90% от завършващите за учители не влизат в клас!?

Нели Колева от "Заедно в час" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
27 сеп 2016 10:14, Екип на Bloomberg
17
90% от завършващите за учители не влизат в клас!?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От завършващите педагогическо образование около 90% изобщо не влизат да преподават, а половината от тези, които го правят, напускат системата до 2 години.

Проблемът е комплексен, като освен ниските заплати, липсва и добра подготовка във висшите учебни заведения за учителската професия. Това коментира Нели Колева от "Заедно в час" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Тя разказа за дейността на организацията, която привлича към преподаването хора, които са имали други интереси и кариера и не са мислили да стават учители. Колева обяви, че като цяло кандидатстват хора от всички възрастови групи, но младите се справят по-успешно. 

"На първо място е финансовият проблем. Ние направихме изследване, че младите хора от 25 до 30 години биха започнали да работят като учители с 1500 лв. заплата, а учители над 55 години са готови да работят на 600 лв.", коментира Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

По думите му обаче младите, които завършват за учители, не са подготвени за това, което ги очаква в класните стаи. "Това е доста натоварена иадминистративна професия, като с новия закон се увеличиха почти двойно административните задължения на учителите", подчерта Петров. 

Според него големият проблем на образователната реформа е фактът, че самите учители не вярват, че това, което се случва, ще доведе до нещо по-добро.

Целия разговор може да видите във видето на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази фондация наема млади учители за 2 г., отиват преподават и после си тръгват, децата остават в старата система с озлобените стари преподаватели и методи и с голямо разочарование. Защо не обучават настоящите преподаватели, нека да видят, че има и друг подход, че има модерно образование.
14
1
 
3
 
! Отговори
Набавете кадри! преди 7 години
А бе закривате паразитната институция БАН. Онези, които наистина желаят да правят наука ще идат към университетите.Останалите търтеи, за да не гладуват, биха станали учители. Учителските заплати и сега са малко по-добри от тези в БАН, но за да ги получи, човек трябва да работи, тоест да преподава, а в БАН можеш да дремеш на бюрото, в някои институти пък се ходи на работа само веднъж седмично и затова БАН-аджиите не напускат. Но като им огладнеят г.з.вете, ще станат даскали.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само в тази професия, 90 %от младите завършват нещо, колкото да имат "вишу", а след това не стават и за продавачки.
12
4
 
1
 
! Отговори
roditel преди 7 години
Да се премахне добавката за трудов стаж и заплатите на младите учители да станат почти като на старите. Това, че си бил учител 20 години, не означава, че си добър учител. Директор само за един мандат.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. Не им се работи по селата, затова не започват.2. Седнали веднъж на сигурно преподавателско място стоят на него, додето дойте време за памперси. Учителите в надпенсионна възраст, ако обичат...
10
1
 
6
 
! Отговори
И... преди 7 години
СТАРИТЕ УЧИТЕЛИ СИ ИЗБИРАТ КЛАСОВЕТЕ И КАКВОТО ОСТАНЕ ЗА МЛАДИТЕ НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ Е ТАКА - ДИРЕКТОРИТЕ СА ОТ 20 ГОДИНИ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ И НА ТОВА НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА ИМА ОЩЕ МНОГО НО....
9
10
 
2
 
! Отговори
факт преди 7 години
Кому е нужно днес училището освен на разни организации ,фондации ,министерства и разбира се издателствата .Ако съм на даскалята вкупом не стачка,а напускане . Прехода към самостоятелно обучение трябва да е такъв.
8
0
 
27
 
! Отговори
... преди 7 години
В днешно време трябва да си най-малкото ЛУД за да искаш да станеш учител! Майка ми беше учителка, пенсионира се! Имаше един случай където в час две "ученички" решили с камера, не с телефон да си снимат гърди,полови органи абе каквото може! Естествено тя взела камерата и изгонила тези "ученички" от час! Е после стана страшно! Бащата на едната реши да я съди, директорката я наказа със мъмрене! И всичкото това за 490 лв. толкова и беше заплатата! Трябва да си ЛУД за да искаш да станеш учител!
7
13
 
3
 
! Отговори
не сме Бисмарк преди 7 години
Класно урочната система отмира ,защото днес прозореца към света не е буквара ,а операционната система Уиндоус . То е все едно да се състезават впрегатен кон и автомобил .Училището трябва да бъде лека полека закрито .
6
6
 
15
 
! Отговори
Бай Георги преди 7 години
Едно време уважение нямаше към учителите, страхувахме се понеже ако си знаехме нашето първо учителите ни тепаха, после двойно повече вкъщи. ТОВА НЕ Е УВАЖЕНИЕ, уважението се дава и се печели. Я се замислете в гимназията кои беше любимият ви учител, този които си беше човек преди всичко, учителската професия е призвание. В България най хуманитарните професик учител, лекар, полицай са най големите *** и непрофесионалисти.
5
3
 
10
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
По стечение на обстоятелствата детето ми учи в Испанско училище и сега ходи и на неделно Българско.Познайте на кое от двете ходи с желание.Нашето образование е остаряло като принципи и не дава свобода за развитие на учениците.То не спомага за тяхното развитие и ги ограничава в мисленето.
4
1
 
19
 
! Отговори
ами преди 7 години
Ами дигнете заплатите и няма да има недостиг на каквото и да било ,където и да било
3
0
 
28
 
! Отговори
И още нещо преди 7 години
През миналия век системата имаше механизми, чрез които не допускаше да има своеволие в клас и ние макар и палави все пк имахме уважение към учиелите и към училището като институция. В днешното разюздано време главата не ми го побира как издържат учителите със сегашното разюздано племе...
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са ви учители и лекари,важното е чингя и тарамбуки да се въдят.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учебниците се пишат от антибългарски НПО- та . Като прибавим и демократичните безмозъчни реформи в обраованието неговото унищожение е безвръзватно.