Колаж на седмицата

Ако сте изпуснали нещо през изминалите дни
Обновена: 28 мар 2015 21:40 | 28 мар 2015 13:50, Анисия Иванова
7
Колаж на седмицата
Снимка: Dnes.bg

След френската трагедия "Шарли ебдо" нова драма потопи Европа през седмицата. Самолет на германската авиокомпания Germanwings - нискотарифния филиал на Lufthansa, се разби в южната част на френските Алпи, на около 100 км северно от Ница. Полетът бил от Барселона за Дюселдорф с 144 пътници и 6-членен екипаж. Загинаха всички на борда.

След катастрофата ясните неща бяха малко, а неизвестните много. Разбра се, че машината е губила височина дълго време, самолетът е произведен през 1991 г. и е имал 46 700 полета, а денят пред катастрофата е минал рутинен преглед. Експертите допуснаха всички версии – от терористичен акт, до техническа неизправност и пилотска грешка.

След откриването на черните кутии обаче разследващите и цяла Европа останаха в шок. Оказа се, че вторият пилот съзнателно е разбил самолета. 28-годишният Андреас Лубиц поел контрол на еърбъса, след като капитанът излязъл от кабината, отказал да му отвори вратата и съзнателно насочил машината към земята. От записа стана ясно, че пътниците са осъзнали твърде късно какво става – секунди преди сблъсъка.

Въпреки това полицията отново изключи версията за тероризъм, допусна обаче лична трагедия или психически проблеми. Лубиц е бил назначен на работа в авиокомпанията от 2013 г., имал е едва 630 летателни часа, бил е сравнително неопитен, имало слухове, че се е борил с психически проблеми. При претърсване в дома му полицията откри съществена находка, но не разкри каква, нещо което "може да се окаже ключът към това, което се случи". Тепърва експертите ще търсят истината за поредното човешко безумие.

През изминалата седмица парламентът сложи точка на драмата с ръководството на Сметната палата и най-после избра неин председател. Цветан Цветков беше предложен от ГЕРБ и РБ, но получи подкрепата на всички партии без БСП и „Атака“.

Изборът на Цветков беше предшестван от изменения в Закона за Сметната палата, с които се промени съставът на ръководството й. Това даде възможност и за смяна на председателя. Предстои да бъдат избрани останалите членове на Палатата.

Отсега е ясно обаче, че заместник на Цветков ще бъде Горица Кожарева. Тя беше кандидат за председател, но в последния момент ПФ оттегли номинацията й. Така Цветков остана да се състезава сам със себе си, а БСП и Атака заподозряха сделка.

През седмицата партиите отново преплетоха шпаги заради вота в Сърница. ДПС поискаха Цветан Цветанов да им се извини, защото казал, че активисти на движението наричали тези на ГЕРБ "гяури“. Цветанов обаче застана зад думите си и извинение не последва.

В същото време БСП обвини доскорошния си партньор във властта ДПС, че е спечелило изборите в Сърница с много пари, „олио“ и „брашно“. Партията на Местан пък обяви успеха за победа на „магията на идеите“, а от ПФ контрираха, че е победила „магията на армаганите“. 

Може ли да се кърми в мол? Казусът от изминалата седмицата доби публичност в общественото пространство и повдигна въпроси от социален и етичен характер – кои от нещата, които правим, са допустими, кой създава правилата за поведението ни, кой следи за тях, докъде може да се влезе в личното пространство и още, и още...

Случаят на една майка, която се опитала да успокои бебето си и да го нахрани в столичен мол, доби гласност половин година по-късно. Никой нямаше да разбере, ако не беше куражът й да си потърси правата чрез съда заради дискриминация - охранителите й казали, че кърменето при тях е нежелателно, за тази цел имали специална стая. Въпросите, които повдигна случаят, остават парещи и тепърва ще търсят отговорите си.

Какво ще се случи с Гърция - ще остане ли в еврозоната, или ще си излезе, ще успее ли да разхлаби финансовата примка около врата си - отговори на тези въпроси се очакваха през седмицата. Още в понеделник Ангела Меркел се срещна премиера Алексис Ципрас. Германският канцлер поиска силни реформи и намаляване на безработицата в гръцката икономика, Ципрас пък постави въпрос за изплащане на репарации заради нацизма.

Гръцкият премиер обаче има малко време - неговото правителство остава без пари към 9 април, когато то ще трябва да върне 420 млн. евро на МВФ. Заради неизвестното бъдеще гърците се втурнаха да теглят пари като невидели, а депозитите в гръцките банки се стопиха до 10-годишно дъно.

След поредния допинг скандал в българските щанги през седмицата на преден план отново излязоха нелицеприятни въпроси и отговори. Причината е, че 11 щангисти от националния отбор дадоха положителни проби при внезапен тест, направен преди две седмици. Намереното забранено вещество е станозолол, за който се твърдеше, че е приет чрез хапове Трибестан. Ден след като станаха ясни резултатите, олимпийският шампион по вдигане на тежести Милен Добрев беше намерен мъртъв в дома си в Пловдив.

И започнаха коментарите след случая - бившият национален треньор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов нарече Българската федерация по щанги мафиотска структура. Той обвини президента на федерацията Неделчо Колев и главния секретар Борислав Гидиков, че са "замърсили" отбора с медикаментите.

Спортният ни министър Красен Кралев зададе въпроса дали е нужно да развиваме изобщо този спорт, след като при него има цикличност от подобни скандали. Той разкри, че министерството е изготвило и Национална стратегия за борба с употребата на допинг в спорта. Кралев намекна, че за европейското първенство през април щангистите ни едва ли ще могат да се изчистят и попита какво би станало, ако скандалът беше гръмнал тогава.

Феновете на червения отбор не знаеха какво да мислят за любимия си ЦСКА през седмицата - всеки ден се появяваше различна иформация. След като треньорът Стойчо Младенов си събра багажа и си тръгна, изненадващо главният акционер на клуба Александър Томов заяви, че Младенов ще се върне, но на друг пост.

Галин Иванов пое отбора. Томов го определи като момче без опит, "но щял да компенсира с ентусиазъм".

През седмицата от отбора изненадващо си тръгнаха и акционерите Ивайло Манджуков и Юлиян Инджов. Те заявиха, че цялата разруха в клуба се дължи на мажоритарния собственик Александър Томов. Освен организационни проблеми, излязоха и финансови - неплатени сметки за ток от 10 000 лв., 70 000 лв. за заплати на служителите и 450 000 лева за играчите от първия отбор. ЦСКА трябвало да плати спешно 1,5 млн. лева, за да спаси лиценза за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: катастрофаколаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМай не чаткаш за кво е цялата идея?! Колаж на сдмицата- много теми в една снимка! Чети гледай мисли и не бързай да се изказваш!!!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този колаж в проява на ужасно лош вкус! ЦСКА до самолетна катострофа ?!?! Да не го говоря че самото изпълнение е под всякаква критика.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя държавата си отива тоз за какво се загрижил ...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цеесекато си отиваааа, цеесекатоси отиваааа(перефраза на една известна песен на Васко Кръпката)