Кристалина Георгиева: Не връщайте и 1 ? в бюджета на ЕС

"Трябва формите за кандидатстване за европари да са по-достъпни"
Обновена: 25 окт 2014 21:47 | 25 окт 2014 18:55,
58
Кристалина Георгиева: Не връщайте и 1 ? в бюджета на ЕС
Снимка: Bulgaria On Air

Грехота е България да губи евросредства. Не трябва да връщаме и едно евро в евробюджета. Това обяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в предаването „Брюксел” 1 на телевизия Bulgaria On Air. Тя беше избрана за зам.-председател на новата Европейската комисия и за комисар по бюджет и човешки ресурси на ЕС.

Още по темата
Георгиева даде и друг съвет на България – да направи европейските пари достъпни за малките фирми и фермери. „Още чувам в България, че формите за кандидатстване по европроекти са толкова сложни. Хората се отказват и това трябва да го променим”, каза още еврокомисарят. Тя припомни, че страната ни е най-големият нетен бенефициент на средства от ЕС – имаме 32 млрд. лв. за усвояване през следващите 7 години.

Според Кристалина Георгиева неусвояването на европари може да се преодолее чрез електронното правителство. Крайно време е някое правителство, дано да е следващото, да запретне ръкави и да го направи”, каза още българският еврокомисар.

Тя посъветва и институциите у нас да се откажат от подхода „моето си е мое” и по-често да се прехвърлят европари от едно ведомство към друго, когато стане ясно, че няма как да бъдат усвоени.

Европейската комисия е изправена пред трудна задача – с по-малко пари да постигне по-големи резултати, стана ясно още от думите на Кристалина Георгиева. „Няма да ни е никак леко – с по затегнат евробюджет да постигнем повече”, каза тя. Една от целите й ще е по-бързо и гъвкаво да се преориентират пари и човешки ресурси, за да се изпълняват по-гъвкаво приоритетите на деня.

Според Кристалина Георгиева бюджетната дисциплина не трябва да е за сметка на икономическия растеж. „Ако няма бюджетна дисциплина, рискуваме стабилността на нашата икономика и ресурсите, които съществуват. Ако само затягаме дисциплината и сметките и не мислим за растежа, то ще се окаже, че работните места се намаляват и не можем да излезем от кризата”, каза още еврокомисарят по бюджета.

Повече на www.bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много гнусно това недоразумение! Кой плащаше толкова години да бъде номер 1 в класациите? Будата, кой друг. А тя е продавала България от 1996 по време но приватизацията така, че нищо да не остане у нас като икономика!
42
0
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
Ами щом клякаш
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
gas pusna de lio Prdla fon der Gusestein
40
0
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
A kakto se vijda, naroda dori nqma i vizualno vpechatlenie, 4e sredstva se otpuskat na bulgariq. Otpuskat se da, no ne stigat do horata! :D :D :D Nz kakva e prichinata 8 miliona da klqkat na 200 choveka. Prosto.. strah li vi e kakvo?
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
големи съвети, големи напъни да се отчете кристална рижа и кристална любов към родината. Но си дойде часът, когато вече неудържимо искаме да станем като в гърция . Щото да прихванем от тях ткак и какво плащат на ес, та сега при бедственото наводнение плюс земетресение в един и същи ден властта има готовност и обещава да покрие веднага разходите по щетите на населението. А при нас бедстващите са си още яко бедстващи, половин година след потопите. А навън е зима. Не сме Африка. Или сме?
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еи криси я вземете се стягайте и не се е* с българския народ ,евро мевро да сме връщали !!!!!!!!!!!! то някой дава ли ни че да връщаме ?
37
0
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Nqma da se vurne nito edno zashtoto:Ili sredstava shte budat spreni - nqma normalna organizaciq, koqto da gi dade na kradci;Ili sredstvata shte budat otkradnati :D :D :DVaobshtee... divata indiq
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая крадлива *** да си ходи в Щатите, където я обучиха и да се откаже от 19 000 евро заплата / без надбавките и режийните /, които получава за да обикаля нон-стоп Европа и да дрънка глупости...щото никва друга работа и за 20 лева не е свършила за последните 3-4 години....Щот се напълни Европа с умници като нея и Барозу, затва сме я докарали до това дередже....Па ние хеле сме направо пример за подражание в Унията.....
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе гяволи,я си представете чебачкате като за последно,вадитепари но ги давате на някой тарикат и ако искате да купите нещо муправите писмен проект,давате тона служителя на тариката и той ако НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ ще ви отпуснечаст от ТВОИТЕ ПАРИ,които сте муги дали "ДОБРОВОЛНО" да си закупитенещото от проекта!А ако не го "ОДОБРИ" нема парииии!.......?Е,как е?!ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е?!Е,НА ВИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!И тая фръцла-предателка ще ни дава акъл?!Пфу!
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каката нещо се е объркала или ни взима за ***. Парите от евробюджета са пари които ние плащаме от данъците си. А вноските които правим за бюджета на ЕС са много повече от това което получаваме.
33
0
 
2
 
! Отговори
e-government преди 9 години
Kolko pari se izkradaha i ste se izkradat do vyvejdaneto na elektronnoto prawitelstvo. Loshto e, che chipyt na rykovodstwoto i e-governmenta ne go lovi, zashtoto Bulgaria e bila, e i ste si ostane feotdalno vladenie na typi komunisticheki mafioti i tehnite kopancheta.
32
0
 
4
 
! Отговори
ЕСССР преди 9 години
Не връщайте и пастите.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление тези пари пак отиват в ръцете на "наште хора"
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на колко българи е*ахте мамата вие политици бедна ви е фантазията
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кристалина е гола вода и тя ама айде дотам стигнахме че и тя акъл да дава
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само коршум за вас.
27
0
 
18
 
! Отговори
октопод ООД преди 9 години
Лошото на тия фондове от ЕС е че се усвояват предимно от една фирма .ДПС чрез мрежата,кръгове,обръчи и всякакви криминални методи.Излиза следното ,цялата държавна администрация е впрегната във бумащината на еврофондовете и накрая бенифицент Доган и ДПС ООД. И нищо не могат да му направят всичко е съвсем законно .
26
0
 
0
 
! Отговори
ъхъ преди 9 години
Не се връща сам.
25
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
До Еди Койси /.,/.,/.,
24
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 9 години
В България парите от Европа се усвояват, а не се оползотворяват.Неспасяеми крадци сме! И не *** са виновни за това!