Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Моше преди 11 години
ТОВА СА МАСОНСКИ САЛТАНАТИ НА ГЪРБА НА ТЪПИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ !ОТ МНОГО ВЕКОВЕ НАСАМ ЦАРУВАЩИТЕ СА ТЪРСИЛИ ОДОБРЕНИЕТО НА ПАПИТЕ И СЪОТВЕТНО СА ГИ ДАРЯВАЛИ ЗА ТОВА. ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ПАК ВИЕ ЗАГУБЕНЯЦИТЕ СТЕ СИ ИЗБРАЛИ ПРЕЗИДЕНТ ???
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ли се е забавлявал Бенедикт XVI-ти! Не разбрах, защо ни са му подарили две яйца...
224
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано остане жизнено пространство и за хората във ватикана, след като инсталират яйцето...
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано е така. Но по - ще съм дволен ако е Спароток.
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видях "яйцето " на една картинка. Сетих се за Радичкова история. А може би това не е яйце, а символът на мъдростта и връзката с Космоса - третото око, имащо форма на шишарка.Не че си нямат този символ във Ватикана, даже папата го има на "гегата ", която държи.Не разбирам символиката на това грандоманско яйце, демонстрирано на всемира. Явно, посветените го знаят. Може би вътре е архивът на Плевнелиев от времето на комсомолската му работа.
221
9
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Точно подкрепата на Йоан Павел за бунтуващата се срещу руската окупация и болшевизъм Полша беше повода руснаците, да се опитат да го убият, използвайки ДС и Агджа. Факт е, че Антонов е умрял в СТРАШНИ мъки, заради греха си.
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миро Найденов да обясни какви ги държи при папата-какво общо има земеделският министър с Кирил и Методий? Не, че се изненадвам, но може да го е снесъл той. Все пак е едно доказателство, че има нещо снесено, а не само насрано.
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако яйцето е паче, папата може да се насади на паче яйце.Може да е запъртък.Да видим какво ще се излюпи , когато папата го измъти.Вътре може да е скрит Божидар Димитров, например.
218
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със свои пари ли го дари папата, Роска? Да не би да продаде някой имот в Халкидиката или Черно море?
217
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Towa mu e rabotaта глупче , да ходи по света и да представлява България , най-после един грамотник , който да не срича само на руски , а да може и на 4 очи да си говори другите лидери , че вчера като го гледах ББ как за най-малкото вика превоадча.
216
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хайде пруибери се малко в страната, в която си избран де
215
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде стига си се разхождал с държавни пари бе
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е с нашите данъци, еегати
213
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 11 години
до 238В грешка си Говедарине,подарил му е яйце,щото и двамта обичат да лижат яйца,хаха!Ама простено ти е,все пак си само един *** говедарин,като всички в ГЕРБ,хахаС други думи ите са от компанията на СерГея,хаха
212
0
 
19
 
! Отговори
?? преди 11 години
"Папата е впечатлен от икономическата стабилност на България"Къде е тази икономическа стабилност не видях.65 евро пенсия и 300 евро заплати.Реалност- мизерия и бездушие от страна на управляващите.
211
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега видях шб***ното яйце... WTF!!?!??!!
210
0
 
10
 
! Отговори
Смърф преди 11 години
На снимката:Мръсен фашист до мръсен платен комсомолски секретар,привърженици на най-долната чума,убила милиони хора по света...Сега преоблечени като демократи...Пфу,гнус....
209
0
 
9
 
! Отговори
Бог до 240 преди 11 години
Може би и кратката екскурзиика на Плевела във Ватикана, където съм сигурен, че цените са народни ги е плащал спонсор. Може би и горивото на частния самолет на президенто?И бил "запознат" с какво си запознат, бе. То и аз във форума мога да се напиша "Бог", ама това не значи че съм. Нали?
208
10
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
До всички разтревожени данъкоплатци - яйцето не е плащано от държавата, дарено е. Вече е друг въпроса от кого е дарено и с чии усилия и пари е направено, но на вас които тук плюете това яйце не ви е струвало и стотинка.
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Марси Райс е новият посланик на САЩ в България, съобщи президентът Барак Обама в официално изявление, качено на сайта на Белия дом."тоя път ще си има шефка, не шеф