Обезлюдяването... отражение върху икономиката на България

Александър Трифонов, Институт за местно и регионално развитие, пред Bloomberg TV Bulgaria
7 мар 2017 13:45, Екип на Bloomberg
12
Обезлюдяването... отражение върху икономиката на България
Снимка: Bloomberg TV България

Коментар по един от най-наболелите проблеми у нас – обезлюдяването на общините извън големите икономически центрове, подпомогнато от прогресивно влошаващата се демографска картина, рефлектираща и върху икономиката чрез липсата на работна ръка, направи в студиото на "Бизнес старт" по Bloomberg TV България с водещ Иван Нончев Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие.

„Въпросът е изключително актуален, защото тази тенденция на увеличаване на общинския дълг, която влияе върху икономическата активност, продължава и се задълбочава. Поглеждайки бюджета за 2017, виждаме, че приходите на общините, грубо казано, са 1,9 млрд. лв., а минималните разходи, които те трябва да направят, са около 4,6 млрд. лв. Тоест дефицитът от 2,7 млрд. лв. трябва да се поеме от държавния бюджет. Това показва, че общините не са в състояние да провеждат собствена икономическа политика“, коментира гостът в студиото.

Кои са основните изводи на излезлия преди няколко дни доклад по изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие 2005 – 2015? „Единият е, че се увеличава диспропорцията между регионите, което още повече утежнява ситуацията. Второ, утежнява се неравенството между бедни и богати. Това поставя тежки условия за изграждане на икономически растеж и неслучайно винаги се говори, че изграждането на една просперираща икономика трябва да започне отдолу нагоре – общините трябва да са базата и от там вече да се надгражда“, заяви още той.

„Държавата трябва да влезе в ролята на предприемач. Тя трябва да има такава политика, че например в един изостанал регион да се избере център, в който да се построи дадено предприятие. Тя трябва да гарантира условията – вода, ток, кадри, като след две години участва с 20% капитал. Има такива примери, различни партии говорят за подобни политики. Идеята е след това, когато дойде инвеститорът и вложи 80%, държавата да излезе, когато тръгне предприятието, а не да става собственик. Държавата трябва да бъде лакмуса, за да се привлече капитал“, смята Трифонов.

Вижте целия разговор на страницата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
dp преди 7 години
Оф и тоя гений ще вкарва държавата в ролята на "предприемач" 30 години след като тя _официално_ призна, че само вреди на обществото в тая си роля.Не трябва много - изгонване на съвестката агентура (мафия и казват сега) от властта, една амнистия срещу пропяване за чужди агнети ще свърши работа.В момента в който в БГ има достатъчно свобода и сигурност за предприемачите те ще си свършат работата, ще бягат насам, не навън.
8
1
 
9
 
! Отговори
drake преди 7 години
Г-н Трифонов (висше ченге от научно-техническото разузнаване и зам. председател на ДКНТП) вместо да ръси глупости да каже защо той и неговите колеги куки не са създали нещо читаво вече толкова години след като приватизираха страната (нали са разбирачи и големи бизнесмени) а и същевременно не позволяват на хора можещи да го направят. През годините на прехода изгониха де що можаха знаещи и можещи специалисти от всички отрасли на икономиката. Примери колко щеш.
7
1
 
3
 
! Отговори
млад интусуаст преди 7 години
Държавата в България никога не се е реформирала и никога преход не е направила, тя е все още в комунизма. На никой не помага, само дайте и глоби и такси и огромна, некомпетентна администрация. От друго не разбира....Колко пъти сте задали въпрос и са ви отговорили - "да, възможно е!". В България никога нищо не е възможно, защото служителите не разбират и така е най-безопасно да кажат "не може". Иначе са много кадърни да те заплашват, че тук си в нарушение, там си в нарушение, ще има глоба...
6
9
 
4
 
! Отговори
Как да се преодолее преди 7 години
обезлюдяването?Колко са българските пенсионери под 75-годишна възраст, които живеят в градовете? Повечето от тях си имат жилища.Мобилизираш ги да вървят на село и да обработват земята или да гледат животни. Настаняваш ги в пустеещите къщи там. Ще плащат наем на собствениците на тези къщи. Под 75 г. човек е все още трудоспособен. Така ще напълним селата!А в техните апартаменти ще настаним тези от гетата, щото са многодетни!Кой да реализира това?Есть такая партия!Гласувайте за Корни!
5
1
 
10
 
! Отговори
Борислав преди 7 години
Населението намалява,само администрацията се увеличава :)
4
6
 
9
 
! Отговори
Тъй де! преди 7 години
"Държавата трябва да влезе в ролята на предприемач"! Ама точно туй нещо Тиквата не го разбира! И по край нея се въдят и други тиквета които бутат държавата в прпопастта по новопостроените магистрали...
3
3
 
9
 
! Отговори
Питам се, преди 7 години
кога ли ще възстановят отново трудовата повинност?Кога ли пак ще ни задължат, чрез закони и наредби, да полагаме уж доброволен, безплатен труд? Например, за да обработваме държавната земеделска земя и по този начин да произвеждаме прословутите вкусни български плодове и зеленчуци, за да можем да изхраним тези, които нямат нито образование, нито професии, нито желание да работят, но са заети да правят колкото е възможно повече деца?Какво обезлюдяване, бе? Има начин да се преодолее!
2
1
 
15
 
! Отговори
Все ни критикуват преди 7 години
Не сме се били грижили за най-бедните. И сочат едни здрави и прави млади хора, които не искат да завършат дори основно образование, но преди да навършат пълнолетие, вече имат по 3-4 деца. Не желаят да приемат посочената им трудова заетост, защото не ги удовлетворяват заплатите. Но нямат нищо против да получават соц.помощи, откъснати от нашите данъци. Парите за тези данъци ние ги печелим с висококвалифициран, но ниско платен труд. И пак нас изкарват виновни!
1
1
 
16
 
! Отговори
Обезлюдяване? преди 7 години
около големите градова никнат като гъбки копторчета, направени от подръчни материали. Обитателите им бързо се "електрифицират", свързвайки се незаконно с ел.мрежа. Ние плащаме каквото са потребили, напр. това, че зимно време се отопляват, свързвайки с мрежата цели пружини за кушетки. Такива инсталират и отвън, пред коптора, та безбройните им деца "да се греят, докато играят"! Ядат от соц.помощи. Нямат образование. Но не щат да са на село и да се прехранват чрез земеделие и животновъдство!