Не искам да пия бирата от времето на баща ми!

Или германски поглед към родните крафт бири
173

Снимка: Димитър Станишев

Как изглежда българският пазар за крафт бира през погледа на германски посетители? Впечатленията си познавачите Рюдигер Руос, дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия и ценителят на пивото Гунтер Ени описват в статия от пет страници, която ще бъде публикувана в специализираното списание за напитки "Getränkefachgrosshandel" през август. Акценти от нея бяха предоставени ексклузивно на Dnes.bg от Димитър Станишев, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград, който е организирал посещението им у нас.

С истории на и за бирата България все още не е толкова известна. Страната е позната предимно със своите вина. Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.

Крафт бирите в България обаче печелят все повече почитатели. Трите посетени производители на крафт бира имат една обща черта. Те са с успешен бизнес в други браншове и така създават необходимия капитал, за да финансират хобито си за производство на собствена бира. Те са новодошли от други сфери, като търговията с автомобили, хуманитарните науки и строителството и ще поставят нови акценти - ще променят бирения бранш и ще привлекат немалко ценители на ракията и виното към насладата от бирата.

Разговорите с търговци и производители на напитки показват, че в България бирата се превръща в истинска алтернатива на виното и ракията. В почти всички магазини за напитки срещу респектиращи цени се предлагат познати брандове от различни страни като Белгия (Chimay), САЩ (Sierra Nevada) и Германия (Braufactum, Radeberger, Hacker-Pschorr, Schöfferhofer, Krombacher, Schneider Weisse и др.).

В повечето случаи те дори са на най-предно място на витрините. Според познавачи на сцената за крафт бира в България, в момента тук работят общо 11 производители на крафт бира, като броят им се очаква да стане 15 към края на годината.

"Революция в бирена чаша"

През последните години в България се е развил един висококачествен пазар за крафт бира. Макар и да расте с едноцифрени темпове, той често бива окачествен като "революция в бирена чаша". Началото му в повечето случаи следва една тривиална формула: От домашното пивоварство, произлизащо като хоби или експеримент, към създаването на една "мини пивоварна" и производството на крафт бира, която може да засенчи много ентусиасти, т.нар. "Gypsy Brewer". Преди да се срещнем с конкретни производители, се огледахме в някои специализирани магазини.

На 70 кв.м. в близост до ул. "Шишман" в София намираме един огромен избор от различни международни брандове. Това, по думите на консултант-продавача, се обуславя и от големия брой туристи в София. Виждаме обаче и много етикети на кирилица, което според дизайна и опаковката им подсказва тяхната принадлежност към кръга на крафт бирите.

Такава, например, е "Ромбус", която е поставена на височината на "баварското пивоварно изкуство". "Ромбус" посещаваме и в Пазарджик. Баща и син Темелко и Стойчо Пампови, един хармоничен екип, ни представят една нова и оборудвана с най-модерни технологии пивоварна. Подовата настилка е изключително висококачествена, а голяма част от операциите се извършват ръчно. Един от моделите за Стойчо е "Хайнекен": "Би ми било достатъчно да притежавам 1 процент от тази компания".

Уговаряме си среща в магазина за напитки "1001 Бири" в близост до НДК с Алекс Герджев – лингвист и собственик на "Диво Пиво". В непринудена атмосфера дегустираме различни вкусове на неговите крафт бири. Вкусовите нюанси са отлични. Впечатлява и дизайнът на бутилките. Съчетанието от преподаване на чужди езици и развиването на много добре приет от ценителите бранд впечатлява. Сред клиентите му са ресторанти, пъбове, барове и магазини за напитки.

Димитър Георгиев и Божидар Александров – собствениците на пивоварна "Blek Pine" създават асортимент от до 23 сорта с богата палитра от вкусови нюанси. Дизайнът и мотивите на техните етикети впечатляват. Формите и комбинацията от цветове придават собствена и лесно разпознаваема идентичност на продуктите им. Редовните събития в пивоварната им също допринасят към разгръщането на пивоварната. Особено важна обаче е лоялността на клиентите. И двамата вярват в тренда към налагането на различни вкусови нюанси в бъдеще.

Биреният блог на Чавдар Петров (http://beer2beer.org/) е най-познатият в България. Чавдар е прототипът на посредника между големите пивоварни и движението на крафт бирите. Умело той свързва тези два свята.

Занаят срещу индустрия

Кратката ни визита в три пивоварни за крафт бира и два специализирани магазина за напитки няма как да бъде представителна извадка. Светът на крафт бирите е твърде фрагментиран. Разговорите ни обаче показват, че занаятът за правене на бира намира отворени към новостите клиенти с изненадващо нови резултати. Този бранш не само следва наложени трендове. Той предлага една качествена и трайна контра на стандартните продукти. Или както се казва: "Не искам да пия бирата от времето на баща ми".

За авторите:

Рюдигер Руос: Дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия, предприемач и инициатор на престижните форуми за браншови срещи като "Sommertage der Getränkewirtschaft", "Bündner Runde" и "World Beer & Drinks Forum".

Гунтер Ени: Ценител на бирата, консултант в сферата на книгоиздаването, бивш управляващ съдружник на издателство "K. Thienemann", Щутгарт.

Организация и програма: Димитър Станишев, абсолвент на "LMU", Мюнхен, 2010-2014 консултант в мюнхенската ПР агенция "PR Partner", автор на книга за налагане на български продукти в Германия, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
10
 
! Отговори
айде пак преди 6 години
Едно време какво било, пък сега как не е като преди. Преди имах 32 зъба в устата и нищо не ми се огъваше. Сега, щото много лошо са се подредили нещата (знаем кой е виновен, нали?), сега млади девойки ми отстъпват място да седна в метрото и я имам, я нямам три зъба да се срещат в устатата. Да оставим на страна презервативите, те не само започнаха да се огъват, ами направо висят. Ех, а едно време айде да не ви разправям... За бирите ще ми пишете тука, а едно време никой не смееше да пише за тях.
114
13
 
2
 
! Отговори
гяур от Румелия преди 6 години
До АнонименСамо турското ще ни спаси от жестоката съдба!
113
3
 
4
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Е, па пий на дедо ти ракията!
112
6
 
4
 
! Отговори
МЕГИ преди 6 години
ДО АНОНИМЕН 114МЕН ПЪК ТОЧНО ЗАГЛАВИЕТО МЕ ПРОВОКИРА ДА ПРОЧЕТА СТАТИЯТА И ОСТАНАХ ПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНА!
111
7
 
15
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че в последните 28 години, качеството на бирата продаван в България рязко спадна. Затова е по-добре да пия бира от онова време, отколкото сегашната.
110
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 113лъжеш ... нямаше защото доставяха малко, нямаше още много неща !а малкото която имаше беше с ниско качество. Бире се пиеше само от чаша, защото мнозина се натровиха със сода каустик с която миеха шишетата.... за това *** се гръмно в челото с онова време когато всичко тънеше в тотална мизерия! ... беше по лошо от турсо робство
109
0
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Смесвате понятията,статията е замислена като реклама на занаятчийското производство на бира,а то няма нищо общо с промишленото такова.У нас даже не може да се говори за пазар .Дистрибуторите на бира не предлагат продуктите на малките произвидители , а те също си търсят място под слънцето.
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изключително глупаво заглавие !!!
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шматка, то бирата не е за всеки. Щом за теб е нямало, значи бирата не е за теб. Аз до Варна ходех лятото на почивка в почивна станция, както и по други почивни станции по Черноморието. Навсякъде имаше бира в станциите - плащаш и пиеш. В заведение пак същото - плащаш и пиеш. А бирата позачезна от магазините чак когато публикуваха през 1989-та Указ 56 и масово се нароиха частни заведения, които изкупуваха бирата с рушвети и до магазините рядко достигаше.
106
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потвърждавам че по времето на така омразния за мнозина рестититути и милиционери-герберасти СОЦ всичко свързано с яденето и пиенето беше истинско, а не ментета и разни Е-та като сега.Бирата беше бира, виното беше вино, Швепсът по английски лиценз също беше Швепс.Саламът беше салам и беше от месо, месото не беше натъпкано с хормони, а плодовете и зеленчуците с нитрати.Хлябът беше хляб, сиренето от мляко, а млякото - от крави.Не като сега.Но това зомбираните зорошоидчета няма как да го знаят.
105
13
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 107Млади млади.Колко да сме млади щом помним.Във Варна лятно време НЯМАШЕ бира.Ходехме с едни метални касички 10 или12 броя и чакахме с часове.Просто не стигаше.Казваш защото купували много:)))Отиди сега икупувай много да видим далище свърши.
104
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определено бирата от времето на баща ми е била в пъти по-добра от тази, която сега продават в България. Даже и бирата от моето време преди години, беше значително по-добра от сегашната.
103
1
 
18
 
! Отговори
До 106 факт преди 6 години
Съгласен съм и за виното, да така беше. И на хубаво вино, освен на бира се наситихме. Няма да забравя един Варненски мискет по 3 лева бутилката (безумно скъпо за вино), който беше елексир. Даже най-обикновеното вино, на което на бутилката пишеше Червено вино или Бяло вино, беше много добро. Същото беше и с бирите. Тогава се купувах и пиеха каси бира ...
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лесно се пазаруваше едно време, ако виждаш когато спира камиона доставяш това, което искаш да купиш. Изхвърчаш набързо и си един от първите и всичко има. Така беше с хляба, всеки взимаше по няколко още горещи хляба по 1 кг за 26 или 34 стотинки и те бързо свършваха. Същото беше с киселото мляко - 500 г за 23 стотинки и то истинско, а не като сегашните. При бирата даже успявах да избера бирите според цвета на бутилката. За съжаление вкуса на бирите след 1989 много се промени към много по-лошо
101
4
 
14
 
! Отговори
До 96 и 100 шматка преди 6 години
Млади сте и не помните, а може би просто не знаете. Бира можеше да се купи всякаква и да, бързо свършваше, защото всеки грабеше колкото може да носи, а това не е лесно с стъклените бутилки. По селата не знам как е било, говоря за София. Много ми е смешно когато някакви започват да ми казват, че не е било каквото беше и трябвало партийни секретари да ме уреждат за бира, като номер 96. Аз да не съм живял на Луната, та да не помня кое как беше. Много работи свършваха бързо,разграбваха се при достав
100
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 97Що .Турците могат ли.В Римската империя в района наднешна Турция са се произвеждали едни от най добрите вина.Днес няма и едно турско вино.Където минете всичко О..рате
99
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 98 "до 96":Не знам аз съм роден 1948-а във Варна и до ден днешен си живея в родния град в малка къща строена 1933-а до римските терми в семейство в което не е имало нито един партиен член тогава и сега. Много добре съм запомнил как обикалях града (добре че тогава беше малък) особено за празници да купя светло обикновено (което наричахме конска пикня) и чаках по опашки. Я се закрий, не на мене тия с "великия соц".Пожелавам на децата ти да поживеят само един месец в "соц-рая"
98
1
 
4
 
! Отговори
TheProducer преди 6 години
До БираджиятаИзтриха ми линка с адреса на магазина. Една пресечка на ул. Шишман, София. Там има магазинче за крафтове, видях и много от Германия, вкл. твоята. Разрови се и ще намериш адреса. Има я.
97
0
 
3
 
! Отговори
До 95 см преди 6 години
Бъркаш. По принцип от много години преди това шопите са си правели бира по примитивен начин, забелязан от Иржи Прошек, който през 1884 отваря пивоварната в София. Иначе унгарските емигранти в шуменско правят бира от 1850 година, но първата съвременна пивоварна е в Шумен е от 1882 година. През 1876 година в Пловдив започват да правят бира в пивоварна, която после през 1882 става голяма фабрика за бира Каменица. През 1873-1876 в Княжево един французин прави пивоварна. През 1876 и в Русе правят пив
96
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма традиции в пиенето на бира. Тя е привнесена в края на 19-ти век от чехи, австрийци и немци.Първоначално българите са отбягвали чуждата нова напитка защото им горчала, но после станала модна и започнали да се снимат с нея.Западните марки, които днес са на пазара в БГ нямат нищо общо с оригинала, защото се произвеждат в БГ, тоест са си ментета.Това го знае всеки, който е излизал в чужбина и е опитвал оригинала.Нито БГ Старопрамена е Старопрамен, нито БГ Хайникена е Хайникен ...