Все повече майки отказват да ваксинират децата си. Защо?

Имунизациите спират инфекциозните болести, смятат обаче лекари
27 апр 2018 07:32,
88
Все повече майки отказват да ваксинират децата си. Защо?
Снимка: pixabay.com

Все повече майки се отказват с нотариално заверени декларации да ваксинират децата си.

Само през миналата година в Регионалната здравна инспекция в Пазарджик са постъпили между 30 и 40 такива декларации, а от началото на тази година - 2. Това съобщи шефката на отдел "Заразни и инфекциозни болести" в инспекцията д-р Магдалена Станева по повод Европейската имунизационна седмица.

Почти всички декларации за отказ са от майки, които са раждали децата си в болници в София и Пловдив, може би водени от разбирането, че само в големите градове има добри лекари, пише "Монитор".

Забелязва се, че тези родителки, поддаващи се на модата да са против имунизациите, са добре образовани, а не с ниска здравна култура.

Според медицински експерти тези майки подлагат собствените си деца на риск от тежки инфекции, често водещи до инвалидизация и дори до летален изход.

Именно имунизацията е основната причина днес много инфекциозни болести да са забравени, смятат лекари. Пробив в колективния имунитет у нас е довел да големия бум на морбили през 2009 г., когато се заразяват близо 25 000 души.

Масовата реимунизация, направена тогава от здравните инспектори и ромските медиатори, бързо тушира проблема.

От здравната инспекция изнесоха статистика, че в момента имаме до около 20 заболели на година от морбили и това се предимно хора, неваксинирани, тъй като не са навършили възрастта за това и са били в контакт с "вносители на заразата от чужбина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
3
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
Нека да има избор! Но нека НЗОК да НЕ плаща насетне леченията на отроците, жертва на дебилните родителски комплекси! Първичен избор - без вторична обязаност. Обричаш детето си - недей търси помощ от институции, НЗОК и НПО-та!
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ***"Неваксинирани деца не бих пуснал близо до моите"Защо? Нали са ваксинирани. Какво Ви притеснява? Или не вярвате във ваксините?
72
2
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
"Забелязва се, че тези родителки, поддаващи се на модата да са против имунизациите, са добре образовани, а не с ниска здравна култура."Да, бе, да. Затова тези болестни епидемии пламват от едно определено население, обитаващо катуни.Журналистическият произвол съвсем го удари през просото в името на сензацията, без да отчита коректно, че антиваксъри и гореупонеатото население, нямат нищо общо. И че баш антиваксърите са сигурно 0,0003% от грамотното населние.
71
0
 
3
 
! Отговори
До Д ебила преди 5 години
Казваш, че ако децата не са ваксинирани са носители на куп неизвестни за света болести, а ако са ваксинирани не са носители на тези неизвестни за света болести. Оправдаваш си името.
70
6
 
5
 
! Отговори
Дебили преди 5 години
Не си ваксинирайте децата, когато са болни. Не правете всички ваксини на куп и няма риск от усложнения. Ако не си ваксинирате децата можете направо да ги застреляте в тила, за да им спестите мъките. В заключение: не е необходимо да си ваксинирате децата, ако искате да умрат. Неваксинирани деца не бих пуснал близо до моите, това са малки развъдници на всички известни болести и бог знае колко неизвестни! Айде по живо, по здраво на ваксинираните, а на другите Бог да ви прости!
69
5
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Аутизмът е по-чест, защото по-рано се диагностицираше като друго заболяване, най-често като олигофрения, сега не е така, тези, които не желаят да си ваксинират децата, да си плащат лечението, да не им пускат децата в градините, защото тези майки са много нагли - разчитат на това, другите да са ваксинирани, та да не се разпр. болестта,освен това рискът е много малък - във Франция напр. се разписват за този риск и евент. получават обезщетения.......
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 67Колко повече отпреди ?
67
3
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 5 години
Много е лесно да теоретизираш, докато на теб лично не ти се случи и тогава си променяш напълно мнението за ваксинирането. Чукай на дърво да не ти се случи, че в последно време вредни последици от ваксинирането започнахада се проявяват много повече от преди.
66
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Процента на увреждания след ваксинация е много по-малък от процента злополуки на улицата, катастрофи, фатални падания и т.н.... но всички вие излизате на улицата нали. Отказа от ваксина е като да се затвориш вкъщи, защото на улицата дебнат много опасности. А ползата от ваксинациите в дългосрочен план няма равна на себе си.
65
5
 
3
 
! Отговори
Не е християнско. преди 5 години
Ваксинирането е дяволска работа! А и религията забранява да се бъркаме във работите на господ.
64
3
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
От 62Аз съм за ваксинирането, но не и в сегашният му вид, който наистина често уврежда децата.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказалите ваксина колко струват на държавата в дългосрочен план?
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато си куха лейка си в състояние да направиш всякакви простотии.
61
5
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
На никого не го пожелавам, но какво ли ще пишеш, ако твое дете се увреди сериозно след ваксинация? Пак ли ще пишеш за чакри? Ще го гледаш ли до края на живота си, защото то няма да може само в живота? Знаеш ли какво става когато виждаш, че живота ти свършва, а няма кой да гледа след теб увреденото ти от ваксинация дете? Достатъчно много съм видял през живота си, за да твърдя с лека ръка, че от ваксините има само полза.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще раждат в Пловдив и София като в Пазарджик разполагат с допотопна апаратура.Моята жена я прегледоха в една от пазарджишките болници и казаха, че всичко било наред.Обаче впоследствие се оказа, че трябва да ражда по спешност, защото околоплодните води са намалели много и е опасно за бебето.Да не говорим пък, когато в Пазарджик се роди дете с увреждания и лекарите изобщо не са разбрали за това през бременността.Иначе антиваксърите са поредните и..диоти.
59
1
 
16
 
! Отговори
защо ли? преди 5 години
Ами защото масово по медии се упражняват в писане на глупости разни мал.оу.мници. Почти ежедневно се пускат статии колко вредни били ваксините, как човек може да живее без храна и вода само от слънчева енергия, за това как с чакрите се лекува, за колко чудна е хомеопатията, и какви ли още не небивалици. Крайно време е да има осъдена медия за вредни и опасни за обществото "статии"
58
1
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
Не сме ние. Тези които се борят срещу мафията не са палячовци антиваксери.
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май срещу мафията никога няма да победим, както срещу политическата мафия в България, така и срещу световната фармацевтична мафия. каквото и да си говорим, мафията държи всичкои козове в ръцете си и прави каквото си иска, най-вече промиването на мозъци колко полезни били ваксините - всичките, вкл. и тези, които утре ще измислят.
56
9
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
За да имаш куче, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да му издадеш паспорт и да е редовно ваксинирано срещу 5 инфекциозни заболявания.В същото време майки на ХОРА отказват да имунизират децата си, като подлагат на риск на първо място техния живот а след това и на другите техноподобни.Тук не става въпрос за лично желание а за задължение и с тези които отказват, трябва да се занимава закона.Направих аналогията с кучетата умишлено, за да се види изродения здравен стандарт, който е единствено за взимането на пари
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45 Уейкфийлд е шарлатанин.Също така, нивото на имунизиране пада, а на аутизма расте.