Еврокомисията: Всеки българин с 1,4 мобилни телефона

Българите плащат по-скъпо от средното в Евросъюза
25 май 2010 16:11,
67
Еврокомисията: Всеки българин с 1,4 мобилни телефона
Снимка: Булфото

Броят на българите с по два и повече мобилни телефони непрекъснато расте, като днес на всеки, включително на новородените, се падат средно по 1,4 мобилни телефона. Данните са от 15-ия годишен доклад на Европейската комисия за за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения.
 
Въпреки това българите плащат по-скъпо, за да разговарят по тях, заради по-високите такси за свързване, които мобилните оператори у нас начисляват на клиентите при повикване на абонат на друг оператор или при разговори от мобилен към стационарен номер и обратно.

Брюксел неколкократно призовава правителството да поиска от мобилните оператори да ги намалят, но въпреки това те продължават да са по-високи от средните в ЕС.

Като проблем у нас се отбелязва и преносимостта на номерата при стационарните телефони, която е едва около 10 на сто. Заради това София получи официална забележка от Еврокомисията на 5 май.

94 на сто от абонатите на фиксираните мрежи продължават да са закрепостени към Vivacom, което според Брюксел изкривява пазара.

България остава на опашката в общността по разпространение на скоростен интернет с едва 13 на сто покритие на страната към януари.

Докладът коментира ситуацията като изненадваща предвид факта, че над 550 фирми у нас предлагат интернет.

В ЕС вече всеки четвърти разполага с високоскоростна връзка. Дания и Холандия дори са лидери в света с близо 40% от населението, използващо този вид комуникация.

Цените на бързата връзка също са спаднали със 7% за година, като сега средната цена на минута разговор е 13 цента. През последната година в ЕС се е удвоил достъпът до интернет чрез мобилна връзка в ЕС – 5,2%.

Лидери в мобилния интернет са Финландия, Португалия и Австрия, където услугата ползват над 15 на сто от абонатите.

Малта остава най-скъпата държава по отношение на цените на мобилните разговори - 24 евроцента на минута. Най-евтино говорят в Латвия - 4 цента на минута.

Кризата е причина телекомпазарът в Европа да е приключил 2009 година с нулев растеж, но и без загуби, на фона на 4,2% икономически спад в ЕС, заключава Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
andi преди 13 години
Taksite za mobilnite telefoni v BG naistina sa naduti.Jiveq v Avstriq,tuka ima neveroqtni oferti,po-dolu nqkoy gi be6e napisal,i az moga da podvirdq,4e tova e istina.Koyto ne vqrva moje da pogledne tuk.orange.at,ili t-mobile.at
60
0
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 13 години
През 1996 -7 година работех в Канада. Един от операторите взимаше 11 цента за минута, като най-ниската часова ставка беше 5,60 канадски долара / час. Това значи, че едно момиче без каквато и да е квалификация, което подрежда ябълки и домати в супера може да говори 55 ! минути с едночасовото си заплащане...
59
0
 
8
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 13 години
Мтел от самото си създаване си беше мутрофирма. Тази фирма трябва да се закрие!!! Служебно, от Съда!!! Тази формация краде от парите на народа, за кефа на няколко австрийци!
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
немога да разбера каква е тази подигравка да подпишеш договор за 2 години с някой наш мобилен оператор и да ти подхвърлят някакъв телефон, които освен да ловиш жаби вечерта с него за друго не става и навсичкото отгоре да ти искат 10 или 20 лева за него. Да не говорим за цените на разговорите, автоматичното едностранно преподписване на договори.
57
0
 
17
 
! Отговори
X преди 13 години
У нас цените на мобилните услуги са ИЗРОДСКИ ненормално високи.Алчните оператори да се затикнат дано , ***.
56
0
 
9
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
ако 60%от приходите на мобилните оператори отива в държавата аз ще се обеся пред централата на някой мобилен оператор....
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мамка им долна и монополисти, в никоя друга нормална държава не се плаща толкова много за телефон, както в България, и в Сърбия и в Албания говорят по-евтино, тук още говорим по мобифони, безкрупулни кръвопийци
54
0
 
2
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Имат предвид, че ползващите стационарни телефони са почти към викаком. Т.е като имаш домашен телефон той е към вива-та. Не е към друг оператор - мтел, орбител или другите фирми, дето сега се мъчат да предоставят телефони с нета.
53
1
 
6
 
! Отговори
ЩИРЛИЦ преди 13 години
До ТРЪН. ЛИЛИ ИВАНОВА има една песен НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ ПРИЯТЕЛЮ. В тази "държава" не всички са крадци. ТРЪНЕ.
52
4
 
1
 
! Отговори
hmа преди 13 години
Абе кво плюете мобилните оператори, те под чие разпореждане са някой знае ли ?А случайно да знаете че над 60% от приходите отиват в държавната касичка???? КРС е инструментът с който се прибират тези пари. Така че се сърдете на управляващите. Мобилният пазар е на стойност на 3,5 милиарда годишно в БГ и този пазар снася като златна кокошка на държавата, е та кой убива златните кокошки се пита в задачата???
51
0
 
3
 
! Отговори
123456 преди 13 години
Прати линка да го видим този договор, че малко ме съмнява.
50
0
 
8
 
! Отговори
555 преди 13 години
И в тази статия виждам нещо, за което не съм съгласен и това е за стационарните телефони и за преносимостта на номерата им.Какво значи закрепостени към Виваком? Точно при тях след изтичане на първоначалния договор, той става безсрочен и се прекратява с 30 дни предизвестие, това е условието, който иска да си го спре - да го прави! За преносимостта на номера се издава сертификат на титуляра, който е валиден също 30 дни. После му мислете!Но онази реклама с обвързването за цял живот си е верна :))
49
0
 
7
 
! Отговори
555 преди 13 години
Какво коментирате Стандарт, не се ли сещате на кой мобилен оператор служи?Само преди няколко дни четох разни абсолютни небивалици по адрес на други оператори, в това число и БТК!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
49, че ти какво очакваш. Та тези комиси с многоброен състав и автопарк са създадени точно за това да узаконяват бандитско високите цени на ток, парно, вода ,телефони и т.н. Това е България бе човек, страната с неограничените наглости на бизнес и политици.
47
0
 
2
 
! Отговори
шул преди 13 години
пич, съглсен съм, че не навсякъде в Бг е бърз нета, но е бърз в по-голямата част от страната. А тия 13% не знам на какво покритие ги мерят, но ми се струва че го правят на база територия а не на база население. И в областните градове и в столицата нета почти във всеки случай е бърз. А на запад имат широколентов достъп, ама със средновеквони скорости, за АДСЛ видях да се споменава
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до пифв кой брой на стндарт е тая статия. В България са най-скъпи телефонните услуги, това го знае всеки който е напускал страната, няма нужда от платени статий да ни убеждават че в момента е тъмна нощ. Но в другите държави си нямат такива комисии и комисиики като нашите които уж защитават интереса на потребителя а то е точно обратно и резултата е на лице без да четем статии.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скоро цялото семейство се отказахме от услугите на 2 от мобилните оператори!!!Не смятайте нашите карти!Това чудо с автоматично преподписаните договори къде по света го има??? Нали това е по двустранно съгласие? Как така ще си слагат моя подпис без аз да знам дори?Е това ако не е узаконен бандитизъм!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кои сте вие? 3 квартала в София? Това ли е цяла България? :)
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България остава на опашката в общността по разпространение на скоростен интернет с едва 13 на сто покритие на страната към януари. ???? КВОООООБЪЛГАРИЯ Е В ТОП 5 в Европа по бърз интернет!!!! Ние сме само зад Скандинавците и може би зад Румъния и пред всичко останали!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че тая комисия, да не ни е помислила за Македония пак.