Плътна мъгла за спекулантите на БФБ

Явор Спасов @yavorspasov.blog.bg 24 юли 2014 10:06
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
1
2661

Денят на очакваната оставка на Пламен Орешарски не беше повод за борсови спекулации на БФБ. Няколко сделки, вероятно на институционални инвеститори, нарушиха дрямката на спекулантите. Бяха сключени пакетни сделки с 50 000 и 30 000 акции на Химимпорт на 1.860 лв, 10 000 акции на Монбат на 8.500 лв. и 3 000 Холдинг Варна на 16.500 лв. Извън тези близо 300 хил. лв, оборот до 15:00 ч. едва премина 100 хил. лв. 

Ниската активност на БФБ се дължи на мъглата, в която се намират спекуланти и инвеститори. Предстоят редица значими събития, преди които очевидно почти никой няма идея за търговия. Такива събития са предстоящото назначаване на служебен кабинет, провеждане на парламентарни избори и развитие на ситуацията около КТБ. 

В такива моменти полезен ориентир за намерението на пазара е техническият анализ. Според моето тълкуване на техническата картина, условия за започване на нов възходящ тренд би създало движение на СОФИКС около текущите нива, но не под 500 пункта. Евентуален ръст в близките седмици и месеци над 565 ще потвърди образуването на пазарно дъно и ще вдъхнови биковете за ново рали към 620 и следваща цел - 800 пункта. Предстои да разберем, дали август за пореден път ще се утвърди като един от най-бичите месеци за БФБ. 

Спад под 500 пункта за СОФИКС бих тълкувал като прерастване на лошото настроение в отчаяние, което вероятно ще предизвика нова вълна на разпродажби към 460 пункта. Дългосрочната техническата картина на пазара не предполага спад под 400 пункта. 

 

 

Паниката в банковия сектор, която беляза месец юни и достигна връхната си точка във втората му половина, доведе до сериозен отлив на спестявания от системата. През юни домакинствата са изтеглили общо 478 млн. лв. от сметките си, а предприятията (нефинансови и финансови) – общо 565 млн. лв. В крайна сметка в резултат на банковата паника през юни спестяванията на фирмите и домакинствата намаляха с общо 1 млрд. лв. до 57 млрд. лв. 

През първата половина на годината населението спестява 878 млн. лв. по изчисления от данните на Българска народна банка. Само през май депозитите на домакинствата се увеличиха със 138 млн лв. 

Възможно е през юли спестяванията в банковата система да спаднат още. Въпреки че обстановката в сектора до известна степен се нормализира, предстоят няколко месеца на политическа несигурност, която може да се отрази на склонността към спестяване и на икономическата активност на предприятията и домакинствата. 

В края на юни държавният дълг на България достигна 8.1 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите. Така само за месец държавата е задлъжняла с нови 489.2 млн. евро или с близо 1 млрд. лева. 

Основна причина за повишението на дълга е извънредната емисия на 30-и юни на петмесечни облигации за 1.2 млрд. лева за осигуряване на буфер за обезпечаване на безусловна подкрепа за ликвидността в българската банкова система. 

Вътрешните задължения през юни са в размер на 4.1 млрд. евро и нарастват с 14%, докато външните намаляват с 0.2%, до 3.99 млрд. евро. Делът на държавния дълг възлиза на 19.7% от  брутния вътрешен продукт на страната. Плащанията по задълженията са на стойност 378.5 млн. лева само през юни. 

Проблемите в енергетиката и еврофондовете ще са първите задачи, с които ще се захване служебният кабинет, обяви президентът Росен Плевнелиев. Конкретните приоритети на временните министри ще станат ясни на 5 август - ден преди разпускането на парламента. "Към момента работя усилено по задачите. Екипите са на линия. Гарантирам, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата", каза още Плевнелиев. И подчерта, че министрите трябва да се заемат с промяна в подхода в сектор "Енергетика", при дългосрочното планиране и в още няколко сектора, които не търпели отлагане. "Служебното правителство ще подготви реформите в тях", обясни още президентът. 

Държавните компании „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ спряха складирането на природен газ в единственото за страната хранилище „Чирен“. Това показва отчет на оператора. Макар че остава в сила заплахата от блокиране на доставките от „Газпром“ през Украйна за България, запасяването е прекратено на 1 юли т.г. 

В момента в „Чирен“ има 391 млн. куб. м газ при капацитет 550 млн. куб. м. Спирането е по технически причини, обясни източник от „Булгаргаз“. Операторът „Булгартрансгаз“ информирал, че трябва да извърши проверка на газопроводи с т.нар. интелигентни бутала - уреди за инспекция с форма на торпедо, които се пускат в тръбите. От газовата компания отричат, че запасяването е прекратено по финансови причини. 

Заради украинската криза запасът в „Чирен“ в момента е най-големият през последните три години за съответната седмица на юли. По това време през 2012 г. в склада е имало 355 млн. куб. м, а през м.г. - 249 млн. куб. м. 

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти и не отговаря на правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Авторът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа. Възможно е авторът да търгува или да притежава акции от дружества, споменати в анализа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Авторе, благодаря за информацията. Корабът потъва нормално.