Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция

Съвещанието е за усложнените отношения със съседката ни
Обновена: 20 мар 2017 16:04 | 20 мар 2017 15:55, Веселина Йорданова
168
Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свиква спешно съвещание във връзка с усложнените отношения с Турция.

В него ще участват главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на специални служби, съобщи "24 часа".

Съвещанието започва в 16 часа на "Дондуков" 2.

Още по темата
Сбирката е точно седмица преди предсрочните парламентарни избори у нас.

Напрежението с Турция възникна в началото на месеца след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Впоследствие по тази причина в МВнР беше извикан турският посланик Сюлейман Гьокче.

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че има напрежение със съседката ни и изрази надежда да не се стига до крайности като скъсване на дипломатическите отношения между София и Анкара.

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски също бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на вота.

В съседна Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС. Тя бе посочена от правителството ни сред страните, в които се очакват опашки в изборните секции от желаещи да пуснат бюлетина. Традиционно от там за гласуване у нас пристигат автобуси с изселници, което пък предизвиква задръствания по ГКПП-тата със съседката ни.

Въпреки напрежението от МВнР обявиха, че ще поддържаме конструктивен диалог с Турция. Председателят на коалиция "Обединение ДОСТ" Лютви Местан пък заяви, че няма турска намеса в изборите в България, а се подготвя патриотарско мнозинство.

Междувременно обаче трима турски граждани вече са с наложена забрана да влизат в България за срок от 5 години. Сред тях е главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ.

Стана ясно и че в последната седмица в Турция на турски език се върти рекламен клип, насочен към изселниците от България, който, връщайки мъчителните спомени от Възродителния процес, насърчава да се гласува за ДОСТ.

Прокуратурата в Кърджали пък бе сезирана от местната структура на ГЕРБ за публикувано изображение с чужд флаг и изписани години. Според партията така се прави внушение, че друга държава подкрепя коалицията и се правят асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на България, свързани с нашествие на чужди войски на българска територия.

Родни политици неколкократно призоваха да се затворят секции в Турция извън дипломатическите представителства, както и границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големият упадък България преживя докато беше сателит на Москва.
54
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От години се изливат реки от кал по Русия начело с главния хобрид Плевнелиев. Който даже вчера без да е никакъв пак плюеше по Русия от медиите. Но накрая пак ще цъфнете да чакате тя да ви спасява.
53
0
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 7 години
Прочети статията бе !?
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефовете на службите дават доклади до президента, шефовете на МС и НС. За какво ще се съветва не е ясно
51
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радеффф когато и да го утрепаш все ще си в грешка, че не си го направил по-рано
50
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 61Добре че съм от северна България, няма да ставам терорист, пък и докато бяхме към Русия ни беше много по добре от сега когато сме към ЕС и САЩ.
49
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** напълни шалварите, сега се чуди дали да стяга куфарите за москва
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ,сега на кой ще се надяваме !? Америка !? Меркел !? Май пак на Русия !?
47
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ ЕРДОГАНОВАТА ДОСТ !!!
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нейнски защо я викат, като тя не е в час ?
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев не е чел конституцията и прави някакви големи издънки (2) Членове на Консултативния съвет за национална сигурност са:1. председателят на Народното събрание;2. министър-председателят;3. министърът на отбраната;4. министърът на вътрешните работи;5. министърът на външните работи;6. министърът на финансите;
44
2
 
14
 
! Отговори
Решение преди 7 години
Като заприиждат рейсовете с "туристи" от Джагалия - да им се прави щателна проверка на митницата - около половин - един час, т.к има голяма опасност от тероризъм. Да видим колко от тях ще минат и колко "туристи" ще посетят България по време на изборите. А защо не и някоя стачка да спретнат земеделските производители против вноса на нитратната и силно наторена земеделска продукция на турците. И ... нека си чакат туристите по границата...
43
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
Той чичко в Вова има какво да прати !!! Но дали ще прати за примитивни ти мозък !?
42
1
 
19
 
! Отговори
pagane8 преди 7 години
И още - ако не знаете да ви кажа, че Б.Б. спря Южен поток защото размахаха пръст от хамериканското посолство, посланичката, която беше преди сегашния посланик-каубой каза: "Само да посмеят български фирми да участват в Южен поток"! Затова сега като няма Южен- има Турски поток!
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите русофили напоследък са станали и туркофили
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52.Кое по точно е глупост и се обоснови
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът е първият български политик който започна да прави нещо реално. От много години турските тайни служби си обикалят държавата и се месят. До сега нито един български политик не си мръдна пръста по въпроса. А за действията на политиците ни от последните два мандата да не говорим. Те откровено и без никакви скруполи прпдаваха България на Турция.
38
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия взима северна България и назначава за губернатор РумбатаТурция взима южна България и назначава за валия Доганеску
37
3
 
26
 
! Отговори
pagane8 преди 7 години
До АнонименЗащо плюеш по Русия бе! Защо не кажеш как САЩ се месят във вътрешните ни работи! Все Русия ви е виновна! БГ сега е колония на САЩ и ЕС. Затова сме на този хал.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До risk assessor.Ако някой има възможността да отблъсне Турция от намеренията си към България, защото на вас ви се невярва, но те са много сериозни, това е само Русия и с управлението на БСП. Досега президент не е свиквал съвещание за заплаха от Турция, която да се чуе по медиите. Тоест има сериозна заплаха, особено като се има в предвид какъв е Ердоган. Той не случайно отвърна - Турцските граждани на територията на бившата Османска империя. Не сме народ а Мър'ша.