Априлското въстание роди възкръсналата ни държава!

В Панагюрище Цецка Цачева прие тържествената заря-проверка
1 май 2016 22:40, Анисия Иванова
15
Априлското въстание роди възкръсналата ни държава!

Отново сме в Панагюрище, за да обърнем заедно поглед към нашата история. Да погледнем събитието, с което един народ преди 140 години тръгна към своето историческо възкресение. Народ, който в онази кървава пролет на 1876 г. дръзко, но категорично заяви: Долу оковите от снагата на Родината! Искаме свободна и независима българска държава!"

Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева в тържественото си слово в Панагюрище, където тази вечер е кулминацията на честванията по повод 140 години от Априлското въстание.

Априлското въстание обявява на света, че на Балканите има един народ, който е готов да умре за свободата си. След пет века изолация, българите имат пълно основание да претендират и да наредят себе си сред модерните европейски държави, допълни Цачева.

Тя посочи, че днес - 140 години по-късно, България е свободна и демократична държава, въплътила идеалите на героите от април 1876 г.

"Историята е една, но тя може да бъде четена и понякога разказвана по различни начини", отбеляза Цецка Цачева, като добави, че "историята на нашето Априлско въстание не може да бъде разказвана по всякакъв начин".
Според нея това е историята на един народ, надигнал се срещу потисничеството и саможертвата на въстаниците не подлежи на никакви различни оценки.

Историята на Априлското въстание е неотменна част от нашето битие, тя е в основата на съвременния патриотизъм и родолюбие. Реалността ни изправя пред социални и морални предизвикателства в един сложен и противоречив свят, затова не бива да допускаме крайни идеологически пристрастия, защото те не задават хоризонт, каза още председателят на Народното събрание.

"Тръгнахме от пожарите на Априлското въстание, извървяхме дълъг и невинаги лек път, но стигнахме - нашата възкръснала държава днес е пълноправен член на обединена Европа и самата история сякаш рече: България воскресе! Воистина воскресе, за да я има винаги", каза в заключение Цецка Цачева.

В Панагюрище председателят на парламента прие тържествената заря-проверка на почетните роти от Асеновградския гарнизон. На честванията присъстваха още народни представители, висши военни, кметове и общественици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Априлско въстание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Викинга преди 7 години
Някой сети ли се да каже,че ние сме си предали националните герои и ако не са бели руските освободители сега нямаше да сме на картата въобще !!!!!Сега плюем тези,които со ни освободили и ни наричат братя,а се кланяме на тези,които в последните 25 години съсипаха България !!!!Спете,спете и пак спете българи и скоро пак ще се молим да дойде дядо Иван,че сме се *** до ушите пак и отново!!!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Априлското въстание роди възкръсналата ни държава!"Шугъвъ офсъ га бях......лозунгите често аз четях.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 3КАК ЩЕ СМЕЯТ ДА ГО КАЖАТ НА ГЛАС??? ОТ КЪДЕ ТОЛКОЗ СМЕЛОСТ???? АМИ АКО СЕ ОБИДЯТ ХАМЕРИКАНСКИТЕ НИ "ПАРТНЬОРИ"???? СМЕШНИЦИ...Е ТАКА СЕ ПРЕНАПИСВА ИСТИНАТА ...
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освободиха ни от турско робство, а само столетие по-късно попаднахме под американско робство. Лошо, Седларов, лошо!
5
2
 
0
 
! Отговори
dyulgera varna преди 7 години
emi taka e, a se gordeja 4e sam makedonetz,ot novo xodjovo kulata `promaxona..6e si smenim vsi4koto pravitelstvo sm1rt ili svoboda..yosko s1rbina ibiza vis...kaka maja..............esos..s itzo sme na ibiza san antonio...........dari..pavlova...se4eno na slavi i boiko....zaminavaite si ot sofia m1r6i.....6e ba4ka6 za men..ili za nas vis3.....novi sat
4
0
 
16
 
! Отговори
PD преди 7 години
Вечна слава на безсмъртните Герой/Хеорой/Хора които победиха Мрака/Страха и вкусиха от благодатта на Свободата. Тоз който падне в бой за Свобода, той не умира.Ала нека бъдем честни. Нито днес нито преди 100 г държавата ни е продължение на техните въжделения. Изградиха я, и изграждат, тези които подвиха опашки и склониха глава пред култа робско благополучие. Но казвам Ви, докле има поне един Бял/Светъл арий - Българин, идеала за Чиста и Свята република ще се ражда отново и отново, като Феникс.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
извиняваите колеги във форума но исклам да попитам само на мен ли ми се стува че цецка цачева е съвременната Раина Княгиня ха ха ха
2
0
 
29
 
! Отговори
свободен преди 7 години
не чухме нито срещу кого е въстанието, нито от какво сме се освободили, нито кой ни е помогнал...????????????????????????????????
1
3
 
33
 
! Отговори
Хр преди 7 години
Бог да прости всички които са оставили кръв и кости за нашата България ! Клетвата за измяната към Родината е само една - смърт ! Какво търси стругаро-фрезистката Цецка в Панагюрище ? Искам сутрин да чета по Новините че на крадлив депутат са му пръснали мозъка , че мантинела е отрязала главата на министър или е паднал метеорит в петък парламентарен контрол над Парламента и всичките вътре са ритнали камбаната .. Новина е също че правителството е платило 7,5 милиона на журналисти .. абе , нахранен