Чужд печат: Борисов спечели облога да стане пак премиер

В BG отхвърлиха партията, искаща по-силни връзки с Москва
27 мар 2017 10:37, Елка Василева
31
Чужд печат: Борисов спечели облога да стане пак премиер
Снимка: БТА

Българската десноцентристка партия печели вчерашните парламентарни избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Нюйоркският вестник цитира бившия президент Росен Плевнелиев, който определя този развой като много добър за страната. България ще остане видима част от Европейския съюз, казва той.

Българските избори се следяха внимателно, за да се добие представа доколко общественото мнение в Източна Европа гледа благосклонно на нормализирането на връзките с Русия, която продължава да е подложена на санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., отбелязва всекидневникът и напомня за културните и исторически връзки между България и Русия.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че в последно време в България се наблюдава политическо разместване на пластовете и отбелязва, че вчерашните избори са третите за четири години. Партиите, които искат по-близки връзки с ЕС, сe фрагментираха, а националистите, гневни от потока от мигранти през България на път за по-богатите европейски страни, са умножили местата си в парламента. Политиците, които се обявяват за не толкова агресивна позиция по отношение на Русия, бележат възход, в частност - президентът на страната Румен Радев.

Победа на социалистите, които подкрепиха Радев за президент, би била голяма геополитическа промяна за Европа. България се превръща във все по-стратегическа държава за ЕС заради границата си с Турция, по която сега има ограда, за да не могат имигранти да влизат незаконно в Европа. През януари догодина страната ще поеме ротационното председателство на съюза, подчертава вестникът.

Макар и победени обаче, социалистите накараха управляващата партия ГЕРБ да заеме позиция, по-близка до Русия. По време на кампанията лидерите на ГЕРБ нееднократно обещаваха подобряване на отношенията както с Вашингтон, така и с Москва, пише "Уолстрийт джърнъл".

Коментирайки резултатите от парламентарните избори, агенция Блумбърг отбелязва, че доброто представяне на партията на Бойко Борисов може би отчасти се дължи на твърдата му позиция по време на кампанията към съседна Турция.

Бойко Борисов отново спечели образно казано облога да стане за трети път премиер на България, отбелязва в кореспонденция от София френският в. "Монд". Но Борисов ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство.

Има нещо, което Борисов знае много добре да прави и то е да печели изборите, коментира авторът на статията Ален Сал и припомня, че Борисов този път е избегнал победоносното поведение, коментирайки новата изборна победа и е признал, че битката е била трудна. Той е призовал страната да остане единна, преди да поеме ротационното председателство на ЕС от януари догодина.

Изданието отбелязва, че Борисов се утвърждава като неизбежна личност в българския политически пейзаж вече 10 години и припомня, че двата му премиерски мандата са приключили предсрочно, но пък после партията му е спечелила изборите.

Изборният успех на Борисов от неделя му позволява да изтрие тежкото поражение на кандидатката на неговата партия на президентските избори през ноември 2016 г., победена от кандидата, подкрепян от БСП Румен Радев.

Вестникът припомня и кариерата на Борисов в сферата на сигурността и политиката.

Бойко Борисов търси съюзници за трети мандат в България. Под това заглавие швейцарското издание "Тан" коментира изхода от парламентарния вот в България. Изданието отбелязва, че подобни преговори за намиране на съюзник са неизбежни при българската изборна система - пропорционална в един тур.

Успехът на изборите е като приятна изненада за Бойко Борисов, за чийто политически лагер седмици наред социолозите вещаеха изравнени резултати със социалистите. Последните, както се очертава, би трябвало най-малкото да удвоят броя на депутатите си, но не успяха да "откраднат" властта от консерваторите, които доминират българската политическа сцена от 2009 г., пише БТА.

Десноцентристите спечелиха изборите, а социалистите удвояват депутатите си в сравнение с предишните избори, отбелязва в. "Фигаро" в публикация за българските избори. Днес Бойко Борисов, бившият премиер, спечелил изборите, започва да търси съюзници за сформиране на третото си правителство и за гарантиране на трети премиерски мандат под знака на стабилността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: парламентарни избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
месара преди 7 години
........а другаря сергей толко пари от пес наля в тази " победоносна кампания " ..........
19
1
 
1
 
! Отговори
месара преди 7 години
към всички който чакаха Борисов да изгуби изборите , а другарката *** да се появи на червен кон , отправям поздрав с интимен привкус !!! абе , къде е *** !? сигурно е минала на 4 кутии цигари на ден и 2 бутилки водка в някое партийно мазе - демек в нелегалност . няма високопарни интервюта , няма конгрес в ндк , явно скоро ще се проведе прочутият им " другарски съд " ! лошо *** , лошооо !!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Не се радвайте преди 7 години
народът не гласува за герб, защото ги обича, а защото не е достатъчно интелигентен да прозре лъжата `герб не са комунисти`.
17
1
 
1
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
нищо добро не ни чака. Искаме промяна, а избираме пак старите отпадъци. Смешно е, сънародници...
16
3
 
2
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Аз пък настоявам за по-силни връзки с Кишинев и Тбилиси- не с Москва. Някакви проблеми?
15
4
 
7
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Не се правете на гламави а имайте предвид,че народа знае за кого да гласува! Комунистите са напълно излишни,понеже България не се нуждае от комунисти- комунистите се нуждаят от България,за да има от кого да крадат!
14
2
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До АнонименЧакай бе, момче, то Народният Съд е дело на БСП, според дясната пропаганда;)))
13
3
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
В крайна сметка Ердоганя чакате и като гледам, ще го дочакате. С БЮРМ ще имаме еднаква съдба.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с герб и с БСП все сме в блатото и постепенно потъваме, а последни ще потънат мутри и комунисти качили се на гърба на раята!Останалите 10 % десни мислещи хора ще продължат да се опитват да ни спасят но едва ли!Ние сами си искаме *** на мутри и комунисти! Жалко за България.
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може народа да гласува за ББ. Преди години го видяхме колко е неграмотен, като отговаряше на въпроси на българи от Лондон. Българи това не ви ли стига, за да разберете, че този човек неразбира от икономика и работи за спонсорите на Герб, които му казват какво да прави.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме червена оставка.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 ела за проверка на мозъка ти;)
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако ГЕРБ не тръгне против корупцията . Чакат ги протести и бой..Славата ще му отмине тъжно.
7
2
 
15
 
! Отговори
пук преди 7 години
До Анонимен1Я ела да ме съдиш,ама един срещу друг,с гол в ръката нож и без охрана и ретро "Мерцедес"Ще напълниш гащите.Скоро и до там ще се стигна,животът е един и не трябва да се живее по чужди правила.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В финансите , икономиката и още, седем месеца нищо няма да се промени. ПРОСТО НЯМА С КОГО И С КАКВО..С стари политики и политици нищо не става.След тово протести.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много беше предизвестено.Още в 8 часа сутринта се знаеха резултатите,а 24 часа ,въпреки "глобите" нон стоп "информираха".Случайно.....
4
15
 
15
 
! Отговори
и.б. преди 7 години
"Победата" на ГЕРБ бе наредена от посолството на САЩ и осъществена от щатско-израелските структури на ЦИК.
3
2
 
18
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Четото на ГЕРБ и ББ, ще управляват с ОП. Чакаме 300 лв пенсия. Ако не я получим, Патриотие са история като РБ.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно . България избра ЕС и да се ислямизира е против Русия.
1
3
 
17
 
! Отговори
L. преди 7 години
Сега да върне парите на държавата, дето правихме излишни избори!!!