Полицията по морето паразитира върху престъпността

Експерт: Джебчийството не би съществувало без протекция!
Обновена: 2 юни 2015 13:36 | 2 юни 2015 12:14, Анисия Иванова
38
Полицията по морето паразитира върху престъпността
Снимка: архив Булфото

Полицията в морските ни градове и села паразитира върху престъпността, обяви експертът по сигурността и бивш главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Коментарът му бе по повод репортажи на Нова телевизия, които показват какъв могъщ "бизнес” е джебчийството във варненските  молове. В тях бяха заснети разказите на две жени, чиято „професия” от години е кражбата на портфейли от чантите на посетителите на големите магазини. Те самите споделиха, че подкупват охраната на моловете и дори полицаи, за да прикриват извършените престъпления.

Още по темата

Именно с тази доста доходоносна дейност са купени луксозните коли и са издигнати палатите за милиони в Игнатиево, където живеят джебчиите. По документи обаче същите тези хора са социално слаби. Полицията и прокуратурата отказват да се ангажират засега със случая, а след толкова години на неясно забогатяване данъчните решиха да направят проверка. Според изнесената статистика на МВР от началото на годината в двата мола на Варна има само 9 кражби.

От 15 години има проблеми във варненската полиция. Джебчийството и проституцията през лятото по морето не могат да съществуват без протекцията на полицията, категоричен бе проф. Радулов. По думите му в момента, когато службите за вътрешна сигурност в полицейските управления в града започват да работят добре, веднага започва реорганизация.

Затова джебчийството вече се развива като бизнес и не би просъществувало без благия поглед на полицията, допълни той.

По думите му много от полицаите, работещи по морето, имат хотели. Като пример той даде дългогодишен районен инспектор от Несебър с три хотела във Враца. Когато някой полицай в София или Пловдив го оберат, знаят на кого да се обадят, за да си получат нещата, каза още той като доказателство за тясната връзка  между органите на реда и престъпния свят.

Адвокатът Николай Хаджигенов пък добави, че „всяка престъпност у нас се развива чудесно, благодарение на действията на МВР”. У нас полицията изпълнява две функции – социални да си вземат заплатите и статистически – да работят с числата.

Как може МВР да не знае и да не са чували за този град с къщите му в Игнатиево, риторично попита той.

МВР е част от проблема, у нас няма престъпност, която да не се покрива от полицията – като се почне от униформения на улицата и се стигне до началниците, обобщи Хаджигенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
edin преди 8 години
Не разбирам кьм кого е насочена статията?Бьлгарският народ това го знае!Да се самосезират сьответните органи!Ама то,едни органи!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Франция този проблем е решен по един много лесен начин.Полицаите на всеки две години се преместват в друг град .Същото важи и за училищните директори.Ротацията показва кой е за тази професия и кой е корумпиран.Компютъра ти избира новото място за работа.Ако имат политиците политическа воля да спрат това явление да се поучат от Франция.Румънците взеха за пример помпиетата т.е пожарникарите.Те са медицински фелшери и работят когато са извън пожарната в Бърза помощ.И има резултат.
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тази държава все полицията ви виновна все плюете вижте първо себе си плащате ли си данъците спазвате ли законите много сте прости
20
0
 
8
 
! Отговори
ШУМКАРСКИ МАНТАЛИТЕТ преди 8 години
НАСЛЕДЕН ОТ "ПАРТИЗАНИТЕ" В СЪД, ПОЛИЦИЯ, ПРОКУРАТУРА И ПОЛИТИКА!!! ПРОТЕКЦИИ И ВРЪЗКАРСТВО ТЪРЖЕСТВУВАТ БГ, НА ВСЯКО НИВО И НАСЕЛЕНО МЯСТО.
19
0
 
15
 
! Отговори
от селата преди 8 години
Полицаите навсякъде са в схеми! В селото на родителите ми ромите се хвалят, че полицая им звъни, когато има организиран обход по нощите за крадци, а те си плащат такса "спокойствие и информация". Така е по всички околни села!!! Отделно му работят в градината и по къщата без пари!!! Ние ходим на работа, за да плащаме заплатите на полицаите, а през това време крадците ни крадат домовете и градините със закрилата на същите тези полицаи.
18
0
 
19
 
! Отговори
Румен Бл. преди 8 години
И защо да е само по-морето?В цялата държава е така. Около всяко по-голямо училище обикалят наркопласьори. Всички ги познават, само полицаите не.Около гимназиите обикалят сводници, зарибяват ученички и ги пласират на разни чичковци, срещу големи пари. И това не го забелязват полицаите, макар че всеки ученик от горните класове ги знае поименно.Всички дискотеки,особенно чалготеките са доставчици на всякаква дрога, а полицаите пазят пласьорите.Да не говорим за клепещите из храстите катаджии...
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторът на текста май е паратизирал от учебната система.
16
5
 
17
 
! Отговори
Паратизиращ преди 8 години
Срамота е, че екипа на този сайт има наглостта да се наричат "журналисти". Това е просто една неграмотна пасмина. Всеки ден, се допускат все по- елементарни правописни и граматически грешки.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой откри топлата вода.
14
3
 
14
 
! Отговори
Илиян преди 8 години
Навъдиха се куп неграмотни журналисти, които даже не могат да ПАРАЗИТИРАТ.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами полицаите е крайно време да изберат за кого работят и ако не работят за спазването на законите - да ги уволняват и да се търсят нови кадри. Подобно престъпно погазване на законите и изплюване в лицето на данъкоплатеца едва ли повече трябва да се търпи и толерира. МВР не е социални грижи или бизнес-модел.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
параТИЗИРА??? Сериозно???
11
2
 
8
 
! Отговори
Кирил и МетодиЙ преди 8 години
Какво точно ще рече "ПАРАТИЗИРА" ?
10
0
 
27
 
! Отговори
засегнат преди 8 години
Не съм съгласен че е само по морето!!!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сутринта гледахте ли го оня варненски охранен шуробадженакорушветчийски ***? Питат го нещо, а то говори само за статистиката. Ква статистика бе престъпници и рушветчии,нали с тези изкривени от самите вас данни, създавате илюзия, че има полза от 75 хилядната шайка некадърници. Разтуряй пълчищата нищоправещи пиявици на държавна хранилка.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така ще е докато полицаите се ползавт с имислени привилегии като ранно пенсиониране, 20 брутни заплати, неплащат лични осигурителни вноски...... винаги ще си мислят че са нещо повече от останалите граждани и ще си правят каквото искат, за мен най-доброто решение е Грузинския вариант, уволняване на 100 % на целия личен състав и изцяло нов подбор, вярно страната ще остане около 6 месеца без полиция, ама то и със сегашната сме си все едно без полиция
7
1
 
10
 
! Отговори
Нигръмотниг преди 8 години
"ПАРАТИЗИРА", идвъ от излязлъ е на парат (сеноним на ПАРАТИРА). Кулегите от днез изкат да кажът че пулициата маджка презтъпнозта кату паратира върхо нейа!
6
0
 
19
 
! Отговори
faceboiko преди 8 години
Джебчийте са хора на партия, която също спонсорират! Тя пък им осигурява политическо прочистване на полицията в интерес на първите! Само преди няколко седмици бяха назначени нови началници в ОДМВР-Варна, известни с безчинствата си по пазарищата в столицата...Отново партийна повеля...бизнесът с кражбите цъфти, особено през активния почивен сезон!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър ден, тетка Маро
4
0
 
12
 
! Отговори
Ханко Брат преди 8 години
Полицията по морето паратизира