Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция

Съвещанието е за усложнените отношения със съседката ни
Обновена: 20 мар 2017 16:04 | 20 мар 2017 15:55, Веселина Йорданова
168
Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свиква спешно съвещание във връзка с усложнените отношения с Турция.

В него ще участват главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на специални служби, съобщи "24 часа".

Съвещанието започва в 16 часа на "Дондуков" 2.

Още по темата
Сбирката е точно седмица преди предсрочните парламентарни избори у нас.

Напрежението с Турция възникна в началото на месеца след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Впоследствие по тази причина в МВнР беше извикан турският посланик Сюлейман Гьокче.

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че има напрежение със съседката ни и изрази надежда да не се стига до крайности като скъсване на дипломатическите отношения между София и Анкара.

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски също бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на вота.

В съседна Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС. Тя бе посочена от правителството ни сред страните, в които се очакват опашки в изборните секции от желаещи да пуснат бюлетина. Традиционно от там за гласуване у нас пристигат автобуси с изселници, което пък предизвиква задръствания по ГКПП-тата със съседката ни.

Въпреки напрежението от МВнР обявиха, че ще поддържаме конструктивен диалог с Турция. Председателят на коалиция "Обединение ДОСТ" Лютви Местан пък заяви, че няма турска намеса в изборите в България, а се подготвя патриотарско мнозинство.

Междувременно обаче трима турски граждани вече са с наложена забрана да влизат в България за срок от 5 години. Сред тях е главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ.

Стана ясно и че в последната седмица в Турция на турски език се върти рекламен клип, насочен към изселниците от България, който, връщайки мъчителните спомени от Възродителния процес, насърчава да се гласува за ДОСТ.

Прокуратурата в Кърджали пък бе сезирана от местната структура на ГЕРБ за публикувано изображение с чужд флаг и изписани години. Според партията така се прави внушение, че друга държава подкрепя коалицията и се правят асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на България, свързани с нашествие на чужди войски на българска територия.

Родни политици неколкократно призоваха да се затворят секции в Турция извън дипломатическите представителства, както и границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари