Как посланикът на САЩ помогна на американска компания да купи БТК на цена 4 пъти под пазарната ?http://alterinformation.wordpress.com

Николай Москов @nikikm.blog.bg 15 апр 2014 18:47
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
10
3098

Как посланикът на САЩ помогна на американска компания да купи БТК на цена 4 пъти под пазарната ?

Американския посланик Джеймс Пардю имаше основен принос за закупуването на телекома БТК на неизгодна цена от американската компания „Вива Венчърс“

original

Меглена Кунева и премиера Симеон Сакскобурготски на среща с американския посланик Джеймс Пардю. Не е изненадващо, че именно с партии от „Реформаторски Блок“ се оказаха обвързани като членове и симпатизанти много от „ранобудните студенти“. Това обяснява защо с радост приеха срещата с бившия американски посланик.

Тези дни бившия посланик Джеймс Пардю напомни за себе си след като той и действащият германски посланик – Матиас Хьопфнер отидоха на среща със студентите-окупатори в СУ.

Медийте, разбира се, не напомниха обаче защо българите нарекоха Джеймс Пардю „Пръдлюто“. Сега посолството се разграничи от визитата на бившия американски посланик при студентите. Марси Рийс, настоящия посланик на САЩ, заяви, че Пардю е кацнал в София, за да се срещне със студентите по свое собствено желание и посолството няма нищо общо с това. 

По времето, когато беше действащ посланик в България, Джеймс Пардю взе активно участие във финализиране на сделката за закупуването на БТК от американската „Вива Венчърс“ през 2004г. БТК беше продадена на неизгодно ниска цена за България. Според щатската инвестиционна банка „Сити Груп“ цената на телекомът е била 936млн. евро, а за 65% от него държавата е получила много по-малко от реалната му стойност – едва 200 млн.евро. Според докладът от 2004г. на „Сити Груп“ тези 65% би трябвало да бъдат продадени за не по-малко от 375млн.евро. В абсолютен разрез с данните на анализаторите, Пардю защитаваше пламенно американските купувачи:

Пардю заявяваше, че „Адвент“, собственикът на „Вива Венчърс“, е уважавана американска компания, дошла да инвестира у нас и е спечелила в открита и честна процедура.

„Ние изпълняваме нашата част от сделката и очакваме това и от приватизиращите органи в България“, коментираше тогава Пардю. Той дори се срещаше „на четири очи“ с премиера Симеон Сакскобурготски. Една от тези срещи беше на 27 април, 2003г., когато сделката за приватизацията на БТК беше зациклила за пореден път.

В крайна сметка, американците успяха да купят БТК на цена четири пъти под пазарната. Думите на тогавашния американски посланик, защитавайки сделката, въобще не бяха верни. Очевидно, сделката въобще не е изгодна, а дори самият търг далеч не беше „открит и честен“, както го описваше Джеймс Пардю. Още през 2002г. стана ясно, че телекомът въобще няма да бъде продаден на цена, отговаряща на националния ни интерес. Тогава специално заради американската „Вива Венчърс“ търгът беше удължен с 2 седмици, за да имат време американците да подадат документите си за участие.

Ролята на бившия посланик Пардю в закупуването на БТК на цена четири пъти по-ниска от пазарната й стойност доказва доколко той е „загрижен“ за България. Ето с този „загрижен“ човек „ранобудните студенти“ с гордост приеха да се срещнат.

 Сега, години по-късно, настоящия американски посланик лобираше открито за „Шеврон“ и убеждаваше българите колко е добре да се позволи добивът на шистов газ в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
от телекома преди 10 години
БТК имаше 4500 сгради в различните населени места и 24000 души персонал ,оборот около 1 милиард!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господин Москов,Дали сте учили в началното училище, че множествено число на медия е "медии", а не както сте написали във втория абзац на съчинението "МЕДИЙ". Никога множествено число не се образума с Й, а само с И.Благодарение на такива като Вас, болшинството от полуграмотните четящи и коментиращи използват подобен начин за образуване множествена число за доста думи.Иначе с написаното он Вас съм съгласен
8
8
 
17
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименКато е било толкова евтино - що някой от вас не отиде на търга и да беше спечелил с едни 1000 долара отгоре! Сега щеше да е "българска" и да си живеете живота с огромните печалби от нея! Все чужденците виновни, че са купили"евтино", но нито един българин не дава дори и толкова, колкото тези "гадни" чужденци - да не говорим за повече от тях! Това, вашето, си е чиста ксенофобия! Кучето сено не яде, но и на магарето не го дава! Така и вие. Но сте доволни на ниските цени на БТК, нали!
7
1
 
23
 
! Отговори
и ....и....и преди 10 години
Ама американците са *** на света. те са най- големите *** и ***. Ама нашите тикви няма да оврат.и за това само с братушките и германия.Нашите пенсионери няма пари за лекарства тия политеци маскари пратиха българската армия да защитава американските интереси и накрая ние бедните опростихме заемите на ирак за да властват честните американчета и зпълнени с човешки права. Само Батето Славков ги лекуваше и им казваше колко са елементарни.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колумбия е американски протекторат - многомилиардни инвестиции източват националните богатства на страната, "демокрация", "свобода на словото", наркомафия, партизанска война, бедност, безработица, гангстерска война. И всичко това при подкрепата на УСА. Венецуела е враг на Америка, национализирала е "инвеститорите", лоша пазарна икономика, тоталитаризъм, но има различни партии, а доходите на хората 14 пъти по-високи отколкото в Колумбия и 2 пъти отколкото в България. Та така.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С една дума---АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ--ето затова живеят добре--на чужд гръб.....
4
1
 
42
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Миглена Кунева която продаде не само БТК а и ТЕЦ -овете Марица изток на американците и с всичката си наглост отново иска да стане евродепутат.Това са тумори който трябва да се режат веднага братя Българи и Кунева и Бойко, Костов и Местан и Станишев и Първанов всички вън от изборите наядени прасета гладни отново за власт
3
2
 
38
 
! Отговори
гн Е преди 10 години
сега подготвят Украйна ,,,оказеа се че братушките са за предпочитане от колкото ''демокрацията';
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой не ни е дърсал тези 24 демокраДични години. Не ни са виновни нито чуждите посланици рекламни агенти на фирми и гей общества, нито чуждите инвеститори мошеници, дошли да грабнат евтиния, нито чуждите мисионери-консултанти с опит от Африка и Южна Америка, дошли да ни учат на пошлост и безмозъчност, НЕ, виновнисме си ние, с нашите управници, които с гореща обич избираме, за да ги направим още по-богати, докато броим жълтите стотинки и поредно се вайакаме.
1
1
 
41
 
! Отговори
ууу преди 10 години
заради такива посланици АМЕРИКА ще е като фоерверк