Е-управлението – бездънна яма в държавния бюджет

Експерт: Приходите от такси не са разходвани правилно
26 сеп 2016 11:37, Екип на Bloomberg
6
Е-управлението – бездънна яма в държавния бюджет
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавните такси за предоставянето на публични услуги надвишават значително цената за администрирането им, но в допълнение на това средствата не биват разходвани по предназначение, коментира преподавателят в СУ проф. Тодор Танев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му електронното управление е една от най-големите дупки в държавния бюджет.

"Не е възможно 200 млн. лева годишно да са разходвани за компютри или електронни платформи", пресметна той.

"Едно от най-големите покушения срещу джоба на българина е това в електронното управление. Не само национални, но и европейски средства, продължават да потъват там", смята проф. Танев.

Основните приоритети в реформирането на администрацията трябва да бъдат добрият контрол, осигуряването на възможно по-малко намеса от страна на политическите партии, включително до ниво парламент, както и увеличаването на прозрачността.

"Това означава в общините да има постоянно присъствие на гражданите", коментира още преподавателят.    

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите потъват, защото системите се изработват от някакви измислени фирми, не се правят като хората, и не се внедряват като хората.Отделно от това, когато се прави някаква електронна система с държавни пари, има примерно 1000 процента надценка...С очите си съм виждал как по европроект вземат 10000лв за един wordpress блог по готов шаблон (който се прави за 1 следобед). Проектът обаче беше на човек с връзки.Смятай за някаква по-сложна система за какво иде реч.
4
0
 
10
 
! Отговори
naco преди 7 години
Добро утро,че за какво иначе се натиска КУЦО,КЬОРАВО и САКАТО към ВЛАСТТА,че за какво иначе се НАРОИХА толкова много партии РАЗЛИЧНИ по ИМЕ но ЕДНАКВИ по СЪСТАВ,СЪДЪРЖАНИЕ
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е Танев *** кво ще праят такива като министър московски и валери борисов - как да се усвоят повече пари за нищо?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама това е същият Танев, според който Кюри, Ломоносов и Златаров са нищонеможещи кръгли нули в науката туристи до Съветския Съюз.
1
1
 
18
 
! Отговори
Pin преди 7 години
Нормално да е така след като ни управляват прости хора. За да се въведе ефективно електронно управление има нужда от грамотни ръководители. 1. Ефекта е съкращаване на администрацията, т.е. "нашите хора" ще останат без работа. 2. Изчезва субективното отношение при издаване на документи (Колко ще ни плати ако му издадем документа? или "Този е наш човек - за него е бързо и безплатно!"). Казано по-накратко корупцията се свива до ниво, което не устройва управляващите.