С Резолюция 1990 от 2014 Парламентарната асамблея на съвета на Европа захвърли Русия в кошчето !

Петър Петров @andreshko.blog.bg 16 апр 2014 09:56
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
2
1152

Резолюция 1990 (2014) Преразглеждане по същество на ратифицираните пълномощия на руската делегация

 
 
 
 
            Парламентарната Асамблея,
 
1.На 21 март 2014, в Парламентарната Асамблея бяха внесени два проекта свързани с вече ратифицираните пълномощия на руската делегация. Първото подписано от 74 членове, призовава преразглеждането, на основа на чл.9.1 от Правилника за процедурите на Асамблеята, на ратифицираните пълномощия на руската делегация на съществени основания (Док. 13457). Осъждайки “без колебание нарушението на териториалната цялост и суверенитета на Украйна от въоръжените сили на Руската федерация в началото на март 2014г.” и изразявайки своята “най-сериозна тревога, че членовете на Горната Камара на Руския парламент единодушно предварително са разрешили провеждането на такава акция”, подписалите са изразили своето убеждение, че е имало “сериозно нарушение на принципите на Съвета на Европа залегнали в чл.3 и в преамбюла на неговия статут.

2. Вторият проект за суспендиране на правото на глас на руската делегация (Чл.9 от Правилника на Асамблеята), (Док. 13459) е подписан от 53-ма членове. По-специално, подписалите изразяват сериозна тревога относно “постоянния отказ на Руската федерация да спазва своите задължения и поети ангажименти”, демонстрирани чрез “действията на руските военни сили на Кримския полуостров, както и експлицитната заплаха с военни действия на останалата територия на Украйна.” Освен това те подчертават, че “използването на въоръжени сили на територията на Украйна беше разрешено от Федералния Съвет на Русия на 1 март 2014г.”
 
3. Асамблеята разглежда действията на Руската федерация водещи до анексирането на Крим и в частност военната окупация на украински територии и заплахата с използване на военна сила, признаването на резултатите от незаконния т.нар. референдум и последващото анексиране на Крим към Руската Федерация, като представляващи- извън всяко съмнение, тежко нарушение на международното право, включително на Хартата на ООН и Заключителния акт от Хелзинки на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (ОССЕ). Провеждането на военна операция от Русия беше в нарушение на меморандума подписан между Русия, САЩ и Обединеното Кралство, и Украйна, Беларус и Казахстан през 1994г. ,което подрива доверието и в другите международни инструменти, в частност споразуменията за разоръжаване и за неразпространение на ядрени оръжия.
 
4. Тези действия са също така в ярко противоречие със Статута на Съвета на Европа, в частност с неговия преамбюл и задълженията произтичащи от чл.3, както и с ангажиментите поети от Руската Федерация при приемането и, които се съдържат в Становището на Асамблеята №193 (1996)
 
5. Асамблеята изразява съжаление, че Руската Федерация упорито отхвърля дипломатическите усилия на международната общност имащи за цел деескалация на ситуацията, чрез отхвърляне на предложенията за международно посредничество и за създаване на международна наблюдателна мисия в Крим, отхвърляйки влизането в пряк диалог с властите в Украйна, избирайки да не се възползва от международните механизми, включително тези с които разполага Съветът на Европа, за мирно разрешаване на конфликта.
 
6. Асамблеята е убедена, че чрез нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Русия създаде заплаха за стабилността и мира в Европа. Анексирането на Крим и стъпките довели до това, създаде тенденция, която сега се следва и от други части на Украйна, демонстрирано от развитието в Донецк, Харков и Луганск, от началото на седмицата.
 
7. Асамблеята е особено разтревожена от позицията заета от членовете на двете камари на Руския Парламент - на различни фази на процеса на анексиране, включително единодушието в Съвета на Федерацията за разрешаване на използването на военна сила в Украйна, одобряването на конституционните поправки позволяващи анексирането на Крим и ратифицирането на незаконния договор за обединение.  
 
8. Асамблеята изразява съжаление, че доклади за твърдения и недоказани нарушения срещу руско-говорящото малцинство и безпочвените обвинения за крайнодесния характер на властите в Киев, бяха използвани за политически цели от много висши служители и членове ва парламента в Руската Федерация, при техни публични изказвания.

9. Асамблеята е дълбоко загрижена от състоянието на свободата на медиите и свободата на изразяване в Русия и по-специално от пристрастното отразяване на събитията в Украйна и дори манипулации, които много допринесоха за междуетническата нестабилност в страната, както и до подтискането на обществените дебати и на всяка критика. Смачкването на независимите медии, включително он-лайн медиите и на журналистите е твърде тревожно.
 
10.Асамблеята е дълбоко загрижена от продължаващия отказ на Руската Федерация да приложи Резолюции 1633(2008), 1647(2009) и 1683(2009) за последствията от войната между Грузия и Русия, окупацията на грузинските провинции Абхазия и Южна Осетия от руски войски и отказът на Руската Федерация да разреши наблюдатели на Европейския съюз и да преустанови етническото прочистване.
 
 
11. Настоящата ситуация на малцинтствата в Крим и по точно на кримските татари и украинци, предизвиква най-голяма тревога. Асамблеята призовава Русия, която незаконно контролира тези територии, да осигури ненарушаването на техните права.
 
12. Асамблеята изразява своята тревога по отношение на намеренията на руските власти в светлината на постоянното и забележимо струпване на руските военни части по протежение на границата с Украйна. Освен това тя огласява своята тревога от публичните изявления правени от руски представители по отношение на ситуацията с руските малцинства в редица страни-членки на Съвета на Европа, което в настоящия контекст поражда разбираеми страхове в засегнатите страни.
 
13. Асамблеята категорично осъжда нарушението на украинския суверенитет и териториална цялост от Руската Федерация и разглежда това флагрантно нарушение от една страна-членка на нейните задължения и ангажименти като изискващо даването на силен сигнал на неодобрение.
 
14. Независимо от това, Асамблеята вярва, че политическият диалог трябва да остане най-предпочитаният път за намиране на компромис и не трябва да има връщане към практиките от Студената война. Анулирането на пълномощията на руската делегация би направило този диалог невъзможен, докато Асамблеята представлява добра платформа за запазване на руската делегация отговорна спрямо ценностите и принципите на Съвета на Европа. Парламентарната Асамблея има силата и възможността в тази истинска криза за се изправи лице в лице с една от своите страни-членки – Руската Федерация – с въпроси и с факти и да изисква отговори и отговорност.
 
 
15. В заключение, за да отбележи осъждането и неодобрението си на действията на Руската Федерация по отношение на Украйна,

Асамблеята реши за прекъсне упражняването на следните права на делегацията на Руската Федерация до края на годишната сесията 2014г. :

 
 15.1. Право на глас 
 
15.2.Право на представителство в Бюрото на Асамблеята, Президентската комисия и Постоянната комисия.

15.3. Право на участие в мисии за наблюдение на избори
  
16. Асамблеята си запазва правото да анулира пълномощията на руската делегация ако Руската Федерация не деескалира ситуацията и не отмени анексирането на Крим.
 
17.Асамблеята призовава Комисията по мониторинг, да обсъди създаването на разследваща под-комисия имаща за цел проучване и мониторинг на развитията свързани с конфликта от август 2013г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
ПедеРасмусен преди 9 години
За Веско:Забравиха. И за Косово да споменат забравиха.
1
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Първи :)Само исках да попитам, нещо за Северен Кипър не споменаха ли на Асамблеята?