - питайте българите

lazar vasilev @larryone.blog.bg 28 фев 2014 06:00
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
26
17780

    През последните дни,  депутатите елиминираха успешно над две хиляди години  демокрация и окончателно обезсмислиха ходенето на избори. Оказа се, че в България освен дето не е нужно да се явяваш на избори,  дори не ти трябва и един спечелен глас, за да зависи българският парламент от теб. Това постигна партията на Бареков купувайки трима не особено принципни нашенски депутати.
     Това не е чак толкова тревожно. Не за първи път българските депутати сменят партийната си принадлежност, водени от критерия - който даде повече. От тях вече никой, дори и най-големият наивник не очаква нещо принципно и положително. Както се казва- такива сме си ги избрали.
    Тревожно е обаче друго. Нито един от шефовете на най-големите парламентарни групи не се възмути от ставащото и не схвана, че това вече дори не е и имитация на демокрация. Борисов проникновено заяви, че явно у нас управлява този, който има пари (като че ли досега не го знаеше), а Станишев не намери нищо обезпокоително в ставащото. И двамата успешно демонстрираха абсолютна липса на връзка с реалността и пълна амнезия по въпроса що е това демокрация.
    Станишев обаче, има защо да се безпокои. До този момент, депутати от БСП не бяха напускали партията си за да се присъединят към друга формация. Явно и социалистите вече не са толкова "железни", колкото им се иска.
    Започвам обаче да се притеснявам, че е въпрос на време някой в парламента да му хрумне да внесе предложение за обявяване на българските депутати за "пожизнени" сенатори, а коалиционно избраният министър председател - за император, диктатор и слънце за нацията. И ще мине. Ако се аргументират с повече спестени пари от избори, ако обявят увеличение на пенсиите и минималната работна заплата с двайсетина лева, ако обещаят повече помощи за социално слабите, предложението ще вземе да мине.
    Защото нивото на българският избирател е такова, че хич не му пука за демокрация, морал и други имагинерни ценности - те не се ядат. С тях не можеш да си платиш сметката за чисто новия смартфон купен естествено на кредит, нито да се оправиш с енергото, ВИК и прочее монополисти.
   До къде само я докарахме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
dp преди 9 години
Е то в БГ сме имали само имитация на многопартийна система от 1989-а насам, нищонеочаквано и в сега ставащото. Просто са се забравили напълно и не се и опитватда имитират каквото и да е вече. В предните "партии" през 90-те слагаха агентиот контингент искрено мразещ комунизма за да звучат достоверно, сега и това не правят.Но същината е, че от 1944 насам в БГ властта е под контрола на КГБ мафията - и щеси остане докато им минава номерът с "избори" на които не допускат да има предложенизбор.
30
0
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
ТАМ Е РАБОТАТА, ЧЕ НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ НИ Е ПИТАЛ, НЕ НИ ПИТА, А И НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА НИ ПИТА !!!!
29
1
 
15
 
! Отговори
Прочети този постинг преди 9 години
ПОЛИТИЧЕСКА СМРАД ДО НЕБЕТО Удивително, как се запазват през годините, наложените стереотипи у българина! Описаните от Алеко Константинов типични недостатъци, се повтарят като щампа преди 9 септември 1944 г., след това, след 10 ноември 1989 г., та до днес. Продажността, хамелеонщината, келепирджилъка, усъвременен и преобразуван в далавера и източване на парични средства, чрез различни способи и прийоми, чудовищната корупция, националното предателство и безмерната наглост, са о
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гледаме по един позитивен начин на нещата, както съветваше Мадридския крадец;Ако не приемем това положение, с помощта на международната общност и старите демокрации, така ще бъдем демократизирани, че комунизмът отпреди 10.11 ще ни се види рай.Правилно ли съм разбрал?
27
2
 
0
 
! Отговори
Поначало преди 10 години
до "за протокола""Меритокрацийка", братчет.Но Понеже Чърчил е казал, че няма по-добро измислено от партийната демокрация, затова ние нямаме друг избор освен:-да влезем в някои от съществуващите партии БСП, ГЕРБ, ДПС, СДС......... и да намерим местенце от което да смучем кръвта на народа и ние;-да направим партия и да се явим на избори срещу червените пенсии и сини зомбита, герберските бандити, депесарския башибозук, сичкото *** и най-вече срещу ЦИК;-да си купим повече вазелин и да г
26
4
 
0
 
! Отговори
за протокола преди 10 години
До ПоначалоОБАЧЕ ДРУГО ПО- ДОБРРО НЕ Е ИЗМИСЛЕНО ОТ ЧОВЕКА!
25
1
 
13
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Манипулирането на общественото мнение е първата и най-важна грижа на Управляващата Класа по Света!!! Най-същественото е подменянето на важните теми эа обществото!!! Това става чреэ умишленото им омаловажаване!!!
24
13
 
14
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Демокрацията е способ на евреите да владеят света. Но ги огорчава че българите я харесват, - излиза че евреите правят кеф на българите! За такава обида те се гласят да се разкарат от България, и за да го зачукат на българите ще вземат *** и бежанците, а и турците. Българи, да н допуснем тази национална катастрофа!
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НАРОДЕ???не е от 24 години, от 600 години ви клатурят така
22
9
 
14
 
! Отговори
Диана преди 10 години
Авторът не е добре осведомен. Този , който напусна Коалиция за България не е член на БСП, а на някаква земедилска партия.
21
9
 
73
 
! Отговори
Поначало преди 10 години
Т.нар. демокрация е капан за наивници. Посредством тази система, хитрите, чрез манипулация на простите,управляват и умните. Не е нормално неграмотен *** рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.Изобщо говорим за т.нар. меритокрацияНужен е и
20
3
 
8
 
! Отговори
дълбок сън преди 10 години
Причината ти я е посочил,този,преди тебе,но ти може би си мислиш,че си извън нея.Така мислят всички малки причини,събрани,в голямата,наречена "народ".
19
2
 
30
 
! Отговори
dp преди 10 години
Депутатите са симптомът, не причната за болестта.Няма как да бъдат избрани "подходящи" депутати докато за избор биват предлаганивсе същите под все същия контрол вече 70 години, без изключения. *Това* е причината.
18
4
 
42
 
! Отговори
НАРОДЕ??? преди 10 години
От 24 години те клатурят по този начин,но ти все се влачиш с изплезен език и целуваш партийни ***,така,по "демократичному",което значи,по "малоумному".Ама не е луд оня дето *** баницата,а малоумния,които му го дава.Давай,*** "народе",задникът ти все още не е доразпран,но демокраДцията вече те снабдява с кохорти мюсулмани,които ще го доразпорят.
17
3
 
24
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
АКО ТЕЗИ ОТ БЗНС ГИ СМЯТАТЕ ЗА СЕРИОЗНИ ДЕПУТАТИ ОТ ГРУПАТА НА БСП,ЗНАЧИ НИЩО НЕ СТЕ НАУЧИЛИ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ! ЗАТОВА НА СТАНИШЕВ НЕ МУ ПУКА И СИ ГО МЕСТИ ОТ ЛЕВИЯ В ДЕСНИЯ КРАЧОЛ ! САМО ШУМ СЕ ВДИГА И СЕ ГОВОРИ В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО ЗА ДЕПУТАТИ ОТ БСП ,НАПУСНАЛИ ГРУПАТА !
16
3
 
46
 
! Отговори
край преди 10 години
100 депутати мажоритарно избрани в два тура - при такъв парламент България ще стане демократична парламентарна републрика. Депутаат ще значи много а не като сега партииен послушко мишкуваш дребни обществени поръчки.
15
1
 
81
 
! Отговори
Биба преди 10 години
Никаква полза нямаме от толкова много натискачи на копчета.И без това цялата работа в парламента я въртят около 50 души.Затова броят на народните представители,които представляват само и единствено себе си,трябва драстично да се намали в новия информационен век.
14
27
 
32
 
! Отговори
американецо преди 10 години
До автора - Така и не се разбира, какво ти е виновен Бойко? Да се поставят Бойко и Станишев под общ знаменател, както ти го правиш е някакъв подмолен комунистически подход!
13
10
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До анонименПълни глупости! Заеми са вземали дори и по време на робовладелческия строй! И е било особено популярно през средновековието!
12
9
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много ми е интересно, другарят станишев, роден и израснал в украйна, но защитил дипломна работа на тема 'ролята на съветската униформа за морала на армията' кого подкрепя - украинците или руснаците? то стана ясно, че за парламента и българите не му пука особено..