Проблемите с киберсигурността у нас - хронични

Системите са създавани отдавна и вече не са адекватни
19 юли 2019 19:31, Екип на Bloomberg
5
Проблемите с киберсигурността у нас - хронични
Снимка: Pixabay

Хакерската атака срещу Националната агенция за приходите измести фокуса на обществото от хроничните проблеми на публичните системи и бази данни у нас. Това каза д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към "София Тех Парк", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Проблем у нас е, че не спазваме достатъчно известни и добри препоръки при разработване на системите, внедряването и поддържането им, посочи Шарков. Също така пропуски има и по отношение на организацията, процесите, хората, квалификацията и разбирането, добави той.

"Живеем в пространство без граници. Важно е системите, информацията и хората, които работят с тях, да имат минимална стабилна база и непрекъснато да се развиват“, смята експертът.

Според него основните слабости на системите у нас са, че те са създавани доста отдавна по стандарти и изисквания за времето си.

"Начинът, по които се поддържат и експлоатират, води до немалка част от проблемите им", добави експертът.

"Трябва да се поставят достатъчно високи изисквания към разработването на самите системи и внедряването им, към тяхната поддръжка. Необходими са периодични одити, които да показват, че това се прави, като се съчетаят с технически тестове за сигурността“, смята той.

Според Шарков отговорността за теча на данни от НАП донякъде е споделена, тъй като хакерът е изпратил линкове с пароли за достъп до данните на потребителите на медиите, които от своя страна са разпространили информацията.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е в държавните поръчки и кражбата. Докато за един *** интернет сайт се плащат милиони, така ще е.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как хронични проблеми нали Жиро е с ресор дигитализация в ЕК как е възможно това?