Без притеснения за доставките на газ, имаме резервни варианти

Теменужка Петкова заяви, че засега снабдяването към страната е редовно
29 ное 2015 11:57,
24
Без притеснения за доставките на газ, имаме резервни варианти
Снимка: архив Reuters

Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България. Това заяви пред БНР министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна.

"Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа", увери министър Петкова. Тя обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара.

"Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни", категорична бе Теменужка Петкова. Тя допълни, че са били предприети всички необходими действия и съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна.

"Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен. Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция "Ихтиман".

"Булгаргаз" има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция",обясни министър Петкова. Тя подчерта, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации.

"Предприели сме всички необходими действия. Има опция и за въвеждане на ограничителен режим с цел осигуряване на защитените потребители на природен газ като болници и училища", допълни министър Петкова.
"Това, което със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България", подчерта отново тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Лесно е!! преди 8 години
Когато Баце от село Банкя е на власт от нищо не се притеснявайте а се гответе за най-лошото.
14
0
 
5
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
Няма страшно-боб и зелье у Банкя и Баце ще захранва собствен газопровод...
13
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Дали пък и тя самата си вярва на глупостите който плещолеви ?!?!?!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, ха, и откога в Гърция има газ ??? И кои са останалите варианти ? Освен да почвате да пърдите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спрели са газта на украйна щото оня царвули немат пара да платят, но никой не е казал нещо за нас. при нас сичко е точно
10
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Все едно , че слушам Фандъкова , която ни уверява как тази година снегът ПАК няма да ни изненада....
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що,че чиним ний зимъска,когато сняг тука забръзка?!)))
8
3
 
13
 
! Отговори
сик преди 8 години
Няма страшно, само Л. Павлова дава толкова газове, че Чирен ще прелее.
7
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в българия освен джанки няма нищо друго значи сме принудени да внасяме каквотони трябва срещу заплащане означава ли това 26 години от сутрин до вечер да плюемдържавата с ресурсите да цапаме паметници и да се заканваме че ще ги разрушимтова ли е цивилизиционното държане в 21 век какво правим ако няма газ за българияпомислете на кого да се сърдим
6
1
 
20
 
! Отговори
8 преди 8 години
НАЙ МЕ Е СТРАХ ОТ "НЕ БОЙ СЕ" И" НЯМА МЯСТО ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ"!
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тоя руски газ
4
0
 
20
 
! Отговори
а де преди 8 години
Поредното бодряшко изказване как сме готови дано да не се случва защото пак ще се укаже че са си направили сметката без кръчмаря ,а и много интересно защо винаги пропущат да кажат цената на която византийците ще ни закърпят положението.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом като тази тема постоянно се поставя значи има нещо - там където има дим има и огън!
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците никога няма да ни спрат газта.Обаче нашите съюзници-фашистите от Киев ще го направят за да има за тях.
1
18
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
И стига са ни заплашвали с това... - ще ви врътнем кранчето, ще ви врътнем кранчето... - те не ни я подаряват тая газ, а я плащаме по най-скъпите цени в света... - ей това то хибридната война, за която алармира Президентът...