Чобанов се опълчи на президента за външните заеми

"Служебният кабинет ще работи три месеца, а процедурата е дълга"
Обновена: 24 юли 2014 19:52 | 24 юли 2014 19:31,
28
Чобанов се опълчи на президента за външните заеми

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов показа несъгласие с искането на президента да се дадат допълнителни правомощия на служебното правителство да тегли външни заеми. Пред bTV той припомни, че временният кабинет ще работи три месеца, а процедурата е дълга. Освен това пазарите не работели през август.

Още по темата

В същото време според Чобанов институции като МВФ предпочитали да сключват споразумения с правителства, които са парламентарно подкрепени. „Тези пари не идват даром, те идват заедно с конкретни промени в законодателството”, каза министърът в оставката.

По-рано днес след консултации с партиите президентът поиска от парламента да даде допълнителни права на служебното правителство, за да може да сключва договори и споразумения с чужди държави и международни организации и финансови институции за теглене на външни заеми.

Актуализацията на бюджета не е задължителна, но е желателна, се разбра още от думите на Петър Чобанов. По думите му рискът в приходната част е около 500 млн. лева, а буферът, който може да се създаде чрез оптимизиране на разходите е в същия размер. Чобанов, обаче напомни, че „това, което ни очаква, са допълнителни месеци на несигурност”, докато няма работещ парламент.

Министърът в оставка коментира и проблемите около КТБ. Той отново повтори, че участието на оманския държавен инвестиционен фонд в оздравяването на банката е възможен вариант. Чобанов обясни, че оманците искат да защитят инвестицията си, защото отговарят пред своя парламент за това, че са допуснали да бъдат застрашени държавни средства. По думите на финансист №1, те са готови да привлекат и допълнителни инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kой иска да открадне Оманските инвестиции? Добър въпрос, след като се знае кой ще разпродава активите на КТБ е лесно да се досетиш кой ще ги купи и на каква цена. А -по висока; Б-по ниска.
19
14
 
50
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Още дошли, не дошли на власт ГЕРБаджии "заръчаха" на *** да иска актуализация и то с 5 милиардааааа! Нали се дуехте против това бе, "патриоти"! И отново оправданията в пространството, че видите ли, държавата опоскана - пълни глупости! Фискалният резерв набъбна през тази година и е почти 9 милиарда. Защо ви са тези милиарди, бе, маскари!
18
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ognyanz Имах уважение към Тренчев , само че напоследък нещо си промених мнението .Общо взето само стоят с другия на държавната ясла , и където има лапачка , и те там .Една година не ги чух ама никъде , когато хората бяха излезли на улицата.Сега изведнъж се появяват с пълна сила Не им вярвам на синдикатите
17
12
 
34
 
! Отговори
ebb преди 9 години
До Анонимен правилният въпрос: кой иска да открадне Оманските инвестиции .а)бсп-10 т,б)дпс 10 т. ,в)и двете заедно 20 т.
16
10
 
39
 
! Отговори
ohara преди 9 години
До Анонименnama kakvo da me uchudi sled kato prostiq pogarnikar beshe premier to mu beshe za 1 i za posleden pat
15
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ си е много добре.просто мустакатия селянин я е превърнал в заимо-спомагателна каса.Вложителите наливат а той изкупи половин България.Ако нормална банка може да бъде измамена от кредитополучател то Цецковата НЕ МОЖЕ щототой сам си тегли кредитите и ги инвестира.Въпроса е КОЛКО СА МУ ДОБРИ инвестициите.Лично аз мисля че са му добри.Просто се скара с неподходящият човек.Всичко е толкова ОЧЕВАДНО!!Какво изобщо я съвчете тази тема не разбирам......
14
17
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От както Боко-тиквата се появи на политическта сцена започнах да се интересувам от политика.Причината е че органически не понасям такъв *** да Оправя страната.Но вече ми писна.Народа в тази страна е уникално ***.Не е Тиквата виновен!!!Тикви има навсякъде по света но никой не ги избира за премиери.Държавата ще се разпадне а аз напускам *** ПРЕВАНТИВНО.На *** човек разум НЯМА как да ''налееш''.
13
17
 
53
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 16: Ако Дянков ти се вижда самото съвършенство, значи недоразумението си е твое. Бог да пази България от финансови министри като него. Спомням си едно интервю с Константин Тренчев, в което той каза "Вярвам, че Дянков е оставил пълен погром". А за Чобанов не съм чул да е казал нещо негативно. Поне Тренчев не може да го обвинят че е политически спекулант или че симпатизира на БСП или ДПС.
12
11
 
37
 
! Отговори
Румен ПеткоФ преди 9 години
Аааааааааа,тези тарамбуки Оманците са наши хора.Нали те направиха пистата за формула 1 у БГ!
11
9
 
55
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Нашите неолиберални зомбита искат да ви закопат със заеми , стойте си в забвение !
10
9
 
41
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Не знам вече дали е и държавна?Доколкото чух са купили най скъпия реактор за 7 блок , и са заложили 5и 6 реактор като гаранция
9
44
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това недоразумение да изчезва , ама по най бързия начин.Дянков е самото "съвършенство" , пред тоя
8
17
 
43
 
! Отговори
Чобанов преди 9 години
Вервайте ми братя!!! Аз нищо не знам бре!!! Зам. министър съм ама нищо не знам! Хал-хабер си нямам за сделки, задкулисие, Пеевски, обществени поръчки/елее пък в БДЖ/. Нищо не съм чул!!! Ама мога да жонглирам с цифри пък!!! А те ме послушали, а сте повярвали, че хладилника ви е пълен!! То всъщност го е хванала "бялата смърт" ама тое=ва е друга тема........
7
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оманците се крият зад разни офшорки.
6
38
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Чобанов всеки овчар може да стане финансов министър на България.
5
22
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах го този. Абсолютни глупости говори. Държавата не трябвала да се намесва пряко в работата на държавни предприятия. Дори каза, че проекта за 7ми блок на АЕЦ Козлодуй било ЧАСТНА инициатива и държавата нямала пряко отношение. Само за сведение на другаря БИВШ финансов министър ще кажа, че до днешна дата АЕЦ Козлодуй все още е държавно предприятие от национално значение. Държавата има пряка ръководна роля във всичките му дейности. Инвестиции, модернизации, ръководство и тн! Разбра ли ме, чобан
4
23
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кажи ми бре, Чобанов, какво сме виновни ние българите, че Господ те е наказал???? И що на нас си го изкарваш???
3
25
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо ямболското *** се е взело на сериозно - така е като чобани се занимават с финансии!
2
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Замяна на дълг срещу собственост е най-евтиното решение за КТБ и вложителите стават собственици на банката и ако банката почне да печели, си връщат парите и печалба.
1
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Османците рискуват да загубят още повече пари, защото КТБ е бездънна каца.