Калфин твърд, иска ръст на минималната заплата от 2015 г.

Не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи, твърди той
Обновена: 27 ное 2014 14:23 | 27 ное 2014 09:07, Екип на Investor.bg
68
 Калфин твърд, иска ръст на минималната заплата от 2015 г.
Снимка: Reuters

Въпреки че проектобюджетът за 2015 г. не предвижда повишаване на минималната работна заплата догодина, социалният министър Ивайло Калфин не се е отказал от ръста ѝ още от 2015 г.

„Да, ще продължавам да настоявам за нарастване на минималната заплата от догодина“, каза Калфин в интервю за Investor.bg.

Според него в това предложение се крие много икономическа логика, „защото ниските доходи водят до това, на което сме свидетели през последните 15 месеца – стагнация, дефлация, ниско потребление“.

По думите му това е само първоначалното предложение на финансовия министър, което предстои да се обсъди и да мине през комисии.

Калфин не харесва проектобюджета и в частта му за възрастта за пенсиониране.

"Най-малкото в момента трябва да се помисли за облекчаване на хората в предпенсионна възраст. Увеличението на възрастта за пенсиониране точно на тези хора ще се отрази много зле. Според мен възможности за по-ранно пенсиониране трябва да бъдат предвидени. Ще настоявам хората, които са пред пенсия, да имат възможност да компенсират и то основно за възрастта. Защото стаж може да се купи, но възрастта е незаобиколим фактор и в това отношение трябва да има някакво облекчение, за да могат хората да излязат в пенсия“, каза Калфин.

Социалният министър е убеден, че доходите в България задължително трябва да растат. Същевременно той не е съгласен, че това трябва да се обвързва само с производителността на труда, както става в последните години.

„Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор“, каза още Калфин за Investor.bg.

Цялото интервю вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Ивайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Отпадане на МРЗ преди 9 години
Аз съм за отпадане на Минималната работна заплата, но трябва със закон да се задължат работодателите да дават 40% от приходите на фирмите за заплати!
51
1
 
0
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Доходи НЕ се създават със закони, независимо от добрите намерения. МРЗ, както и наличието на синдикати вредят точно на най-нископлатените, историята го доказва нееднократно.
50
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
до 59 за да минават по банков път работодателя трябва да няма никакви задължения кам нои и нап и тогава може да стане. Но те повечето не се издължават навреме по различни причини и крайния резултат се вижда.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички заплати да минават по банков път. не да се разписваш на 275,и на ръка да ти дават 244.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без да се интересуваме от коя партия е Калфин и в чисто икономически аспект можем да кажем,че е прав.Всички управления са залагали на макар и малък ръст на доходите.Всяко замразяване на заплати и пенсии свива потреблението и внася несигурност за утрешния ден.Другата му идея за почасово заплащане също не е лишена от смисъл.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ша омекне и ша го забели! За времето и първия сняг става въпрос, може би?!
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ивайло, мама, за нищо не ставаш, ама нейсе
45
0
 
13
 
! Отговори
98 преди 9 години
ФОЕВЕРКИ ОТ АБВ..... СЛЕД ГОРЕЩА ПРЕГРЪДКА С БОКО
44
1
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 9 години
Това е въпрос на вкус. Аз предпочитам пилешките и затова написах пилешки...
43
1
 
29
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Правилно. Дайте минимална заплата 500 лева и да видите няма да купуваме ли.... Парите ще се завъртят. Ама неее ЧАСТНИЯ бизнес ще ревнат. Как така. Нали няма да може да си купим ДЖИПЧЕ.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали ще взимат 8 млрд. от тях ще ни дава Боко , защото ако не ни дава той, няма друг. Амин !
41
0
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Пържолите бяха телешки !
40
0
 
20
 
! Отговори
Б.Б. преди 9 години
Роби, след 20 години вашите деца ще учат за мен и моите дела. Ще наизустяват историята: как съм се борил с лошите, за да строя магистрали и да режа лентички; как съм накарал семейството на едно убито момиче в Плевен да подарят пилешка пържола на кучето, което откри трупа й; как съм теглил заеми, които ще платят те, за да ми е готоно и удобно през зимата, а народът да мизерува и търси прехраната си по контейнерите и в чужбина и куп други неща!
39
9
 
7
 
! Отговори
God преди 9 години
Потреблението е ниско, но личните спестявания растат. Май не ниските доходи са проблема, а несигурността на хората за утрешният ден. Никой не знае дали изобщо ще се пенсионира и ако да - каква пенсия ще взима. Размерът на осигуровките и заплатата практически нямат никакво значение за вашата пенсия, защото тя ще зависи от това дали след 20 г. ще има достатъчно работещи хора, които да се осигуряват. Иначе пенсиите ще нарастват по швейцарското правило. Никой не ги е замразил.
38
16
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Мързелът е сред основните причини за безработицата. По селата "младежите" пилят гуми пияни междуселската, а вечер се гърбят в диското. Но "нема работа", иначе за пиене се намират винаги.
37
11
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
За трета поредна година германското правителство отпуска средства по програмата Работата на моя живот, която има за цел да подпомогне финансово близо 2000 младежи от Европейския съюз по време на дуалното им образование. Кандидатите на възраст между 18 и 27 години могат да практикуват професии в областта на хотелиерството, ресторантьорството, строителството, администрацията, електротехниката, механиката и много други. рограмата поема и транспортните разходи, осигурено е също пътуване до Българ
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...до момента даваме между 70 и 85% /в зависимост от ползваните стоки/ от заплатите си под формата на осигуровки и преки и косвени данъци, колко още?
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... или кредит, познайте откъде ще се вземат пари когато трябват и дали ще спрат кражбите.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фиаското от средата на годината, когато някой реши да си поиграе с финансовия пазар в България, има нужда от пари. Увеличаването на минималната заплата ще увеличи социалните помощи, които са свързани с нея, за което също ще трябват пари и то много. Няма да се повишат заплатите на хората с административни мерки относно минималната заплата, работодателите просто формално ще ги назначават на по 4 часа. За да се раздават пари трябва да се вземат отнякъде. Може или да не се краде или ръст на данъците
33
1
 
10
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 38 нормални пенсий и заплати ке има само когато построим социализма другарюкогато нормални хора като другаря Жибков дойдат на властъ