В дома на българина: Фототапети и усвоени балкони

Успя ли прехода да махне от холовете ни фототапета?
Обновена: 29 ное 2015 08:34 | 29 ное 2015 07:45,
65
В дома на българина: Фототапети и усвоени балкони
Снимка: архив Reuters

В годините на прехода неусетно в домовете ни меката мебел, ниската холна маса и секцията, решени в кафяво, зелено или старо злато, отстъпиха на цветното, стилното и експериментаторското, разказа в интервю за БТА Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България /АИДБ/. В постсоциалистическите ни жилища се наместиха всякакви варианти интериор от кича до класиката и средиземноморието, според вкусовете и пътуванията на българите, допълва специалистът.

За тези години българинът започна да спи на по-широки легла, но не можа да скъса с фототапетите на палми. Богатството предпочита да демонстрира с височината на оградата край къщата, а луксът в панелките понякога се разбира като алпинеум в хола. Новият българин откри своето място в кабинета в еднофамилното си жилище, а по-бедният продължава да се усамотява в гаража. Заможните съпруги превърнаха спалнята в будоар, окичен с пера и кръгла спалня, а средната домакиня се радва на шика на просторното мокро помещение и дрешника.

Кухнята в новите ни домове започна да става символ на престижност след сливането й с хола и модата повелява тя да е бяла, светла или в средиземноморски стил - с висящи плитки чесън или лук, показват наблюденията на интериорния дизайнер.

След промените в домовете все по-често се приютяват камините, трайна обаче е тенденцията да се отказваме от балконите. Според Събева 80 на сто от българите са склонни да смятат, че след като и за тази площ са платили, е глупаво да не я използват и ... я "приобщават" най-често като килер.

Брандовете на автомобилни производители, които изработват и пълни серии обзавеждане от чаши до мебели трайно се настаниха в къщите на заможните българи, разказва интериорният дизайнер.

Макар и да продължава да смята, че разбира от всичко, включително и от интериорен дизайн, българинът постепенно започва да ползва и този тип услуги. Цената на естетичното подреждане на дома варира от 10 процента от стойността на обзавежданото на къщата или е на база квадратен метър, като се движи между 10 и 70 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Лошото е , че с всичко сме с 20 години назад и сега има фототапети, но се използват по различен начин. както знаем, всичко ново е добре забравено старо! sunconceptbg/
51
0
 
3
 
! Отговори
Да,не,или преди 8 години
Решението е индивидуално за всеки българин.Тези,които се завърнаха на село,направиха друго.Основен ремонт на бащини къщи,разширения,допълнения,сервизни помещения.Да бъде в хармония и стила да е същия.И най хубавия цвят-белия.Също цветя,алеи,оформени,в задния двор-за животни,градинка за зеленчуци,овошки засадени и поддържани.Така,че не е нужно да се вика непознат в къщата.Все пак имаме акъл донякъде.
50
0
 
1
 
! Отговори
Плам преди 8 години
Пардон... гугъл* :D
49
0
 
4
 
! Отговори
Плам преди 8 години
Ще се радвам да хвърля поглед на проектите на Знаменитата госпожа,която след бърза справка в гогъл може да ви шокира с безумен дрескод. И все пак ако разчитат,че ще си направят реклама с такава арогнантна статия, едва ли ще стане. Съжалявам,но основният начин за привличане на клиенти е учтивост, лоялност и уважение. Това не, скъпи дизайнери! Това е простотия!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фототапети и сега се продаватИзчезна обаче деколина
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да се преразгледа остъкляването на балконите,но с проект еднотипен в зависимост от фасафата на сградата.Моят балкон в момента не се използва,защото се запрашава и е нацвъкан от птиците.Не е пригиден и за простир.Ако се остъкли и се поставят щори,прането няма да нарушава пейзажа,а защо да не го използвам и за работно място за фирмените книжа.Ще подобря и топлото на жилището.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 38Ти да не си онзи, който се представя тук с ник "Осем инча"? :)
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
към 48: Използването на тоалетната чиния в седнало положение и при "малка нужда" от мъжете е също "ЕДИН ОТ ПРИЗНАЦИТЕ НА ЧИСТОПЛЪТНОСТ" и уважение към този който подържа чистотата и* !
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има разлика от фототапет до фототапет. Има изключително стилни и иновативни '' фототапети" които сложени на правилното място могат да изглеждат вдъхновяващо. Фототапети се използват не само в България, но и навсякъде по света в бани, кухни, детски стаи и холове. Просто тук В България наистина имаше една соц мода да си облепиш стената на хола с фототапет. ПРОБЛЕМЪТ Е. ЧЕ ПРЕДИ 30-40- ГОДИНИ Е ИМАЛО САМО НЯКОЛКО ВИДА ФОТОТАПЕТИ.:):):)
43
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да родя, давах частни уроци по английски и често ходех по домовете да деца от заможни семейства. В някои от домовете, и то на най-богатите, мебелите бяха стари, може би над стогодишни. И въпреки това в тези домове беше красиво и приятно. Била съм и в домове на бедни хора, обзаведени с мебели от соц-а, но пак са били приятни и уютни. И съм виждала невероятен кич, неприятен и отблъскваш, но в жилището на интериорен дизайнер (майката), а семейството имаше мебелен цех и магазин.
42
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нали разбрахте става въпрос за 10 процента
41
3
 
32
 
! Отговори
008/ преди 8 години
А СЪБУВАНЕТО НА ОБУВКИТЕ Е ЕДИН ОТ ПРИЗНАЦИТЕ НА ЧИСТОПЛЪТНОСТ.КАНАДЦИТЕ СЪЩО СЕ СЪБУВАТ.
40
1
 
10
 
! Отговори
8 преди 8 години
НАШИТЕ ПАРИ.
39
3
 
51
 
! Отговори
от уважение към дома преди 8 години
По повод събуването на обувките. Японците също се събуват, ама никой не казва за тях, че са прости. Или по-добре е по щатски маниер - с маратонките в леглото?
38
2
 
19
 
! Отговори
8 преди 8 години
ТАЯ МОМА ЯВНО Е ЗАВЪРШИЛА ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН В КОЛИБАТА ,ОТ КОЯТО Е ИЗПЪЛЗЯЛА.ЕДНО ВРЕМЕ ГОЛЕМИ АПАРТАМЕНТИ МОЖЕХА ДА ИМАТ САМО ,ОСВЕН ГОЛЕМИТЕ ДРУГАРИ,АРТИСТИ,ПЕВЦИ,ХУДОЖНИЦИ,СПОРТИСТИ.НА СРЕДНИЯ БЪЛГАРИН МУ СЕ ПОЛАГАШЕ НАЙ-МНОГО 2-СТАЕН АПАРТАМЕНТ.Е,АКО Е БЛИЖИЗА.НИК И ДОНОСНИК,,МОЖЕШЕ ДА ИМА И ПО-ГОЛЯМ.ОБЗАВЕЖДАНЕТО БЕШЕ ЕДНАКВО НАВСЯКЪДЕ,ЗАЩОТО ДРУГО НЯМАШЕ.ХОРАТА СЕ ОПИТВАХА ДА СИ РАЗШИРЯТ МИЗЕРНИТЕ ЖИЛИЩА КАТО ИЗПОЛЗВАТ И БАЛКОНИТЕ.НОВОБОГАТАШОВИ ДА НЕ СЕ ФУКАТ,ЗАЩОТО НАЙ-БЕЗСРАМНО ПОЛЗВАТ
37
4
 
15
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
ако се сещате за Алеко и пътеписите му , там някъде описва един парк в Европата и това как природата е сведена до едно допълнение , един елемент който е нагласен според виждането на западния човек и по този начин е лишена от обаянието си .... същото бих казал и за човешката природа ,на някой му пречело че имало обувки пред вратите на хората , ами като газят кал и мизерия (примерно) , или че гостите се събуват -- не забравяйте че в Япония също го правят - това е признак на уважение към домакина
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука куцо и сакато почна да се прави на "дизайнер". Аз какво, човек без елементарен вкус и усет ли съм, та чужд човек ще ми подрежда къщата? А моята индивидуалност под каква форма ще се изяви? Само супер богаташите за огромни помещения наемат дизайнери, и често жилищата им приличат на обществени гари по този случай. И какво като непрекъснато им снимат интериорните изцепки по разни списания да им четкат честолюбието?
35
1
 
8
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
за било и не било пускате 10-20 снимки , а тук се чуствам излъган , един тапед да бяхте снимали
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо след като трябва да се премахнат фототапетите, се произвеждат и продават толкова много и различни?Никога не съм имала, но ще ме накарате да си сложа.
33
2
 
42
 
! Отговори
???????????????????? преди 8 години
Има ли смисъл изобщо тази статия и ако има какъв е?Аз не разбрах нищо, освен,че трябвало да плащаме на дизайнери ,за да ни подредят по техен вкус жилищата.Защо е нужно да се подигравате на хората,които нямат възможност да си правят чести смени на мебелите и си ползват още старите?