България с най-голяма разлика в заетостта между градовете и селските райони в ЕС

Страната е на второ място по дял на градското население в активна възраст
30 май 2016 19:21, Миглена Иванова
9
България с най-голяма разлика в заетостта между градовете и селските райони в ЕС
Снимка: БТА

 България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голяма „ножица“ в заетостта в градовете и селските райони.

Страната ни е и на второ място в ЕС по дял на градското население в активна възраст (20-64 години) в риск от бедност въпреки по-високата заетост, както и на първо място по селско население в риск от бедност, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Заетостта в градовете у нас достига 73,4% през 2014 г., откогато са данните на Евростат - над средното за ЕС ниво от 70%, показва статистиката. В по-малките градове заетостта е 67,5% спрямо 70,2% в ЕС като цяло. В селските райони заетостта у нас е 56,7% спрямо малко под 70% в ЕС.

Разликата между заетостта в градовете и в селските райони е най-голяма в България – достига 16,7 процентни пункта. Следва ни Литва с 10,5 процентни пункта. Същевременно в държави като Белгия, Австрия и Германия заетостта в селските райони е дори по-висока, отколкото в градовете и мегаполисите. В Белгия разликата надвишава 9 процентни пункта в полза на селските райони, в Австрия разликата е почти 9 процентни пункта, а в Германия – 6 процентни пункта.

Въпреки сравнително високата заетост в градовете делът на градското население в България в активна възраст, застрашено от бедност и социално изключване, достига 30%. Това ни нарежда на второ място в Европейския съюз, като ни изпреварва само Гърция с 34,1%. След нас е Белгия с 28,6%, следвана от Австрия с 28,3% и Румъния с 28,3%.

Най-нисък е делът на градското население на възраст 20-64 години в риск от бедност в Чехия – 13,9%, Словакия – 15%, Люксембург – 16,1%, и Финландия – 16,6%.

По дял на населението в селските райони в риск от бедност България е на първо място в ЕС с над 50%, следвана от Румъния. Същевременно в Белгия, Австрия, Великобритания, Дания, Германия, Франция и Холандия делът на населението в риск от бедност в селските райони е значително по-малък в сравнение с дела му в градовете.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Г. Ангелов преди 6 години
Не са виновни хората от село а управляващите концентрираха всичко в софия фабрики производство услуги после защо били дошли хорота от селата напълно нормално, хората мигрират където има по добре заплатена работа да не говорим че поселата няма никаква.Ако продължат да я карат така до 20 години села няма да има, и всички ще живеем в София и не въздуха ще е мръсен ами незнам какво.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е,каква заетост на село? какво да работят...у-ща за децата няма,лекар няма,аптека няма, читалище няма ,автобуси до града няма ,пътища няма, че и магазин за хляб няма... и кокошки вече няма,че някои ги обраха......а в софия място за сервитьорки,шофьори и охрана все още има.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверозападаВината София да стане едно пренаселено гето е основно на Жельо Жабата, който махна Софийското жителство. Докато го имаше, хората си стояха по родните места, което пък поддържаше работните места там. Когато всички тръгнаха за София, заводите и фабриките им по провинцията се обезлюдиха и логично фалираха.
5
3
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен1 Селата се обезлюдяват, а София се напълни, поради безумната политика на управляващите ни, от 89-та насам.Позволи се на всяка мутра, без образование, да отвори по една земеделска фирма, доброзорно да прибере земята на хората, и да развива най-*** земеделско производство-на жито, и то-не хлебно, че дава по-голям добив, на слънчоглед, че е скъп, и на царевица.Без ограничение на площите.Без отчетност. Защо не ги ограничиха до 10 000 декара, например.Мутрите владеят земята вече легал
4
3
 
9
 
! Отговори
Доуточнения преди 7 години
А на кое място сме по декари на плодородна земеделска земя на глава от населението?На кое място сме по брой на случаите, при които на здрави млади хора без образование и без професия е била предлагана работа каквато могат да вършат, но те не желаят, защото заплатите им се струват ниски, И това не ги лишава от правото да получават социални помощи?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Ако секата растат няма как софия да расте. А като не расте софия няма как да се надува имотния балон. А като не се надува имотния балон банките остават без работа!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе не знам дали е голяма разликата, но знам че София се напълни със селинджъри. Прииждат на вълни. Просто вече не се търпи.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после защо селата се обезлюдяват, а София расте...