Ще има ли ефект от пръстовите отпечатъци в болниците

Трябва да се създадат условия за конкуренция в системата
26 юли 2016 12:38, Екип на Bloomberg
10
Ще има ли ефект от пръстовите отпечатъци в болниците
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С псевдореформи няма как да се подобри една система, която по принцип е грешно заложена. Идентификаторът на пръстови отпечатъци не е добър инструмент. Здравната реформа започна, но първо трябва да се дискутира дали е била правилно построена, защото моделът доказано не работи. Това каза проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него трябва да се създаде обстановка, при която НЗОК да се конкурира с други структури, което ще доведе до по-високо качество и по-ефективно управление на нашите пари за здраве. По думите му това ще се пренесе на по-ниско ниво и върху болниците, където лекарите ще се конкурират за по-добро качество. 

"Преди повече от 10 години имахме 1 млн. хоспитализации, а сега, при условие, че населението е намаляло с 10%, имаме вече 2 млн. хоспитализации. Ето как се заобикаля една инициатива", обясни Воденичаров. 

Според Стайко Спиридонов, председател на Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт, в системата е необходим контрол, който да бъде основан на самоконтрол. По думите му, ако не се оставят дейности и медицински изделия да се плащат от пациента в самата болница, което е предпоставка за корупционни практики, това би могло да помогне за демонополизацията на Здравната каса. 

"Одобрявам пръстовия отпечатък, защото поне в началото ще се контролират тези болници, които в момента мамят Касата и държавата", каза още Спиридонов, допълвайки, че това няма да реши генерално проблема. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
Ще има за джобовете на фирма Гама Консулт, Москов, Шарков, началникът им Буда!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До художникаЕ, със сигурност трябва да ти махнат далака, защото си подкупен и изобщо не си художник, а от рекетьорски медицински джинс. Сам се объркваш в зазубреното, което са ти казали да напишеш, и си противоречиш. ***, и ти не си застрахован от внезапно наложила се медицинска помощ, когато връзките ти ще са далече от теб. Скоро ще имаш нужда, затова мисли какво говориш.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не НЗОК трябва да се конкурира, а здравните заведения, лекарите! А НЗОК трябва да изчезне. Това е пирамида. Вземат ни парите и лихва не дават.Трябва да има държавни болници за хора, които трудно могат да плащат.Останалото да е изцяло частно и да си плащаме кеш от налични пари. Която болницза е по-добра, и който лекар е по-добър - там ще си даваме парите.Имам стоматолог - скъпичко взема, но не го сменям за нищо. Но той най-напред знае, че е лекар, а не търгаш. Че е предопределен да лекува.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спиритонов, вие в момента мамите хората, че пръстовите отпечатъци ще спрат злоупотребите! Не болните правят злоупотреби, а болниците и здравните заведения- ТЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ. Болният дава, а не взема пари. Това че ПРАВИТЕ МИЛИ ОЧИ НА МИНИСТЪРА И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗНАЧИ ВМЕСТО БОЛНОТО ОКО ДА ВАДИТЕ ЗДРАВОТО.Затова за да противодействаме на мафиотския рекет е да си искаме здравните вноски. И да ви съдим в международен съд. Включително за постоянен психически тормоз от 2 години.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама тия опити ли си правят с нас? Кой ще върне погубените животи и подроненото здраве? Искаме персонална отговорност, от министъра, заместник-министрите и конкретни експерти! Дори и Премиерът трябва да излезе пред хората и да обяснини какъв ще е ефектът, включително, колко хора ще си отидат заради този експеримент. Ей, това е човешки живот, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ВЪРНЕ! Заради пари обезлюдихте България. Стига вече 25 години мъчение, ограбване.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има много голям ефект ама за джоба на някои другари които ни грабят от години.
8
6
 
5
 
! Отговори
художника преди 7 години
Пръстовия отпечатък, или уникалния индентификационен код който съдържа те защитава от лекарска грешка при лечението ти. Ако нещо се обърка, лекарят не може да подмени диагнозата или името ти, за да се отърве. Затова "реват" на умярло. Друг е въпросът, че лекарите не ти казват наистина какво ти е, как ще те лекуват и колко ще струва. Затова съм ЗА пръстовия отпечатък. А не да вляза за апендикс, а да ми махнат далака- щото струва повече.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление от доста време медицината у нас се превърна нещо средно между бизнес и принципи. Вече не е важно лекаря да има морални качества и научни познания, чрез които да положимаксимални услилия в помощ на болния, а да влезе в някакви рамки и да лавира между абсурдни правила. Не че това не стана и вследствие на хор, за които здравето на хората стана един доходен бизнес. От една крайност залитнахме в друга. Вместо да развиваме собствени приоритети станахме зависимиот чужди.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов, продажник!!!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ми е личната електронна карта чрез която да мога да проследя всяка минипулация на мое име, регистрирана в системата и да протестирам при злоупотреба? Така само се събира безусловна база данни за българските граждани.... За национална сигурност няма да говоря....Пръстовите отпечатъци не контролират, само замазват проблема с ТОТАЛНАТА ЛИПСА НА КОНТРОЛ в медицината! Защо не се въведоха камерите в операционните? Та да видим кой по точно "екип" и как ни оперира?!!! Примерно...
4
0
 
15
 
! Отговори
top преди 7 години
ДА ще има ГОЛЯМ ефект за Москов
3
1
 
24
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Как може да има ефект като обвиниш пациентите за престъпници в една система, в която други се скъсват да крадат
2
0
 
21
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Ако законите са направени така, че кражбите са възможни - никакви мерки няма да ги спрат. Сега разбрахте ли къде е ключа от мазето?!
1
1
 
28
 
! Отговори
Мислещ човек преди 7 години
Ефект със сигурност ще има!Шефовете от фирмата-производител ще си построят още един спа комплекс с паричките на здравноосигурените и медиците.