Павлова търси 870 млн. за свлачища по Черно море и Дунав

Министърката се надява да намери парите до 2020 г.
Обновена: 30 мар 2015 19:17 | 30 мар 2015 16:31, Камелия Цветанова
13
Павлова търси 870 млн. за свлачища по Черно море и Дунав
Лиляна Павлова. Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се надява, че до края на април ще бъде довършена актуализацията на Националната програма за превенция на свлачищата, в която са включени и над 27 нови свлачища, придружена с план-сметка до 2020 г. за осигуряване на необходимия ресурс за тази цел. Тя съобщи, че днес на заседанието на междуведомствената комисия по бедствия и аварии е била представена информация по този въпрос и министерството е в готовност на предостави на комисията разчетите си.

Общата сума, която е необходима до 2020 г., е 870 млн лева, каза Павлова, цитирана от БТА.

Средствата са само за мерки, свързани с превенцията на свлачищата, абразия и ерозия на бреговете на Черно море и Дунав.

Освен тях са необходими суми за справяне с аварийни ситуации заради наводненията, за които кандидатстват общините.

Годишният бюджет на комисията е 70 млн.лева, напомни министърът и допълни, че по тази причина ще се направи дългосрочен разчет до 2020 г. за поетапното осигуряване на частичен ресурс за най-аварийните обекти.

Министър Павлова направи този коментар, след като по-рано днес заедно с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и столичния кмет Йорданка Фандъкова участва в откриването на Център за настаняване от семеен тип в столичния район "Надежда".

Центърът е изграден по проект "Изграждане на социална инфраструктура в подкрепа на деинституционализация на социални институции, предлагащо услуги за деца в риск на територията на Столична община", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Проектът е на стойност близо 10 млн.лева и включва 16 сгради, от които 13 центрове и три защитени жилища, каза министърът по време на церемонията. Тази година се очаква да бъдат завършени и оставащите 42 центъра за настаняване от семеен тип на територията на цялата страна, с което в края на 2015 г. завършва 5-годишният цикъл, в който инфраструктурата, необходима за всички деца с увреждания, живеещи в институции в страната, ще бъде завършена.

Министър Павлова напомни, че в началото на проекта през 2010 г. не е имало предвидени средства за осигуряване на по-добра инфраструктура за живеене на тези деца. Тогава със съвместните усилия на социалното министерство, Агенцията за закрила на детето и МРРБ са били пренасочени общо 105 млн.лева по програмата за изграждане на 132 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища в страната.

Министърът съобщи, че през новия програмен период също са предвидени инвестициите в социална инфраструктура. Това, с което разполагаме като заложен бюджет и с одобрението на новата оперативна програма "Региони в растеж", са нови 100 млн.лева, с които инвестицията ще се разшири и тя ще е насочена не само за деца, лишени от родителски грижи, но и за възрастни хора, настанени в институции. Това ще стане отново по линия на кръстосаното финансиране между Европейските регионален и социален фондове чрез оперативната програма и чрез така наречените меки мерки по линия на програмата на социалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че нямаме ли си свлачища, че ще търсят пари за нови?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми нали изтеглиха 16 милиарда, айде да дадат поне 1 за свлачищата
8
0
 
8
 
! Отговори
васето преди 9 години
хайде сега пък от свлачища почнаха да крадат....винаги намират схема да доят хората....
7
0
 
4
 
! Отговори
бд преди 9 години
Ще я следя внимателно ,защото и аз търся подобна сума.
6
0
 
7
 
! Отговори
vinetu преди 9 години
До 2020та година-тая монтафонка очевидно не си дава много зор,но пък е голяма оптимистка-дотогава България може и да се е отървала завинаги от такава напаст каквато е ГЕРБ!
5
1
 
7
 
! Отговори
vinetu преди 9 години
До 2020та година-тая монтафонка очевидно не си дава много зор,но пък е голяма оптимистка-дотогава България може и да се е отървала завинаги от такава напаст каквато е ГЕРБ!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кратун и е приятел, за да не казвам нещо по-силно. Ще й даде. Нали дръпна 16 млрд, той на нея ако не даде, на кой ще даде - на мен ли ?
3
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
БОЙКО КАЗА ЧЕ СА СЬБРАЛИ 850 000 000 В ПОВЕЧЕ И ИМА ИЗЛИШЬК---ДА ГИ ВЗЕМЕ ОТ ТАМ А НЕ ДА РЕВЕ КАТО ВДОВИЦА ЗА -------
2
0
 
17
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Тази да не планира да е министър до 2020 година :)
1
0
 
17
 
! Отговори
ops преди 9 години
Мога да и кажа от къде да ги вземе-от пералнята за пари естествено има много там :)