Украйна се нуждае от медиатори

силвия стефанова @sylviastefanova.blog.bg 14 апр 2014 10:09
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
0
843
Всички забравиха защо избухна кризата в Украйна, затова ситуацията се усложнява. Няма как да решиш проблем, който отказваш откровено да дефинираш. Това се отнася с еднаква сила за мъглявините в позициите и на новата власт в Украйна, и на Русия, САЩ и ЕС.
“Казусът” Украйна отключи много натрупани напрежения и противоречия в международните отношения. Те са сериозни. Тепърва ще предизвикват много дискусии, нови и прецизни договорености, вероятно промени в международното право и т.н.
Украйна изисква спешни мерки и яснота.
Ще бъде грешка, ако страните в конфликта (и особено големите геополитически играчи) продължат да смесват търканията и съперничествата помежду си със ситуацията в тази страна и с нейното бъдеще.
От това страда Украйна, страдат и нейните граждани.
Подобен подход няма да изчисти проблемите в тяхната широка геополитическа рамка, нито ще  стабилизира  страната. Той прави трудно решима създалата се ситуация и я превръща в омагьосан кръг.
Какво виждаме, когато надзърнем в това  огледало?
V Виждаме една Русия, която вероятно ще продължи да обвинява в нелегитимност новата украинска власт. V Анализатори, които ще подчертават, че в Донецк, примерно, Турчинов и Яценюк са изправени пред огледална ситуация на тази, която трябваше да решава Янукович в Киев.
V Лидери на Украйна, които  ще защитават евромайдана и ще обвиняват Москва в намеса и провокиране на сепаратистки бунтове, така, както руснаците обвиняваха Запада в подбудителство на киевските протести.
V ЕС, НАТО и САЩ, които наказват руските власти със санкции, заради присъединяването на Крим, без да отчитат, че борбата с тероризма, наркотрафика и разоръжаването се прави за бъдещето на човечеството, а не защото някой е послушно “момче”. V Руски политици, които  отговарят с контрасанкции и се оправдават с “прецедента” Косово.
V Европейски медии и политически фенове, които  разясняват, че това не е вярно и т.н…
Докато това се случва икономиките на ЕС, Русия и Украйна буксуват. Обезценяват се активи, сриват се търговски отношения, предприятия и проекти, а мирът в ключови региони изглежда поставен на карта.
Кому е нужно? Защо?
Време е страните в конфликта да изговорят истинските си позиции, национални интереси и цели. Ако са неспособни, поради една или друга причина да го направят, необходимо е да се сформира независима група от медиатори, която да структурира този диалог.
Кои са въпросите, които се премълчават?
Системна грешка е, че Украйна престана да говори за своето бъдеще. Никой не знае как нейните граждани си представят асоциирането към ЕС, нито каква ще е неговата социална цена. Ще има ли безработица, ще се закриват ли производства и предприятия? Искат ли новите власти да ги съхранят и как може да стане това? Готови ли са да преговарят за нови, по-добри параметри на споразумението за асоцииране с ЕС? Какви са те? Защо след като третират Москва като враг, искат от “врага си” да им продава евтина газ? На какъв тип партньорства са готови? Какви отношения ще поддържат с докорошните си съюзници? Готови ли са да търсят паралелни партньорства на Изток и на Запад? И т.н. В Украйна предстоят избори. Кога, ако не сега трябва да бъдат изговорени тези въпроси?
Русия прави системна грешка като говори за федерализация.Първо това е вътрешнополитически въпрос. Второ – изобщо не се изяснява защо и какви проблеми би решила една такава промяна. Поднесена по този дървен начин, идеята отблъсква и  изглежда лишена от градивен потенциал.
ЕС и САЩ правят системна грешка, защото изобщо не говорят за бъдещето на Украйна. Горещите картофи са хвърлени в полето на СБ и МВФ. И после какво? Ще се разпродават на безценица промишлени активи и суровини, ли? Ще има заеми и нови дъгове. Нима това е решение? Това ли е сближаването с европейските ценности? Никой не казва ще паднат ли визите за украинските граждани. Ще могат ли те да работят в ЕС, само с доклади на ЕК ли ще върви борбата с корупцията? Продължава ли ЕС да се противопоставя на възможностите за паралелно членство на Украйна и в други икономически съюзи?
Мълчание по трасето.
Необходимо е украинската криза да се разглежда и решава отделно от по-големите конфликти и проблеми, на които стана детонатор.
С мисъл и грижа за хората. Нали за това са политиците…
 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари